Οι “δαίμονες” του Μάθιου Πέρι: Η μάχη με το αλκοόλ και τα χάπια – Όταν κόντεψε να πεθάνει

Διαβάζεται σε 4'
Μάθιου Πέρι
O Μάθιου Πέρι δεν είχε 'αυτοκαταστροφική διάθεση'. Είχε αυτοκαταστροφική συμπεριφορά. Η διαφορά είναι τεράστια. AP Photo Matt Sayles

Ο Μάθιου Πέρι είχε μιλήσει ανοιχτά για τους εθισμούς και τις καταχρήσεις του, την περίοδο που υποδυόταν τον Τσάντλερ στα “Φιλαράκια”. Οι προσωπικές μάχες του, όπως τις είχε περιγράψει στα απομνημονεύματά του.

Θλίψη στον διεθνή καλλιτεχνικό χώρο για τον θάνατο του Μάθιου Πέρι, ο οποίος “έγραψε” τηλεοπτική ιστορία ως Τσάντλερ Μπινγκ στη δημοφιλή τηλεοπτική σειρά “Τα Φιλαράκια” (“Friends”).

Ο αγαπημένος 54χρονος ηθοποιός βρέθηκε νεκρός μέσα σε μπανιέρα στο σπίτι του στο Λος Άντζελες.

Ως Τσάντλερ είχε χαρίσει στο τηλεοπτικό κοινό, σε όλο τον κόσμο, απίστευτες στιγμές γέλιου, με την ερμηνεία του και τις ατάκες του. Ωστόσο, ο ίδιος εξομολογήθηκε στο βιβλίο του “Friends, Lovers and the Big Terrible Thing” (που κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του 2022), την προσωπική μάχη που έδινε για καιρό με τις εξαρτήσεις του, την περίοδο που έπαιζε στα “Φιλαράκια”.

Η μάχη με το αλκοόλ

O ηθοποιός είχε μιλήσει ανοιχτά για τις καταχρήσεις και τον εθισμό του. Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της σειράς, ο ίδιος είχε βρεθεί σε κέντρο αποτοξίνωσης δυο φορές, αναφέροντας πως έχει ξεχάσει ολόκληρα χρονικά διαστήματα από τη συμμετοχή του στη σειρά.

“Δεν θυμάμαι τρία χρόνια από αυτό”, είχε δηλώσει στο BBC Radio 2 το 2016, προσθέτοντας ότι “είχα λίγο ξεφύγει” εκείνη την περίοδο.

Το 1993, σε ηλικία μόλις 24 ετών και όταν έκανε το ντεμπούτο στα “Φιλαράκια”, ο εθισμός του Μάθιου Πέρι στο αλκοόλ βρισκόταν προ των πυλών, με τα πρώτα σημάδια να κάνουν την εμφάνισή τους. “Μπορούσα να το χειριστώ, κατά κάποιο τρόπο. Αλλά όταν έφτασα στα 34 μου, είχα πραγματικά μπλέξει σε πολλά προβλήματα”, ανέφερε.

“Ήμουν στα ‘Φιλαράκια’ από την ηλικία των 24 έως τα 34. Ήμουν στη φλόγα της φήμης”, είχε δηλώσει στο περιοδικό People το 2013. “Και οι έξι μας ήμασταν παντού όλη την ώρα. Από την οπτική γωνία ενός τρίτου, αυτό φαινόταν ότι τα είχα όλα. Ήταν πραγματικά μια πολύ μοναχική περίοδος για μένα γιατί υπέφερα από αλκοολισμό”.

Ο εθισμός στα χάπια

Τα απομνημονεύματα του “Τσάντλερ” αποκάλυψαν για πρώτη φορά με τέτοια ειλικρίνεια και πληρότητα τον προσωπικό του Γολγοθά στα χρόνια της νιότης και της δόξας, τη μάχη με τους “δαίμονες” που παραλίγο να του στερήσουν τη ζωή σε ηλικία 49 ετών, αλλά και τις αισθητές αλλαγές στην εμφάνισή του κατά τη διάρκεια των 10 σεζόν της σειράς

“Μπορείτε να παρακολουθείτε την τροχιά του εθισμού μου αν παρατηρείτε το βάρος μου από σεζόν σε σεζόν. Όταν έχω βάρος, είναι αλκοόλ. Όταν είμαι αδύνατος, είναι χάπια. Όταν έχω υπογένειο είναι πολλά χάπια” έγραφε στο βιβλίο του.

Για παράδειγμα, βάσει όσων γράφει στο βιβλίο του, μέχρι το τέλος της τρίτης σεζόν προσπαθούσε να πάρει 55 Vicodin την ημέρα, μέχρι τη στιγμή που αποφάσισε να εντείνει τις προσπάθειές του για αποτοξίνωση, αμέσως μετά τα γυρίσματα του “γάμου του” με τη Μόνικα Γκέλερ (Κόρτνεϊ Κοξ) στο τέλος της έβδομης σεζόν.

Επίσης, δήλωσε ότι ήταν αδύνατος εξαιτίας του εθισμού του στα οπιοειδή, καθώς τα φάρμακα καταστέλλουν την όρεξη και προκαλούν εμετό.

Όταν κόντεψε να πεθάνει στα 49 του

Λίγο πριν από την κυκλοφορία του βιβλίου του, ο Μάθιου Πέρι είχε μιλήσει στο People για τους εθισμούς του, αποκαλύπτοντας πως παραλίγο να του στερήσουν τη ζωή σε ηλικία 49 ετών.

Υπέστη γαστρεντερική διάτρηση και πέρασε εβδομάδες στο νοσοκομείο, παλεύοντας για τη ζωή του μετά από ρήξη του παχέος εντέρου από υπερβολική χρήση οπιοειδών. Για δύο εβδομάδες βρισκόταν σε κώμα και πέντε μήνες στο νοσοκομείο, ενώ χρειάστηκε να χρησιμοποιήσει σάκο κολοστομίας για εννέα μήνες.

Οι γιατροί είπαν στην οικογένειά μου ότι είχα 2% πιθανότητες να ζήσω. Με έβαλαν σε ένα μηχάνημα που ονομάζεται ECMO, το οποίο υποκαθιστά με τη λειτουργία της καρδιάς και των πνευμόνων”, εξομολογήθηκε.

Τέλος, ο Μάθιου Πέρι είχε αναφερθεί στον θάνατο, μιλώντας για εκείνη τη σκοτεινή περίοδο της ζωής του, δηλώνοντας: “Λέω στο βιβλίο ότι αν πέθαινα, οι άνθρωποι θα σοκάρονταν, ωστόσο το γεγονός δεν θα εξέπληττε κανέναν. Και αυτό είναι κάτι πολύ τρομακτικό για να ζεις με αυτό. Ελπίζω, λοιπόν, ότι οι άνθρωποι θα ταυτιστούν με αυτό και θα καταλάβουν ότι αυτή η ασθένεια προσβάλλει τους πάντες. Δεν έχει σημασία αν είσαι επιτυχημένος ή όχι, η ασθένεια δεν ενδιαφέρεται”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα