Μένουμε σπίτι: 5 κλασικά αριστουργήματα που μπορείς να δεις τώρα online

Μένουμε σπίτι: 5 κλασικά αριστουργήματα που μπορείς να δεις τώρα online

Το σινεμά, η τηλεόραση και η ποπ κουλτούρα εν γένει προσφέρουν αμέτρητους τρόπους να ταξιδέψουμε βρίσκοντας ενδιαφέροντες ήρωες, συναρπαστικές ιστορίες και φανταστικούς κόσμους. Κάθε εβδομάδα προτείνουμε τρόπους να ξεφύγουμε.

Σήμερα βρίσκουμε μερικά κλασικά αριστουργήματα, από βωβό κινηματογράφο του Τσάπλιν μέχρι τα μαφιόζικα έπη του Κόπολα, που μπορεί κανείς πολύ εύκολα να βρει αυτή τη στιγμή στο ελληνικό ίντερνετ.

O Μεγάλος Δικτάτωρ (και όλος ο υπόλοιπος Τσάπλιν)

Λίγες ταινίες στην ιστορία του σινεμά είναι πιο αγαπητές και πιο άμεσα αναγνωρίσιμες από ό,τι η κλασικά αντιφασιστική σάτιρα του Τσάρλι Τσάπλιν. Γυρισμένο το 1940 προειδοποιεί για τα όσα φρικιαστικά πρόκειται να ακολουθήσουν την επόμενη πενταετία αλλά παραμένει διαχρονικό και μονίμως επίκαιρο. Στην ταινία, ο δικτάτορας Άντενοϊντ Χίνκελ προσπαθεί να εξαπλώσει την αυτοκρατορία του, την ίδια ώρα που ένας φτωχός Εβραίος κουρέας αγωνίζεται για να γλιτώσει τη σύλληψη.

Το φιλμ παρουσιάζεται ως μέρος ενός πλήρους αφιερώματος της ελληνικής streaming πλατφόρμας Cinobo σε όλες τις μεγάλου μήκους σκηνοθετικές δουλειές του Τσάρλι Τσάπλιν, που περιλαμβάνει ακόμα ταινίες όπως “Ο Χρυσοθήρας”, “Το Χαμίνι”, “Τα Φώτα της Πόλης” και πολλά ακόμα κλασικά αριστουργήματα.

Πού το βρίσκεις: Cinobo

Monty Python: Οι Ιππότες της Ελεεινής Τραπέζης

Το “Holy Grail” των Μόντι Πάιθον παραμένει ακόμα και 45 χρόνια μετά μια τρομερά αστεία κωμωδία του παραλόγου που απλά αρνείται να γεράσει, μοιάζοντας εντελώς αποκομμένη από οτιδήποτε επίκαιρο. Μια συλλογή από αξέχαστα συμβάντα, ατάκες και παράλογο χιούμορ στο κυνήγι του Άγιου Δισκοπότηρου, μετέτρεψε την εμβληματική ομάδα κωμικών σε τεράστιο μέγεθος στην κωμωδία.

Αυτή την ταινία ακολούθησαν κι άλλες, εκ των οποίων ορισμένες σχεδόν εξίσου πετυχημένες (για πολλούς το “Ένας Προφήτης Μα Τι Προφήτης” είναι ακόμα καλύτερο). Στο Netflix μπορεί κανείς να βρει σχεδόν όλη τους τη φιλμογραφία και, εξίσου απολαυστικά, τις 4 σεζόν του κλασικού τους τηλεοπτικού show, “Flying Circus”.

Πού το βρίσκεις: Netflix

Οι Καμπάνες του Μεσονυκτίου

Μια ριζοσπαστική ανάγνωση των έργων του Σαίξπηρ από τον τεράστιο Όρσον Γουέλς του “Πολίτη Κέιν”, ο οποίος στρέφει την εστίαση της ιστορίας του Ερρίκου του Δ’ στον Φάλσταφ και δημιουργεί αυτό που ο ίδιος θεωρεί το καλύτερο έργο της φιλμογραφίας του. Μαζί του, πρωταγωνιστούν οι Τζον Γκίλγκουντ και Ζαν Μορώ.

Πού το βρίσκεις: Mubi (χωρίς ελληνικούς υπότιτλους, διαθέσιμο ως τις 26 Απριλίου)

O Nονός / Ο Νονός ΙΙ

Τα δύο κλασικά αριστουργήματα του Φράνσις Φορντ Κόπολα δίνουν εμβληματικούς ρόλους σε τρεις από τους μεγαλύτερους ηθοποιούς όλων των εποχών (Μπράντο! Πατσίνο! Ντε Νίρο!), σαρώνουν τα Όσκαρ και χτίζουν ένα μαφιόζικο έπος που παραμένει σημείο αναφοράς και επιρροής ακόμα και σχεδόν μισό αιώνα αργότερα.

Το δε σίκουελ μπλέκει περίτεχνα παρελθόν και παρόν για να πει μια ιστορία σε δύο χρόνους επαναπλαισιώνοντας ολοκληρωτικά την πρώτη ταινία κάνοντας τα πάντα πιο μεστά και πολυεπίπεδα. Ίσως δύο από τις ταινίες που έχουν δει οι περισσότεροι άνθρωποι ανά τον πλανήτη, αλλά και τις οποίες δε σταματούν να ξαναβλέπουν.

Πού τα βρίσκεις: Netflix, Amazon Prime Video

Τα 400 Χτυπήματα

Ίσως το διασημότερο έργο του θρυλικού Φρανσουά Τρυφώ, ταινία-σταθμός για τη Νουβέλ Βαγκ και σημείο αναφοράς για το φιλμ ενηλικίωσης με έναν φανταστικό Ζαν-Πιερ Λεό στον πρωταγωνιστικό ρόλο που θα καθόριζε την καριέρα του με πολλά μετέπειτα “σίκουελ”.

Στο Παρίσι του ‘50 ένα νεαρό αγόρι συλλαμβάνεται και περνά μια νύχτα σε ένα κελί, φτάνοντας στο αναμορφωτήριο. Εκεί, ένας ψυχολόγος εξετάζει τους λόγους που το αγόρι είναι δυστυχισμένο. Η ωμότητα της νιότης σε ένα αξεπέραστο φιλμ, βραβευμένο στις Κάννες και εμβληματικό έκτοτε.

Πού το βρίσκεις: Cinobo

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα