Μένουμε σπίτι: Τα 13 καλύτερα crime shows στο Netflix

Μένουμε σπίτι: Τα 13 καλύτερα crime shows στο Netflix
The Sinner Netflix

Από αγαπημένα true crime μέχρι νοσηρή μυθοπλασία που θα σε κρατήσει ξύπνιο, αυτές είναι οι καλύτερες σειρές εγκλημάτων που θα βρεις στην πλατφόρμα.

Το Netflix έχει γίνει το καταφύγιο των ρομαντικών κομεντί, ο διανομέας οσκαρικών ταινιών που άλλο στούντιο δεν αναλαμβάνει και, φυσικά, το άντρο του true crime. Το τελευταίο όμως, αν και το πιο δημοφιλές ίσως υποείδος των σειρών εγκλημάτων, δεν είναι οι μοναδικές επιλογές που έχει η πλατφόρμα στην κατηγορία του.

Παρακάτω θα βρεις τα καλύτερα crimes shows που θα βρεις στο Netflix, από κλασικό πια “Making a Murderer” μέχρι το βρετανικό/ιαπωνικό “Giri/Haji”:

Mindhunter

Όπως εντοπίσαμε στο ‘Seven’ και είδαμε να απογειώνεται αργότερα στο “Zodiac”, ο David Fincher είναι ο μετρ του procedure. Μιλάμε, φυσικά, για ένα είδος που, από τις αστυνομικές και τις δικαστικές αίθουσες μέχρι τους ψυχρούς θαλάμους νοσοκομείων, έχει φέρει χρυσάφι στην τηλεόραση, αλλά στα χέρια του Fincher δεν γίνεται ποτέ παραδοσιακά.

Το στιλιζαρισμένο, αριστοτεχνικά σκηνοθετημένο, στριφνό “Mindhunter” δεν εκθειάζει, ούτε μεγαλοποιεί φθηνά τα εγκλήματα των υπό μελέτη δολοφόνων του. Παρουσιάζοντας το χρονικό της αυγής των εγκληματολογικών προφίλ από το FBI, αφήνει πίσω τα κλασικά thrills των διασκευασμένων αληθινών εγκλημάτων και κοιτάζει τη φιλολογική πλευρά τους. Όσοι περίμεναν τους τρεις βασικούς πρωταγωνιστές να κάνουν νυχτερινές καταδιώξεις, τους είδαν να κάνουν συνεντεύξεις, να εφευρίσκουν ορολογίες, να συζητούν πάνω από μια ατέλειωτη χαρτούρα.

Το ‘Mindhunter’ είναι μια ψυχογραφική εξερεύνηση της φιλοδοξίας που μεταμόρφωσε έναν δυσκίνητο γραφειοκρατικό μηχανισμό όπως το FBI, στον οργανισμό που μπορεί πλέον να εκπαιδεύει τους πράκτορές του στις πιο ενδόμυχες, σκοτεινές σκέψεις του ανθρώπινου νου. Το καλύτερο Netflix original που έχουμε δει ως τώρα.

Manhunt: UNABOMBER

Το “Manhunt: UNABOMBER” αφηγείται τη δραματική, συναρπαστική αληθινή ιστορία της καταδίωξης του FBI για τον Unabomber, τον κατά συρροή βομβιστή με τα περισσότερα θύματα στην ιστορία. Η σειρά εστιάζει στον πράκτορα Jim Fitzgerald που χρησιμοποίησε τη γλωσσολογία για να αναγνωρίσει και να συλλάβει τον ένοχο, οδηγώντας έτσι το FBI στην καινοτομία της εγκληματολογικής γλωσσολογίας.

Το “Manhunt: UNABOMBER” μαγνητίζει με την αριστοτεχνικά κατασκευασμένη δομή του και διυλίζει τα πραγματικά γεγονότα γύρω από μια υπόθεση που συχνά χαρακτηρίζεται από υπερβολές και κιτρινισμό στην κάλυψή της.

American Crime Story: The People v. O.J. Simpson/The Asassination of Gianni Versace

Ο Ryan Murphy (Glee, American Horror Story, Pose) κρατάει πάντα πολλά καρπούζια κάτω από τη μασχάλη του, αλλά κάπως στο τέλος καταφέρνει να τα κουβαλήσει όλα. Στο “American Crime Story” κιόλας, μπορεί να βρήκε και την καλύτερη παραγωγή του ως τώρα. Η σειρά ξεκίνησε με τη διαβόητη υπόθεση του O.J. Simpson και κατάφερε να χωρέσει σε εξαιρετική ισορροπία τις πολλές αλήθειες που έφεραν το αποτέλεσμα μιας δίκης που θα άλλαζε την ιστορία.

Ζητήματα όπως ο σεξισμός, ο ρατσισμός και ο διαχωρισμός των τάξεων έπαιξαν τεράστιο ρόλο στην έκβαση της υπόθεσης και το “People v. O.J. Simpson” ρίχνει φως σε όλα τους. Στη 2η σεζόν της, η σειρά ξανά δεν ακολούθησε την αναμενόμενη πορεία.

Το “The Assassination of Gianni Versace” φαινόταν βάσει μάρκετινγκ να είναι ένα show για τη λάμψη, το γκλάμουρ και τη διασημότητα, αλλά τελικά έγινε ένα πορτραίτο αλά “American Psycho” που εξέτασε την ομοφοβία – εσωτερικευμένη και μη. Το σερί ως τώρα μάς έχει να ανυπομονούμε για την 3η σεζόν που θα καταπιαστεί με την υπόθεση του Bill Clinton και της Monica Lewinski.

Broadchurch

Βρετανική σειρά γύρω από την αστυνομική έρευνα για τη δολοφονία ενός νεαρού αγοριού στη φαινομενικά ειδυλλιακή παραθαλάσσια πόλη του Broadchurch. Μεθοδικό και φανταστικά γυρισμένο, το ‘Broadchurch’ ξεδιπλώνει αργά το μυστήριό του και εμπιστεύεται ένα έξοχο καστ για να το αφηγηθεί.

Ο βετεράνος του “Doctor Who”, David Tennant, και μια εκπληκτική Olivia Colman πριν το Όσκαρ της και το στέμμα του “Crown”, είναι μόλις δύο από τους ηθοποιούς που τα δίνουν όλα στις ερμηνείες τους εδώ.

Making a Murderer

Η σειρά που ξύπνησε το θηρίο του true crime και ανταμείφθηκε με τέσσερα βραβεία Emmy.

Έσκασε λίγο πριν την εκπνοή του 2015, αλλά δεν ήταν πυροτέχνημα. Ήταν βόμβα που έδωσε άλλον παλμό στην εορταστική περίοδο, κατέκλυσε τις επικεφαλίδες του παγκόσμιου Τύπου, γέννησε memes και έφτασε μέχρι τον Barack Obama. Η αναφορά γίνεται στην υπόθεση του Steven Avery, ενός άδικα καταδικασμένου για βιασμό Αμερικανού που αποφυλακίστηκε για να καταδικαστεί ξανά για τον φόνο της φωτογράφου Teresa Halbach μερικά χρόνια αργότερα. Ως συνεργός καταδικάστηκε και ο ανιψιός του, Brendan Dassey.

Το “Making a Murderer” άνοιξε ενδιαφέροντα διάλογο για το κατά πόσο αντικειμενικό είναι ως ντοκιμαντέρ – ή καλύτερα για το κατά πόσο χρειάζεται να είναι αντικειμενικό ένα ντοκιμαντέρ τελικά – αλλά η ουσία του βρίσκεται στην απόδοση της δικαιοσύνης και στην αξιοπιστία των διαδικασιών που την εξασφαλίζουν. Είναι τόσες οι τρύπες στην υπόθεση του Avery, που μέχρι το τέλος των 10 επεισοδίων θα εύχεσαι να έχει κάνει πραγματικά τον φόνο. Η αντίθετη εκδοχή είναι δυσβάσταχτη. Το 2ο μέρος της σειράς μπαίνει ακόμα βαθύτερα στις διαδικασίες που έχουν ακολουθηθεί μετά την προβολή της 1ης σεζόν, με νέα πρωταγωνίστρια τη διάσημη δικηγόρο που ανέλαβε τον Avery.

The Keepers

Μία καλόγρια δολοφονείται λίγο πριν εκπνεύσουν τα ‘60s. Oι παλιές της μαθήτριες στο καθολικό θηλέων Keough High School της διεφθαρμένης Βαλτιμόρης, ηλικιωμένες πια αλλά αποφασισμένες για αποτελέσματα, προσπαθούν να εξιχνιάσουν τον φόνο της πριν παραγραφεί το έγκλημα. Τι είχε ανακαλύψει η αδελφή Cathy; Ήταν εκπρόσωποι της καθολικής εκκλησίας πίσω από το έγκλημα; Υπάρχουν πιο προφανείς επιλογές στο Netflix για true crime (Making a Murderer, Evil Genius, The Staircase ας πούμε), αλλά το “Keepers” δεν βρήκε ποτέ την προσοχή που άξιζε σε εκείνο και στις γυναίκες πίσω του.

Αρχικά, μάλιστα, είχε προωθηθεί ως το επόμενο ‘Making a Murderer’ και η σύνδεση ήταν απολύτως κατανοητή. Ειδικά από τη στιγμή που το Netflix δεν είχε βγάλει κάποια ακόμη ορίτζιναλ σειρά-ντοκιμαντέρ σε παρόμοιο πνεύμα. Ενώ το “MaM” όμως προσπάθησε να αποδομήσει τα συστήματα που έχουν φτιαχτεί για να προστατεύουν τον πολίτη, το ‘Keepers’ σε αφήνει κυριολεκτικά αδειανό μπροστά στην ίδια τη φύση του ανθρώπου. Μετά από μια ομαλή εισαγωγή, το δεύτερο επεισόδιο τραβάει το χαλί κάτω απ’ τα πόδια σου και επισημαίνει την έναρξη μιας οδυνηρής συνέχειας.

The Sinner

Κανείς δεν περίμενε την επιτυχία της πρώτης σεζόν του “The Sinner”. Ούτε και οι συντελεστές της. Το καλογυρισμένο θρίλερ μυστηρίου του USA Network όμως, έβγαλε από τη μέση τη συνηθισμένη whodunnit διάσταση άλλων σειρών του είδους και εστίασε στο μετατραυματικό στρες που έκανε φόνισσα την πρωταγωνίστρια της 1ης του σεζόν. Στην πρώτη του κιόλας σκηνή, είδαμε την Jessica Biel να δολοφονεί αναίτια έναν άγνωστο λουόμενο σε παραλία, αλλά ούτε εμείς ούτε και αυτή γνώριζε γιατί. Η σειρά έδωσε στη Biel δύο υποψηφιότητες Α΄ Γυναικείου, για Χρυσή Σφαίρα και Emmy αντίστοιχα.

Με το δικό της μυστήριο πια λυμένο, η ανανέωση της σειράς για 2η σεζόν αρχικά είχε ξενίσει, μέχρι που ανακοινώθηκε ότι θα προχωρήσει ως ημι-ανθολογική ιστορία. Κάθε σεζόν εξετάζει διαφορετική υπόθεση, με τον Bill Pullman του “Independence Day” ως βασικό ντετέκτιβ, πρωταγωνιστή και κεντρικό σημείο αναφοράς. Η 2η, λοιπόν, σεζόν του “Sinner” καταπιάστηκε με τον φόνο ενός ζευγαριού από τον 11χρονο γιο τους και επιστράτευσε το πολυεργαλείο των “Leftovers” και “Fargo”, Carrie Coon. Η 3η σεζόν εκτυλίσσεται προβάλλεται αυτή τη στιγμή και μετά το τέλος της θα είναι κι αυτή διαθέσιμη στο Netflix.

Unbelievable

Βασισμένη στο βραβευμένο με βραβείο Pulitzer άρθρο του ProPublica An Unbelievable Story of Rape, η μίνι σειρά “Unbelievable” εμπνέεται από την αληθινή ιστορία μιας 18χρονης κοπέλας που, αφότου κάνει καταγγελία του βιασμού της, κατηγορείται ότι κατασκεύασε την ιστορία της. Η Marie όμως δεν ξέσπασε, δεν άλλαξε τη ρουτίνα της, δεν ήθελε καν να αλλάξει τα σεντόνια της, και το πλήρωσε γιατί δεν ήταν το ιδανικό, αξιόπιστο θύμα βιασμού.

Η σειρά ξετύλιξε τρομερά μεθοδικά τον μίτο μυστηρίου της ταυτότητας του βιαστή της, όχι για να εντείνει τη δράση ή για τα εύκολα twists, αλλά για να σπείρει τη διαδρομή ως εκεί με όλους τους τρόπους που απογοητεύουμε καθημερινά όσα άτομα πρέπει να ζήσουν με αυτό το τραύμα. Είναι η πρώτη σειρά που αντιμετωπίζει τόσο σφαιρικά τις συνθήκες, ψυχικές και διαδικαστικές, γύρω από τον βιασμό και την κακοποίηση. Όταν στο τέλος έρχεται η κάθαρση, είναι γλυκόπικρη και απολύτως κερδισμένη.

When They See Us

Η αληθινή, διαβόητη υπόθεση των Central Park Five, τεσσάρων αφροαμερικανών εφήβων και ενός λατίνου που κατηγορήθηκαν για τον βιασμό μιας γυναίκας που δεν έπραξαν ποτέ, έγινε μίνι σειρά από τα χέρια της υποψήφιας για Όσκαρ σκηνοθέτιδας Ava DuVernay (Selma, 13th) και μας ισοπέδωσε.

Χωρίς να κουνά το δάχτυλο σε κάποιο ανάλγητο, άυλο κοινό, το “When They See Us” ξυπνά τον θυμό σου αλλά, κυρίως, θέλει να απηχήσει στην κατανόηση και την ανθρωπιά σου. Οι πέντε νεαροί άνδρες είχαν ήδη καταδικαστεί από τα media το 1989, πριν καν μπουν στην αίθουσα του δικαστηρίου. Όταν η απόδοση της δικαιοσύνης έρχεται τελικά παντελώς συγκυριακά και όχι από κάποιον κοτσονάτο ερευνητή, η εναλλακτική πραγματικότητα εξέλιξης της περίπτωσης που αυθόρμητα θα σκεφτείς, θα είναι αβάσταχτη. Δύο βραβεία Emmys, δεκάξι συνολικά υποψηφιότητες.

Alias Grace

Μετά το πιο θορυβώδες “Handmaid’s Tale”, το “Alias Grace” είναι η δεύτερη τηλεοπτική μεταφορά βιβλίου της Margaret Atwood και βασίζεται στην αληθινή υπόθεση ενός διπλού φόνου σε μια απομακρυσμένη πόλη του Καναδά το 1843. Η Grace της ιστορίας βασίζεται σε μια πραγματική Ιρλανδή μετανάστρια που μετακόμισε ως έφηβη στον Καναδά τον 19ο αιώνα για να εργαστεί ως υπηρέτρια, και αργότερα κατηγορήθηκε μαζί με τον επιστάτη της φάρμας όπου εργαζόταν για τον διπλό φόνο του αφεντικού τους και της οικονόμου. Τα λίγα στοιχεία για τη Grace που επιβιώνουν ως σήμερα – κυρίως βάσει μαρτυριών από τη δίκη της – είναι διφορούμενα.

Για κάποιους ήταν ψυχρή και ικανή για το έγκλημα που είχε τότε συγκλονίσει όλη τη χώρα, για άλλους πολύ κουτή για να το έχει διαπράξει. Το “Alias Grace” του Netflix εκμεταλλεύεται όλες αυτές τις περιγραφές, για να συναρμολογήσει τελικά ένα αινιγματικό προφίλ μιας γυναίκας με κενά μνήμης που εξιστορεί τη ζωή της σε έναν ψυχίατρο, χωρίς όμως ποτέ να κερδίζει την εμπιστοσύνη μας ως αξιόπιστος αφηγητής. Διέπραξε τους φόνους ή έπεσε θύμα εκμετάλλευσης; Όλα αυτά τα σενάρια παίζουν με ίσες πιθανότητες, αλλά είναι ο έλεγχος της αφήγησής τους από τη Grace που κάνει την εντυπωσιακή μεθοδικότητα της σειράς να συναρπάζει.

Giri/Haji

Το οικογενειακό καθήκον στέλνει έναν δικηγόρο στο Λονδίνο για να βρει τον αδερφό του που δουλεύει ως πληρωμένος δολοφόνος, την ίδια στιγμή που ο πόλεμος μεταξύ των yakuza απειλεί το Tokyo. Ο βετεράνος Ιάπωνας ηθοποιός Yosuke Kubozuka που εκτοξεύτηκε το 2001 με την ταινία “Go” και είδαμε πρόσφατα στο “Silence” του Martin Scorsese, πρωταγωνίστησε πλάι στην Kelly Macdonald (Boardwalk Empire) σε μία από τις βρετανικές καλύτερες παραγωγές του 2019.

Η σειρά που μεταφράζεται στο περίπου “Καθήκον/Αισχύνη” δεν χωρίζεται μόνο μεταξύ δύο πόλεων, αλλά και στα είδη της. Είναι ένα άκρως στιλιζαρισμένο show που ξεκινά ως οικείο αστυνομικό δράμα και γίνεται μία ταραντινική περιπέτεια που χωράει ασπρόμαυρα καρέ και animation.

American Vandal

Crime show διαφορετικό από τα υπόλοιπα στη λίστα.

Το “American Vandal” σατιρίζει το true crime είδος που το ίδιο το Netflix μετέτρεψε σε τηλεοπτικό χρυσωρυχείο και, ακολουθώντας πιστά τη φόρμα των συνεντεύξεων και των αναπάντεχων twists, φτιάχνει όντως ενδιαφέροντα μυστήρια και ας έχει ταυτόχρονα τη διάθεση να τα περιπαίξει. Στην 1η σεζόν του, το έγκλημα ήταν ο βανδαλισμός των αυτοκινήτων κάποιων καθηγητών σε ένα σχολείο.

Τους διέπραξε το στουρνάρι του Λυκείου ή ήταν απλά ένας εύκολος στόχος; Στον 2ο κύκλο πάλι, κάποιος προξένησε διάρροια σε μια ολόκληρη σχολική καφετέρια, με τη σειρά να γίνεται ακόμα πιο σουρεάλ και ξεκαρδιστική. Εκεί ίσως όμως που το ‘American Vandal’ διαπρέπει περισσότερο από το χιούμορ και τις γνήσιες ικανότητές του στην ύφανση μυστηρίων, είναι η κατανόηση του σημερινού εφήβου.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα