ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ 1821

ΜΟΡΙΑΣ ‘21: Tableaux Vivants σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα μας ταξιδεύουν στην Ιστορία της Επανάστασης

ΜΟΡΙΑΣ ‘21: Tableaux Vivants σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα μας ταξιδεύουν στην Ιστορία της Επανάστασης

Το πρόγραμμα πολιτιστικού τουρισμού ΜΟΡΙΑΣ ’21, σε συνεργασία με τα πολυκαταστήματα attica σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και τα Εμπορικά Κέντρα The Mall Athens, Golden Hall και Mediterranean Cosmos, μας ταξιδεύει μέσα από Tableaux Vivants που συνδέουν  την παραστατική τέχνη με τη ζωγραφική και την Ιστορία του Αγώνα!

Η Ελληνική Επανάσταση μέσα από την ξυλογλυπτική και το κέντημα

Η Ελληνική Επανάσταση μέσα από την ξυλογλυπτική και το κέντημα

Κρατούν ζωντανές τις λαογραφικές παραδόσεις της Ελλάδας με αγάπη και μεράκι. Η Σχολή Ξυλογλυπτικής της Καλαμπάκας και το Λύκειο Ελληνίδων Βόλου είδαν στην επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση, μια ευκαιρία να δημιουργήσουν με έμπνευση από το υπερήφανο παρελθόν, τεκμήρια για το μέλλον.

Ο Δημήτρης Καραντζάς και ο Φοίβος Δεληβοριάς

Δημήτρης Καραντζάς: "Τον όρο 'εθνικό' δεν τον αντιλαμβάνομαι ως υπεροχή, αλλά ως συνύπαρξη"

Με αγάπη για το είδος της επιθεώρησης αλλά, λόγω ηλικίας, χωρίς άμεσες καταγραφές και μνήμες από αυτήν, ο ταλαντούχος σκηνοθέτης εξηγεί τι τους κινητοποίησε μαζί με τον Φοίβο Δεληβοριά στη δημιουργία του "1821 - η επιθεώρηση" που ανεβαίνει τον Ιούνιο στο "Βεάκειο" και πόσο λοξή είναι η ματιά όλης της δημιουργικής τους ομάδας.

Ζευγάρι από τα Τρίκαλα τιμά τα 200 Χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

Ο Γάμος της Χρονιάς: Ζευγάρι από τα Τρίκαλα τιμά τα 200 Χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

Ζευγάρι από τα Τρίκαλα πραγματοποίησε τον γάμο του τηρώντας όλα τα έθιμα και τις παραδόσεις, ακόμα και τις φορεσιές από την εποχή της Ελληνικής Επανάστασης.

Η μεταστροφή του Καραϊσκάκη

Η μεταστροφή του Καραϊσκάκη: Από τον κλεφταρματολό στον επαναστάτη

O συγγραφέας μελετά τη μεταμόρφωση του Καραϊσκάκη από "διάβολο σε άγγελο τα τελευταία χρόνια της επανάστασης", σε συνάρτηση με την κοσμογονία που προκάλεσε ο πόλεμος της εθνικής ανεξαρτησίας στις επαναστατημένες περιοχές.

2CBWNXR The caption for this illustrations dating to around 1900 reads: Final Assault and Massacre at Missolonghi. This occurred in 1826, during the Greek war of independence. The people of Missolonghi withstood a siege of twelve months. They were reduced to eating rats, hides, and sea-weed. Finally, sooner than surrender, the men made a desperate night attack on the Turks, and such of the women and children, as were able rushed out of the city behind them. Many cut their way through their foes and escaped. The remnant, bewildered in the confusion and uproar, fell back into the city, the Turks enterin

Ανατρέποντας την από Θεού τεταγμένη βασιλεία

Στο σημείωμα αυτό σχολιάζονται ορισμένες όψεις των τρόπων με τους οποίους προσλαμβάνεται και αποδίδεται το Εικοσιένα στους κόλπους των Οθωμανών καθώς και κάποιες ομοιότροπες και ομόλογες εγγραφές αυτής της «κοσμογονίας» στα παραδοσιακά ρωμαίικα περιβάλλοντα που αντιτάσσονται, ταλαντεύονται ή συμμετέχουν στην επανάσταση.

Οδυσσέας Ανδρούτσος.

Τα πρόσωπα της Επανάστασης: Οδυσσέας Ανδρούτσος

Ηγετική μορφή του Αγώνα στην Ανατολική Στερεά, ο Οδυσσέας Ανδρούτσος (1788/9-1825) υπηρέτησε στην αυλή του Αλή Πασά, μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία και διακρίθηκε για τις στρατηγικές του ικανότητες.

Βάθεια, Μάνη.

"Μοριάς '21": Ένα συναρπαστικό ταξίδι στον τόπο όπου άναψε η φλόγα της Ελληνικής Επανάστασης

Θεματικές διαδρομές σε εμβληματικές πόλεις περιλαμβάνει η πρωτοβουλία του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου και της ΤΕΜΕΣ Α.Ε., με εταίρους την Περιφέρεια Πελοποννήσου και Δήμους της περιοχής.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Μητσοτάκης: "Όλοι μάθαμε την αξία του ΕΣΥ"

Σε διαδικτυακή επετειακή εκδήλωση στη Βουλή των Κοινοτήτων του Καναδά, για τα 200 έτη απο την Ελληνική Επανάσταση, παρουσία του Πρωθυπουργού του Καναδά, έλαβε μέρος ο πρωθυπουργος, ο οποίος τόνισε ότι υπάρχουν στιγμές που πρέπει να αναλάβει το κράτος, γιατί ο ιδιωτικός τομέας δεν μπορεί.

Η άγνωστη άρση πατριαρχικού αφορισμού από την Εκκλησία της Ελλάδος

Ο άγνωστος αφορισμός του Γρηγόριου Ε' που άρθηκε από την Εκκλησία της Ελλάδος

Η άγνωστη άρση πατριαρχικού αφορισμού από την Εκκλησία της Ελλάδος και μια απάντηση στον Πειραιώς Σεραφείμ από την Κίνηση Ελλήνων Πολιτών για την Εκκοσμίκευση του Κράτους. Δείτε ένα ιστορικό βίντεο ντοκουμέντο που δημοσιεύεται για πρώτη φορά από το NEWS 24/7.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν

Μπάιντεν: Βρήκα έμπνευση και κουράγιο στην Ελληνορθόδοξη αρχιεπισκοπή Αμερικης

Με θερμά λόγια για την ελληνική ομογένεια και την Αρχιεπισκοπή Αμερικής εκφράστηκε ο πρόεδρος των ΗΠΑ στο μήνυμά του σε εκδήλωση στον ναό της Αγίας Τριάδας στο Μανχάταν

25η Μαρτίου 1821: Απονεμήθηκε στον Πρίγκιπα Κάρολο το Χρυσό Μετάλλιο Αξίας της Πόλεως των Αθηνών

25η Μαρτίου 1821: Απονεμήθηκε στον Πρίγκιπα Κάρολο το Χρυσό Μετάλλιο Αξίας της Πόλεως των Αθηνών

«Πάντοτε θα μου θυμίζει τη σύνδεσή μου με αυτήν την αξιοθαύμαστη χώρα» δήλωσε ο Πρίγκιπας Κάρολος στον οποίο απονεμήθηκε το Χρυσό Μετάλλιο Αξίας της Πόλεως των Αθηνών.

Μαχητικά F16

25η Μαρτίου 1821: Το μήνυμα του πιλότου της ομάδας "Ζευς" - "Ψηλά τα βλέμματα και οι καρδιές"

Ο σμηναγός Δημήτρης Βολακάκης έστειλε μήνυμα περηφάνειας και σιγουριάς από αέρος "για κάθε γωνιά του τόπου μας". Δείτε το συγκινητικό στιγμιότυπο από το F-16 στον αττικό ουρανό.

Επίσημο Δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο για τους προσκεκλημένους των εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση 200 ετών από την Επανάσταση του 1821, την Τετάρτη 24 Μαρτίου 2021.
(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Κάρολος: Το σαρδάμ με τη Μπουλουμπίνα και η αναφορά στη πριγκίπισσα Αλίκη

Ο Πρίγκιπας Κάρολος στην αντιφώνηση στο Προεδρικό Μέγαρο για την παρουσία του στην Ελλάδα για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, έκλεισε τον λόγο του με στίχους από τον Εθνικό Ύμνο.

Μητσοτάκης: "Απλοί άνθρωποι έχτισαν τη σύγχρονη Ελλάδα, με κόπο, δάκρυα, ιδρώτα"

Μητσοτάκης: "Απλοί άνθρωποι έχτισαν τη σύγχρονη Ελλάδα, με κόπο, δάκρυα, ιδρώτα"

"Ένα εμβληματικό πολιτιστικό τοπόσημο συναντά ένα ανεπανάληπτο ιστορικό ορόσημο", τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στα εγκαίνια του νέου συγκροτήματος της Εθνικής Πινακοθήκης.

Εκδήλωση στο νέο συγκρότημα της Εθνικής Πινακοθήκης, με αφορμή τη συμπλήρωση 200 ετών από την Επανάσταση του 1821, την Τετάρτη 24 Μαρτίου 2021. 
(EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

25η Μαρτίου: Η Εθνική Πινακοθήκη άνοιξε τις πόρτες της με υψηλούς προσκεκλημένους

Με αφορμή τους εορτασμούς για τη συμπλήρωση 200 ετών από την Επανάσταση του 1821, οι επίσημοι προσκεκλημένοι της Ελληνικής Δημοκρατίας βρέθηκαν στην εκδήλωση του νέου συγκροτήματος της Εθνικής Πινακοθήκης.

"Της Δικαιοσύνης Ήλιε Νοητέ": Η Χορωδία του Κόκκινου Στρατού τραγουδά για την Ελληνική Επανάσταση

"Της Δικαιοσύνης Ήλιε Νοητέ": Η Χορωδία του Κόκκινου Στρατού τραγουδά για την Ελληνική Επανάσταση

Η Χορωδία του Κόκκινου Στρατού σε συνεργασία με το μη κερδοσκοπικό Ίδρυμα ΑMFIONIA - ATHENS SYMPHONIC & JAZZ BANDS FESTIVAL τραγουδά στα ελλληνικά το θρυλικό το εμβληματικό «Της Δικαιοσύνης Ήλιε Νοητέ», των Μίκη Θεοδωράκη - Οδυσσέα Ελύτη.

25η Μαρτίου: Τα εγκαίνια της Εθνικής Πινακοθήκης - LIVE EIKONA

25η Μαρτίου: Τα εγκαίνια της Εθνικής Πινακοθήκης - LIVE EIKONA

Σε εορταστικούς ρυθμούς από σήμερα ολόκληρη η χώρα, με το κέντρο της Αθήνας να έχει "ντυθεί" στα γαλανόλευκα για να γιορτάσει τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Σπουδαίες προσωπικότητες και εγκαίνια στην Εθνική Πινακοθήκη. Όλο το πρόγραμμα.

O σεφ, Λευτέρης Λαζάρου

25η Μαρτίου: Το βιογραφικό του Λευτέρη Λαζάρου, που θα μαγειρέψει στο δείπνο του Προεδρικού

Ο Λευτέρης Λαζάρου έλαβε εντολή από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να αναλάβει αυτός το μενού για το δείπνο που θα γίνει το βράδυ της Τετάρτης στο προεδρικό μέγαρο.