ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ 1821

"40 χρόνια σε 40 λέξεις" και... ένα γραμματόσημο - Μια open-air έκθεση στο κέντρο της Αθήνας

"40 χρόνια σε 40 λέξεις" και... ένα γραμματόσημο - Μια open-air έκθεση στο κέντρο της Αθήνας

Το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα παρουσιάζει έκθεση εικαστικών με τη μορφή "γραμματοσήμων" στην περίφραξη του Εθνικού Κήπου, για τα 40 χρόνια από την ένταξη της χώρας μας στην ΕΟΚ.

Εθνική Τράπεζα

Γκ. Χαρδούβελης: Όλο και πιο ανταγωνιστική η Εθνική Τράπεζα

Ο πρόεδρος της Εθνικής τόνισε ότι η τράπεζα διεκδικεί σήμερα και πάλι τον πρωταγωνιστικό ρόλο της στην ελληνική οικονομία και την κοινωνία του 21ου αιώνα και πρόσθεσε ότι καθημερινά γίνεται όλο και πιο ανταγωνιστική και σύγχρονη.

Το μνημείο του Πατριάρχη Γρηγορίου του Ε

Τα απαγορευμένα βιβλία του 1821 - Όταν η Εκκλησία πετούσε στη πυρά τον Ορθό Λόγο

Τρία άγνωστα βιβλία που γνώρισαν τις πιο σκληρές "διώξεις". Τα δύο κάηκαν στην αυλή του πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως με εντολή του Γρηγορίου Ε΄, ενώ το τρίτο σχεδόν εξαφανίστηκε από προσώπου γης.

Ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος

Παυλόπουλος: Ο φιλελεύθερος χαρακτήρας του "Πολιτικού Συντάγματος της Ελλάδος" του 1827 και η συμβολή του Γ. Σισίνη

Ομιλία του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας και επίτιμου καθηγητή του ΕΚΠΑ σε εκδήλωση του δήμου Πηνειού για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821.

7 καλλιτέχνες μιλούν στο NEW2 24/7 για το Synthesis: Μια μαραθώνια περφόρμανς – εγκατάσταση

Επτά καλλιτέχνες μιλούν στο NEWS 24/7 για το Synthesis: Μια μαραθώνια περφόρμανς – εγκατάσταση στη Λυρική

To έργο δημιουργήθηκε μέσα από ιστορική και καλλιτεχνική έρευνα πολλών μηνών, παρουσιάζεται στη διάρκεια των τριών ημερών που παραπέμπουν εννοιολογικά στα τρία στάδια της Επανάστασης (μέθη του αρχικού ξεσπάσματος, εσωστρέφεια των επόμενων χρόνων, «κόπωση» της όψιμης περιόδου) και αποτελεί μια νέα ανοιχτού τύπου συλλογική «ανάγνωση» της επανάστασης.

Με την παράσταση Αχιλλεύς. Ελλάς Εκλιπαρούσα από την θεατρική ομάδα bijoux de kant ανοίγει ξανά την αυλαία του, το Σάββατο 9 και την Κυριακή 10 Οκτωβρίου το Ολύμπια Δημοτικό Μουσικό Θέατρο Μαρία Κάλλας

Αυλαία στο θέατρο Ολύμπια με bijoux de kant

Η έναρξη της νέας σεζόν πραγματοποιείται με μια ξεχωριστή συνάντηση, αυτή της δραστήριας ομάδας των bijoux de kant με το ηρωικό δράμα του Αθανάσιου Χριστόπουλου Αχιλλεύς (1804), η οποία διερευνά και επαναδιαπραγματεύεται την έννοια της ελληνικότητας και της συλλογικότητας μέσα από το μύθο της οργής του Αχιλλέα απέναντι στον Αγαμέμνονα.

Σε ποια εμπορικά κέντρα της Αθήνας performers δίνουν σάρκα κι οστά σε εμβληματικούς πίνακες με θέμα το 1821

Σε ποια εμπορικά κέντρα της Αθήνας performers δίνουν σάρκα κι οστά σε εμβληματικούς πίνακες με θέμα το 1821

Performers αναπαράγουν, αποδομούν και ερμηνεύουν σε Tableaux Vivants εμβληματικές ζωγραφικές συνθέσεις κορυφαίων Ελλήνων και Ευρωπαίων ζωγράφων που αποτύπωσαν το ήθος και το πάθος, τα ιδανικά και τις πράξεις των Αγωνιστών του 1821.

ΜΟΡΙΑΣ ‘21: Tableaux Vivants σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα μας ταξιδεύουν στην Ιστορία της Επανάστασης

ΜΟΡΙΑΣ ‘21: Tableaux Vivants σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα μας ταξιδεύουν στην Ιστορία της Επανάστασης

Το πρόγραμμα πολιτιστικού τουρισμού ΜΟΡΙΑΣ ’21, σε συνεργασία με τα πολυκαταστήματα attica σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και τα Εμπορικά Κέντρα The Mall Athens, Golden Hall και Mediterranean Cosmos, μας ταξιδεύει μέσα από Tableaux Vivants που συνδέουν  την παραστατική τέχνη με τη ζωγραφική και την Ιστορία του Αγώνα!

Η Ελληνική Επανάσταση μέσα από την ξυλογλυπτική και το κέντημα

Η Ελληνική Επανάσταση μέσα από την ξυλογλυπτική και το κέντημα

Κρατούν ζωντανές τις λαογραφικές παραδόσεις της Ελλάδας με αγάπη και μεράκι. Η Σχολή Ξυλογλυπτικής της Καλαμπάκας και το Λύκειο Ελληνίδων Βόλου είδαν στην επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση, μια ευκαιρία να δημιουργήσουν με έμπνευση από το υπερήφανο παρελθόν, τεκμήρια για το μέλλον.

Ο Δημήτρης Καραντζάς και ο Φοίβος Δεληβοριάς

Δημήτρης Καραντζάς: "Τον όρο 'εθνικό' δεν τον αντιλαμβάνομαι ως υπεροχή, αλλά ως συνύπαρξη"

Με αγάπη για το είδος της επιθεώρησης αλλά, λόγω ηλικίας, χωρίς άμεσες καταγραφές και μνήμες από αυτήν, ο ταλαντούχος σκηνοθέτης εξηγεί τι τους κινητοποίησε μαζί με τον Φοίβο Δεληβοριά στη δημιουργία του "1821 - η επιθεώρηση" που ανεβαίνει τον Ιούνιο στο "Βεάκειο" και πόσο λοξή είναι η ματιά όλης της δημιουργικής τους ομάδας.

Ζευγάρι από τα Τρίκαλα τιμά τα 200 Χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

Ο Γάμος της Χρονιάς: Ζευγάρι από τα Τρίκαλα τιμά τα 200 Χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

Ζευγάρι από τα Τρίκαλα πραγματοποίησε τον γάμο του τηρώντας όλα τα έθιμα και τις παραδόσεις, ακόμα και τις φορεσιές από την εποχή της Ελληνικής Επανάστασης.

Η μεταστροφή του Καραϊσκάκη

Η μεταστροφή του Καραϊσκάκη: Από τον κλεφταρματολό στον επαναστάτη

O συγγραφέας μελετά τη μεταμόρφωση του Καραϊσκάκη από "διάβολο σε άγγελο τα τελευταία χρόνια της επανάστασης", σε συνάρτηση με την κοσμογονία που προκάλεσε ο πόλεμος της εθνικής ανεξαρτησίας στις επαναστατημένες περιοχές.

2CBWNXR The caption for this illustrations dating to around 1900 reads: Final Assault and Massacre at Missolonghi. This occurred in 1826, during the Greek war of independence. The people of Missolonghi withstood a siege of twelve months. They were reduced to eating rats, hides, and sea-weed. Finally, sooner than surrender, the men made a desperate night attack on the Turks, and such of the women and children, as were able rushed out of the city behind them. Many cut their way through their foes and escaped. The remnant, bewildered in the confusion and uproar, fell back into the city, the Turks enterin

Ανατρέποντας την από Θεού τεταγμένη βασιλεία

Στο σημείωμα αυτό σχολιάζονται ορισμένες όψεις των τρόπων με τους οποίους προσλαμβάνεται και αποδίδεται το Εικοσιένα στους κόλπους των Οθωμανών καθώς και κάποιες ομοιότροπες και ομόλογες εγγραφές αυτής της «κοσμογονίας» στα παραδοσιακά ρωμαίικα περιβάλλοντα που αντιτάσσονται, ταλαντεύονται ή συμμετέχουν στην επανάσταση.

Οδυσσέας Ανδρούτσος.

Τα πρόσωπα της Επανάστασης: Οδυσσέας Ανδρούτσος

Ηγετική μορφή του Αγώνα στην Ανατολική Στερεά, ο Οδυσσέας Ανδρούτσος (1788/9-1825) υπηρέτησε στην αυλή του Αλή Πασά, μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία και διακρίθηκε για τις στρατηγικές του ικανότητες.

Βάθεια, Μάνη.

"Μοριάς '21": Ένα συναρπαστικό ταξίδι στον τόπο όπου άναψε η φλόγα της Ελληνικής Επανάστασης

Θεματικές διαδρομές σε εμβληματικές πόλεις περιλαμβάνει η πρωτοβουλία του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου και της ΤΕΜΕΣ Α.Ε., με εταίρους την Περιφέρεια Πελοποννήσου και Δήμους της περιοχής.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Μητσοτάκης: "Όλοι μάθαμε την αξία του ΕΣΥ"

Σε διαδικτυακή επετειακή εκδήλωση στη Βουλή των Κοινοτήτων του Καναδά, για τα 200 έτη απο την Ελληνική Επανάσταση, παρουσία του Πρωθυπουργού του Καναδά, έλαβε μέρος ο πρωθυπουργος, ο οποίος τόνισε ότι υπάρχουν στιγμές που πρέπει να αναλάβει το κράτος, γιατί ο ιδιωτικός τομέας δεν μπορεί.

Η άγνωστη άρση πατριαρχικού αφορισμού από την Εκκλησία της Ελλάδος

Ο άγνωστος αφορισμός του Γρηγόριου Ε' που άρθηκε από την Εκκλησία της Ελλάδος

Η άγνωστη άρση πατριαρχικού αφορισμού από την Εκκλησία της Ελλάδος και μια απάντηση στον Πειραιώς Σεραφείμ από την Κίνηση Ελλήνων Πολιτών για την Εκκοσμίκευση του Κράτους. Δείτε ένα ιστορικό βίντεο ντοκουμέντο που δημοσιεύεται για πρώτη φορά από το NEWS 24/7.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν

Μπάιντεν: Βρήκα έμπνευση και κουράγιο στην Ελληνορθόδοξη αρχιεπισκοπή Αμερικης

Με θερμά λόγια για την ελληνική ομογένεια και την Αρχιεπισκοπή Αμερικής εκφράστηκε ο πρόεδρος των ΗΠΑ στο μήνυμά του σε εκδήλωση στον ναό της Αγίας Τριάδας στο Μανχάταν