Πράσινο φως για το νοσμοσχέδιο περί ιθαγένειας

Πράσινο φως για το νοσμοσχέδιο περί ιθαγένειας

Υπερψηφίστηκε από ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ. ΝΔ και ΛΑΟΣ το καταψήφισαν ως ψευδεπίγραφο. Απέφυγε να τοποθετηθεί το ΚΚΕ

Υπερψηφίστηκε επί της αρχής από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ το νομοσχέδιο για την χορήγηση ιθαγένειας σε μετανάστες, κατά την παρουσίασή του στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

Αντίθετα, η ΝΔ και το ΛΑΟΣ καταψήφισαν το σχετικό σχέδιο νόμου, χαρακτηρίζοντάς το «ψευδεπίγραφο», ενώ το ΚΚΕ επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί επί των άρθρων.

Ο Γιάννης Διαμαντίδης, εισηγητής του ΠΑΣΟΚ,  τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να εξασφαλιστεί η ειρήνη, η ασφάλεια και η κοινωνική συνοχή στη χώρα, να προστατευτούν τα ατομικά δικαιώματα των μεταναστών και να μπουν κανόνες διαφάνειας στο διάτρητο ισχύον θεσμικό πλαίσιο. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, “η Ελλάδα θα σταματήσει να είναι ξέφραγο αμπέλι”, προσθέτωντας ότι “πρέπει να αντιμετωπίσουμε το υπαρκτό και μεγάλο αυτό πρόβλημα, χωρίς παρωπίδες και λαϊκισμούς”.

Από την άλλη μεριά, ο εισηγητής της ΝΔ, Θανάσης Νάκος, ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου, χαρακτηρίζοντάς το ψευδεπίγραφο, υποστηρίζοντας  ότι “θα μεταβάλει την εθνολογική και πληθυσμιακή εκπροσώπηση της χώρας με τις αθρόες νομιμοποιήσεις, θα αυξήσει κατακόρυφα τη λαθραία μετανάστευση και οι οικονομικές συνέπειες θα είναι ολέθριες”.

Ακόμα, ο εισηγητής του ΚΚΕ, Γιώργος Μαυρίκος, τόνισε ότι το νομοσχέδιο παρέχει αποσπασματικές λύσεις και ότι διατηρεί ποινικά κριτήρια, ενώ δεν λύνει προβλήματα. Υπογράμμισε δε, ότι επιβάλλει την υποχρεωτική απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας που, σε κάθε περίπτωση, θα έπρεπε να είναι προαιρετική.

Από τη πλευρά του το ΛΑΟΣ με εισηγητή τον Άδωνη Γεωργιάδη, κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει σε δημοψήφισμα, επικαλούμενος και 400.000 υπογραφές πολιτών που έχει συλλέξει, όπως είπε, το κόμμα του. Παράλληλα, κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξει το αίτημα καθώς, όπως ανέφερε, είναι υπέρ των δημοψηφισμάτων, όταν υποστηρίζονται από 100.000 υπογραφές.

“Με δύο χέρια και δύο πόδια και ότι άλλο έχουμε, το καταψηφίζουμε”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης, και ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Τσούκαλης έσπευσε να ανταπαντήσει λέγοντας “Δεν χωρούν δημοψηφίσματα σε ατομικά δικαιώματα”. Τόνισε ακόμη, ότι ” Όποια κοινωνία σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή επέλεξε τη λογική του κλειστού φρουρίου και της απομόνωσης, κατέρρευσε”,

Ωστόσο αύριο θα συνεχιστεί η  συζήτηση του νομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής με τις τοποθετήσεις αρμόδιων φορέων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα