Η μεταστροφή του Καραϊσκάκη: Από τον κλεφταρματολό στον επαναστάτη

Η μεταστροφή του Καραϊσκάκη: Από τον κλεφταρματολό στον επαναστάτη
Η μεταστροφή του Καραϊσκάκη Εκδόσεις ΕΑΠ

O συγγραφέας μελετά τη μεταμόρφωση του Καραϊσκάκη από "διάβολο σε άγγελο τα τελευταία χρόνια της επανάστασης", σε συνάρτηση με την κοσμογονία που προκάλεσε ο πόλεμος της εθνικής ανεξαρτησίας στις επαναστατημένες περιοχές.

Δεν έκαμες, τω είπε, όσον έπρεπε έως τώρα το χρέος σου προς την πατρίδα, Καραϊσκάκη· ο Θεός να σε φωτίση να το κάμης εις το εξής. – Δεν το αρνούμαι, απεκρίθη, αναλαβών την συνήθη αυτού παρρησίαν ο Καραϊσκάκης. Όταν θέλω γίνομαι άγγελος και όταν θέλω διάβολος. Εις το εξής έχω απόφασιν να γένω άγγελος.

Πώς εξηγείται άραγε η μεταμόρφωση του Καραϊσκάκη από διάβολο σε άγγελο τα τελευταία χρόνια της Επανάστασης; Στην παρούσα μελέτη, η ριζική αλλαγή του Καραϊσκάκη αντιμετωπίζεται ως μια σύνθετη και ανοιχτή ως προς την κατάληξή της διαδικασία, η οποία μπορεί να κατανοηθεί σε συνάρτηση με την κοσμογονία που προκάλεσε ο πόλεμος της εθνικής ανεξαρτησίας συνολικά στις επαναστατημένες περιοχές και ειδικά στους οπλαρχηγούς των ορεινών επαρχιών της Ρούμελης. Η μεταστροφή του Καραϊσκάκη εξετάζεται σε συνάρτηση με την απορρύθμιση των σχέσεων και την απαξίωση των πρακτικών που συγκροτούν τον κόσμο των κλεφταρματολών, καθώς και σε αναφορά προς τη διαμόρφωση ενός νέου τύπου στρατού, του άτακτου στρατού της εθνικής επανάστασης.

Ο Διονύσης Τζάκης είναι Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου με γνωστικό αντικείμενο «Ιστορία της Ελληνικής Επανάστασης». Είναι συνεργάτης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου και έχει διδάξει στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής του ηλεκτρονικού περιοδικού ανοικτής πρόσβασης δοκιμές, Επιθεώρηση Κοινωνικών Σπουδών.

Η μεταστροφή του Καραϊσκάκη από τον κλεφταρματολό στον επαναστάτη

Επιμέλεια – διόρθωση: Δήμητρα Τουλάτου – Εκδόσεις ΕΑΠ

Η μεταστροφή του Καραϊσκάκη Εκδόσεις ΕΑΠ


Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα