Λένα Διβάνη: “Βλέπω εφηβάκια να μεταμορφώνονται σε μίνι σλατίνες”

Λένα Διβάνη: “Βλέπω εφηβάκια να μεταμορφώνονται σε μίνι σλατίνες”
Λένα Διβάνη Glomex

Η γνωστή συγγραφέας μίλησε για την πατριαρχία, τον σεξισμό και τις σχέσεις των νέων παιδιών, δηλώνοντας αισιόδοξη για το μέλλον.

Στην εκπομπή “Στούντιο 4” της ΕΡΤ φιλοξενήθηκε την Μεγάλη Δευτέρα (10/04) η καθηγήτρια και συγγραφέας Λένα Διβάνη, η οποία μίλησε, μεταξύ άλλων, για την πατριαρχία, τον σεξισμό και τις σχέσεις των νέων παιδιών, με αφορμή το νέο της βιβλίο με τίτλο “Εργαζόμενο αγόρι”.

Παρατηρώ ότι τα νέα παιδιά έχουν αρχίσει να μοιράζονται τις δουλειές του σπιτιού ή αν δεν τις μοιράζονται, τα αγόρια να έχουν ενοχές για αυτό. Βέβαια, υπάρχει ακόμη το ρήμα “βοηθάω”, που σημαίνει αλλουνού είναι η ευθύνη. Πάντως, κάτι γίνεται. Βλέπω ότι τα νέα παιδιά συζητάνε, ότι τα κοριτσάκια είναι τσαγανά, ότι τα παιδιά στο σχολείο έχουν οικολογική συνείδηση. Βλέπω ωραία πράγματα που με κάνουν να ελπίζω για τη νέα γενιά, είπε αρχικά η Λένα Διβάνη.

Συμπληρώνοντας, η γνωστή συγγραφέας είπε:Αυτό που δεν με κάνει να ελπίζω, από την άλλη, είναι ότι κανένας – ούτε τα αγόρια ούτε τα κορίτσια – δεν θέλουν να συνδεθούν συναισθηματικά. Να αποκτήσουν σχέσεις. Γενικά, όλοι κάνουμε πιο επιπόλαια πράγματα. Μπορεί να φρικάρει κάποια στιγμή ο μέσος άνθρωπος από αυτό, γιατί δεν μπρεί να κοιμηθεί από το πολύ scrolling”.

Τα παιδιά τώρα από 12 ετών, λόγω του διαδικτύου, είναι σε επαφή με το πορνό. Αυτό που βλέπουν είναι απονθαρρυντικό και για τα αγόρια και για τα κορίτσια. Τα κορίτσια πρέπει να είναι κάτι που δεν είναι και τα αγόρια ότι πρέπει να είναι προικισμένα με φοβερά προσόντα” είπε, εξηγώντας πως φτάνουν στη στιγμή του σεξ και κάνουν ό,τι βλέπουν.

Με αφορμή το παραπάνω και σε συνδυασμό με τις εικόνες που βλέπουμε στο Instagram είπε πως τα νέα παιδιά προσπαθούν να μιμηθούν τα πρότυπα που βλέπουν στις αισθησιακές ταινίες, γιατί νομίζουν πως αυτό είναι το σωστό. “Βλέπω εφηβάκια να μεταμορφώνονται σε μίνι σλατίνες. Και είναι παιδάκια”, σημείωσε.

Μιλώντας για την ισότητα των φύλων και κάνοντας αναφορά στα εξώφυλλα περιοδικών που βλέπαμε παλιά, είπε: “Η βάση είναι η ίδια αλλά, όταν αλλάζει η οικονομική βάση, το παιδάκι αυτό θα μεγαλώσει και δεν θα είναι για πάντα 20 ετών! Ακόμα υπάρχουν άρθρα για τις γυναίκες, στα πιο λαϊκά περιοδικά ενώ τότε ήταν mainstream. Θυμάμαι μάλιστα και ένα εξώφυλλο περιοδικού που έλεγε πως “κάθε γυναίκα έχει την τιμή της”. Εξώφυλλο! Ένα από τα πρώτα, από τα δεύτερα, εξώφυλλα! Δηλαδή λέγονταν θανατηφόρα πράγματα”.

“Τώρα ευτυχώς δεν λέγονται. Εξακολουθούν να κάνουν αυτά τα σουσούμια, αλλά ξέρουν ότι μπορούν να ζήσουν και μόνες τους. Βλέπετε, όμως, πως φεύγουν και αυτά. Δεν εννοείται ότι καμία γυναίκα δεν θα δουλέψει ή ότι δεν θα έχει την ανεξαρτησία της. Τα κορίτσια από το δημοτικό είναι πολύ μαχητικά, άμα τα δείτε, είναι τρομερά”, είπε.

Όπως εξήγησε: “Επειδή εγώ πηγαίνω σε σχολείο, χαίρομαι. Δηλαδή ναι μεν υπάρχουν αυτά τα κατάλοιπα και οι πολλές διαστρεβλώσεις, αλλά υπάρχει η αποδοχή και το ότι εγώ είμαι ένα ανεξάρτητο άτομο και θα σπουδάσω και θα δουλέψω και θα διαλέξω με ποιον θα βαδίσω και, αν δεν μου κάνει, θα τον διώξω. Αυτό είναι μια μεγάλη επιτυχία”.

“Οι γυναίκες το έχουν καταλάβει και πιστεύω ότι θα το καταλάβουν και οι άντρες. Είμαι αισιόδοξη, τι να πω, θα το καταλάβουν. Μα δεν τους συμφέρει! Αν και, επειδή η εξουσία είναι γλυκιά, αρνούνται πιο πεισματικά να το καταλάβουν”, κατέληξε.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα