Γιάννης Φλωρινιώτης: Η ιστορική συνέντευξη στον Μάνο Χατζιδάκι που προκάλεσε “σάλο”

Γιάννης Φλωρινιώτης: Η ιστορική συνέντευξη στον Μάνο Χατζιδάκι που προκάλεσε “σάλο”
Γιάννης Φλωρινιώτης PAPADAKIS PRESS

Όταν ο Γιάννης Φλωρινιώτης είχε παραχωρήσει συνέντευξη στον Μάνο Χατζιδάκι, στο Τρίτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ το 1979, "ταράζοντας" τα νερά. Τι είχε πει ο showman για τον συνθέτη.

Ο Αστροναύτης απεδείχθη όχι αστροναύτης κι έτσι δεν υπάρχει θέμα επιστροφής. Έκανα λάθος. Είναι άστρο και πρώην ναύτης οριστικά! Ξεκίνησα να ασχοληθώ με το πρόβλημα της επιστροφής του επί της γης και αγνοούσα ότι υπάρχει Παντοδύναμος, πλασμένος με το υλικό ενός μεγάλου τραγουδιστή, μόνο που δεν το ξέρει ο ίδιος. Τον Φλωρινιώτη τον ανακάλυψε ένα είδος τραγουδιού που δεν θα μας απασχολούσε, παρά μονάχα σαν ένα εντατικό σύγχρονο κοινωνικό πρόβλημα. Κι όμως, πλησιάζοντας, ανακαλύψαμε έναν μεγάλο λαϊκό τραγουδιστή της κλάσεως ενός Γαρδέλ ή ενός Μουλουτζί. Ακούστε τον σε ένα τραγούδι που λέγεται “Ήχος και φως” με τη συνοδεία μόνο ενός πιάνου”.

Κάπως έτσι προλόγισε στην ραδιοφωνική εκπομπή του στο Τρίτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ το 1979 τον Γιάννη Φλωρινιώτη ο Μάνος Χατζιδάκις, ο οποίος “φιλοξένησε” τον γνωστό τραγουδιστή σε μια συνέντευξη, η οποία “τάραξε” τα νερά και προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων.

Ο Γιάννης Φλωρινιώτης, ο οποίος έφυγε από τη ζωή την Τρίτη (06/06) μετά από ανακοπή καρδιάς, είχε γνωρίσει τον Μάνο Χατζιδάκι στο κέντρο “Νέα Αθήναια”.

Οι ιστορίες λένε, πως ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης ήταν θαμώνας του μαγαζιού και εντυπωσιάστηκε από την φωνή του, γι’ αυτό και του πρότεινε να του κάνει μια ραδιοφωνική συνέντευξη στην ΕΡΤ. Άλλες ιστορίες αναφέρουν πως τη γνωριμία στο κέντρο διασκέδασης έκανε η αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη.

Το σίγουρο είναι πως η εκπομπή στο Τρίτο Πρόγραμμα ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων και προκάλεσε πολλά ερωτηματικά, με πολλούς να παραξενεύονται για την κίνηση του Μάνου Χατζιδάκι. Σημειώνεται πως την περίοδο εκείνη ο Γιάννης Φλωρινιώτης είχε γίνει γνωστός με το “Πειράζει που είμαι και μεγάλη φίρμα”.

“Δεν υπολόγιζα τη φωνή μου, δεν έλεγα ότι είμαι μεγάλη φωνή. Πάντα επηρεαζόμουνα. Έλεγα πρέπει να χορέψω, πρέπει αν κινηθώ” είχε πει, μεταξύ άλλων, στη συνέντευξή του στον Μάνο Χατζιδάκι ο Γιάννης Φλωρινιώτης. Μια συνέντευξη που θεωρείται πια ιστορική.

Ο καλλιτέχνης είχε μιλήσει στην εκπομπή “Ποιος είναι πρωινιάτικα” πριν από περίπου τρεις μήνες και έκανε μια αναδρομή σε όλη του καριέρα, με αναφορά και στον Μάνο Χατζιδάκι, λέγοντας:

Παρεξηγήθηκα πολύ τότε γιατί ήμουν μπροστά από την εποχή που ντύθηκα εκκεντρικά. Είμαι λαϊκός τραγουδιστής, το μπέρδεψα με το μοντέρνο και ντύθηκα εκκεντρικά, πράγμα που δεν τολμούσαν άλλοι να κάνουν. Όταν με κάλεσε ο Χατζιδάκις, με ρωτούσαν τότε οι δημοσιογράφοι αν μου έκανε καλό αυτή η εκπομπή ή κακό. Έλεγα “μα γιατί ρωτάνε;”. Ο Χατζιδάκις δεν μίλησε για κανέναν άλλον τραγουδιστή, ούτε για Καζαντζίδη, ούτε για Βοσκόπουλο, ούτε για Νταλάρα, μόνο για μένα. Μετά, όμως, σκέφτηκα και είδα, ότι μετά από την εκπομπή είχα ένα τέτοιο σαμποτάζ… Ήταν να εμφανιστώ σε ένα θέατρο, έλεγαν “αν είναι ο Φλωρινιώτης δεν ερχόμαστε”. Με παραδέχτηκε η κουλτούρα, άλλος κόσμος. Αλλά οι συνάδελφοι ακόμη και τώρα… Δεν πειράζει, έκανα υπομονή, κοιτούσα να κάνω αυτό που έκανα και δεν με ένοιαζε τι λέγανε.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα