Η αιματοβαμμένη πόλη της Βοσνίας που χώριζε στα δύο τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία

Η αιματοβαμμένη πόλη της Βοσνίας που χώριζε στα δύο τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία
Το Visegrad Travel Inspiration

Το Βίσεγκραντ της Βοσνίας βρέθηκε στο επίκεντρο της πρόσφατης αιματοβαμμένης ιστορίας των Βαλκανίων και έγινε γνωστό από την υπέροχη γέφυρά του και τον σπουδαίο συγγραφέα, Ivo Andrić.

Το Visegrad (Βίσεγκραντ) είναι μια άκρως ζωντανή και γραφική πόλη της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης, μόλις 10 χιλιόμετρα από τα Σύνορα της Σερβίας.

Η διαδρομή μάλιστα από τα σύνορα πραγματοποιείται μέσα από ένα φανταστικό φαράγγι, ενώ φτάνοντας κανείς στην πόλη, θα εντυπωσιαστεί με μιας από τα υπέροχα σμαραγδένια χρώματα του ποταμού Δρίνου που κυλάει ανάμεσά της.

Αυτή η μικρή παραποτάμια πόλη της ανατολικής Βοσνίας – Ερζεγοβίνης, κατά το παρελθόν αποτελούσε το φυσικό σύνορο μεταξύ της Δυτικής και της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Δείτε το done βίντεο της ομάδας Travel Inspiration:

Η πόλη έχει ιδιαίτερη στρατηγική σημασία καθώς βρίσκεται πάνω στο δρόμο που συνδέει τη σερβική πόλη Ούζιτσε (Užice) και γενικότερα όλη τη Σερβία με το Γκόραζντε και το Σαράγεβο. Στις 6 Απριλίου του 1992, βομβαρδίστηκε από το γιουγκοσλαβικό πυροβολικό, κυρίως οι γειτονιές της πόλης όπου κατοικούσαν Βόσνιοι μουσουλμάνοι, όπως επίσης και τα γειτονικά χωριά με βοσνιακό πληθυσμό. Συγκεκριμένα, από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο του 1992, στις αρχές του πολέμου στη Βοσνία, δολοφονήθηκαν από σερβοβοσνιακές δυνάμεις στο Βίσεγκραντ 1.000 με 3.000 Βόσνιοι. Σύμφωνα με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) οι σφαγές στο Βίσεγκραντ αποτέλεσαν “μια από τις πιο ολοκληρωμένες και αδίστακτες εκστρατείες εθνοκάθαρσης στον πόλεμο στη Βοσνία”.

Στις μέρες μας, τίποτα δεν θυμίζει αυτά τα τρομακτικά γεγονότα του παρελθόντος.

Το Βίσεγκραντ έγινε γνωστό από την υπέροχη γέφυρα Mehmed Pasa Sokolovic, χτισμένη από τον αρχιτέκτονα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, Mimar Sinan το έτος 1571, η οποία συμπεριλήφθηκε στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco (2007), ενώ έχει εμπνεύσει πολλούς καλλιτέχνες με την εκπληκτική της ομορφιά. Οφείλει δε την παγκόσμια αναγνώρησή της στον βραβευμένο με Νόμπελ Λογοτεχνίας συγγραφέα, Ivo Andrić για το έργο του “Το γεφύρι του Δρίνου”.

Ταξιδεύοντας κανείς στο Βίσεγκραντ, αξίζει να περιπλανηθεί στα υπέροχα στενά σοκάκια του, πλάι στον ποταμό, να γευτεί τις ιδιαίτερα πικάντικες ανατολίτικες γεύσεις του, και να περπατήσει στην γνωστή “Πέτρινη Πόλη” του, μια μικρή περιοχή αφιερωμένη στον διάσημο συγγραφέα, η οποία άνοιξε επίσημα τις πόρτες της για το κοινό τον Ιούνιο του 2014.

Στους “κόλπους” του Βίσεγκραντ μπορεί επίσης κανείς να δει το ινστιτούτο του Ivo Andric, το Κέντρο για τις σλαβικές γλώσσες, την Ακαδημία Καλών Τεχνών, το Δημαρχείο, την Εκκλησία του Αγίου Λαζάρου, το αναγεννησιακό θέατρο, τον κινηματογράφο, καφέ και μπαρ, ενώ υπάρχουν και αρκετές επιλογές διαμονής.

Το Visegrad απέχει 115 χιλιόμετρα από το Σαράγεβο, την πρωτεύουσα της Βοσνίας, με την οποία και συνδέεται τόσο οδικώς, όσο και με τρένο.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα