Να τι κάνει το Grand Theft Auto στο μυαλό σου

Να τι κάνει το Grand Theft Auto στο μυαλό σου

Μπορούν τα βιντεοπαιχνίδια να επηρεάσουν τη συμπεριφορά και τον χαρακτήρα σου. Τι συμβαίνει στο μυαλό σου όταν παίζεις Grand Theft Auto (Pics)

Μια νέα έρευνα δείχνει ότι τα βιντεοπαιχνίδια και ιδιαίτερα αυτά που περιέχουν σκηνές έντονης βίας, μπορούν να επηρεάσουν την προσωπικότητα του παίχτη στο μέγιστο.

Συγκεκριμένα, η έρευνα υποστηρίζει πως οι βίαιες σκηνές που προβάλλονται στο βιντεοπαιχνίδι δεν σοκάρουν τους παίχτες που μοιάζουν απόλυτα προσαρμοσμένοι και γνωρίζουν πως η φύση του παιχνιδιού είναι βίαιη.

Computer Games: Grand Theft Auto 5 (GTAV)
***TMOS GRABS***
Computer Games: Grand Theft Auto 5 (GTAV) ***TMOS GRABS*** VIDEO GRAB

Στα πλαίσια της έρευνας οι μελετητές έδειξαν σε νεαρούς παίχτες του Grand Theft Auto φωτογραφίες και βίντεο από κοπέλες που είχαν δεχθεί κακοποίηση από άνδρες, προκειμένου να δουν τις αντιδράσεις τους. Κάπως έτσι, ανακάλυψαν ότι οι νεαροί παίχτες έβρισκαν τις εικόνες φυσιολογικές και δεν έδειχναν να τους ενοχλούσαν οι συγκεκριμένες εικόνες.

Στην έρευνα συμμετείχαν 154 εθελοντές ηλικίας 15 έως 20 ετών, όλοι τους θαυμαστές και παίχτες του συγκεκριμένου videogame. Παράλληλα, συμμετείχαν κι άλλοι εθελοντές και παίχτες του Half-Life 2, οι οποίοι αντέδρασαν στο υλικό με τις κακοποιημένες γυναίκες που τους προβλήθηκε.

D2N6Y3 Grand Theft Auto video game
D2N6Y3 Grand Theft Auto video game D2N6Y3 GRAND THEFT AUTO VIDEO GAME

Έτσι, ο επικεφαλής της έρευνας Brad Bushman από το Πανεπιστήμιο του Οχάιο αναφέρει πως τα βιντεοπαιχνίδια στα οποία οι γυναίκες είναι δευτερεύοντες χαρακτήρες, όπως το GTA όπου οι περισσότερες γυναικείες φιγούρες σχετίζονται με την πορνεία και αντιμετωπίζονται από τους κεντρικούς χαρακτήρες ως αντικείμενα του σεξ, επηρεάζουν πολύ περισσότερο τον τρόπο που αντιμετωπίζουν οι παίχτες τους τις γυναίκες στην πραγματική ζωή.

"Οι περισσότεροι άνθρωποι αν έβλεπαν το υλικό, που προβλήθηκε, θα αντιδρούσαν λέγοντας ότι η κοπέλα που βλέπουν είναι φοβισμένη, οι παίχτες όμως του συγκεκριμένου παιχνιδιού έδειξαν να αγνοούν τις εικόνες και να μην δείξουν ίχνος συμπάθεια για το θύμα", ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Bushman.

(Πηγή: Metro)

SHARE: