Masterchef: «Προτιμώ να τρώω χαρτοπετσέτες»

Διαβάζεται σε 6'
Masterchef: «Προτιμώ να τρώω χαρτοπετσέτες»
O ένας 'εκδικείται' τον άλλον στο φετινό Masterchef. Glomex

Ίσως το φετινό Masterchef να έχει περισσότερους αυτόκλητους τιμωρούς από τη Marvel. Πώς άρχισε η vegan εβδομάδα.

Αυτή η εβδομάδα είναι εβδομάδα veganισμού στο Masterchef, με τους διαγωνιζόμενους να αντιμετωπίζουν με ενδιαφέρον την πρόκληση, καθώς από τους 14, οι 12 δεν έχουν ιδία άποψη επί της συγκεκριμένης διατροφής.

Σε σχετική μάλιστα, ερώτηση (αν έχει δοκιμάσει τη συγκεκριμένη διατροφή), ο Γιάννης Γ. απάντησε «χωρίς να θέλω να προσβάλλω τους vegan, προτιμώ να τρώω χαρτοπετσέτες». Ο Σωτήρης Κοντιζάς πάγωσε, με τον «Δάσκαλο» να επαναλαμβάνει πως κάνει χιούμορ.

Εν τη απουσία του Λεωνίδα Κουτσόπουλου (ο Κοντιζάς ενημέρωσε πως απουσίαζε λόγω μικρής αδιαθεσίας) οι δυο άλλοι κριτές εξήγησαν πως έχει πάντα ενδιαφέρον να μαθαίνουμε για εναλλακτικούς τρόπους διατροφής, αφού πρώτα ενημερωνόμαστε για τον αντίκτυπο του ‘κρέας, κρέας, κρέας’ στο περιβάλλον.

Έχει εκτιμηθεί πως η κτηνοτροφία είναι υπεύθυνη για περισσότερο από το 30% της ανθρωπογενούς εκπομπής μεθανίου. Η ουσία αυτή είναι 28 φορές πιο ισχυρή από το διοξείδιο του άνθρακα που βρίσκεται πίσω από την κλιματική κρίση.

Πέραν των βιολογικών δραστηριοτήτων των ζώων και των περιττωμάτων τους, πρόβλημα αποτελούν και οι πόροι που χρειάζονται για να τραφούν (βλ. παραγωγή λιπασμάτων, αγροτική παραγωγή, συντήρηση).

Προφανώς και δεν ισχύουν για όλα τα ζώα τα ίδια. Ενδεικτικά, η παραγωγή μοσχαρίσιου κρέατος χρειάζεται 28 φορές περισσότερη γη, 11 φορές περισσότερο νερό και 6 φορές περισσότερο λίπασμα από εκείνη του χοιρινού ή των πουλερικών.

Ο Κοντιζάς ενημέρωσε ότι η vegan διατροφή είναι η κοινώς λεγόμενη ‘καθαρή’ διατροφή που αποκλείει οτιδήποτε ζωικό (ακόμα και το γάλα).

Από εκεί και πέρα, υπάρχει η vegetarian διατροφή (έχει γάλα, αυγά, αλλά όχι πρωτεΐνες), η pesceterian (στα λαχανικά, τους καρπούς και τα φρούτα προστίθεται το ψάρι), η lactose-free (χωρίς γαλακτοκομικά), με το flexitarian να επικεντρώνεται σε ό,τι βγάζει η γη, αλλά να υπάρχει και η περιστασιακή κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών.

Ακολούθως, οι αρχηγοί των ομάδων, Γιάννης Κ (μπορντό) και Κωνσταντίνος (γκρι) άρχισαν να σχηματίζουν τα ζευγάρια που θα ‘μονομαχούσαν’ για τον πόντο. Το πρώτο αφορούσε τους πρωταγωνιστές του χάους της περασμένης εβδομάδας, τον Γιάννη Γ. και τον Λευτέρη.

Νικητής της δοκιμασίας και των 1.000 ευρώ που παίρνει το καλύτερο πιάτο του Mystery Box ήταν ο Μάριος, ο οποίος παρουσίασε την πιο ολοκληρωμένη προσπάθεια. Για μία ακόμη φορά οι μπορντό πήραν τη νίκη, με τους γκρι να καλούνται να αναδείξουν τον πρώτο υποψήφιο.

Όταν έφτασε η ώρα για τη ψηφοφορία των γκρι, ο αρχηγός Κωνσταντίνος ζήτησε τάιμ άουτ, καθώς ο Άνχελ απουσίαζε όταν οι κριτές έκριναν τα πιάτα λόγω αδιαθεσίας -είπε πως τρέμουλο και πυρετό. Στην επιστροφή του στο πλατό, ο Κωνσταντίνος έκρινε πως είναι καλή ιδέα να ενημερώσει ο κάθε συμπαίκτης του για τις αστοχίες του, ώστε να μπορεί να δώσει κάπου τη ψήφο του.

Οι Ηλίας και Βιβή επικράτησαν στις μονομαχίες τους.

Ο Λευτέρης δεν είχε ψήσει καλά το φύλλο του ντάμπλινγκ που παρουσίασε, στη ‘ραφή’ (στο ‘κλείσιμο’ του πάνω μέρους), ο Σταμάτης είχε μια πολύ κακή ημέρα, όπως του είπαν οι κριτές, καθώς δεν είχε ψήσει την τάρτα επαρκώς και ενώ ήταν ζεστή έριξε πάνω τον πουρέ, με συνέπεια να μουλιάσει το ζυμάρι, ο Χρήστος έκανε αδιάφορο ζωμό και μέτριο αποτέλεσμα. Ήττες είχαν και ο Κωνσταντίνος με τον Άνχελ, με τον τελευταίο να ακούει πως του είχε αλατίσει σωστά.

Oι μονομαχίες «βγαίνουν» από την κουζίνα

Τα τεχνικά λάθη είχαν μαζευτεί πολλά, με τους παίκτες να δείχνουν πως βασανίζονται για να βρουν ποιον θα ψηφίσουν. Όπως κάθε άλλη ψηφοφορία, έτσι και αυτή είχε τα… θεματάκια της.

Ο αρχηγός προτίμησε τον Χρήστο, το μόνο ερασιτέχνη που έχει απομείνει στο διαγωνισμό, λέγοντας του «ήλθε η ώρα να σε ψηφίσω» -αδυνατώντας να ‘καταδικάσει’ όπως είπε άλλους, που είχαν απαράδεκτες αστοχίες σε επίπεδο μαγειρικής.

Η Βιβή ψήφισε τον Σταμάτη «γιατί είναι η ευκαιρία μου και το κάνω για την αστοχία που είχες σήμερα και για τη Ζωή» στην οποία είχε ευχηθεί να μην επιστρέψει στον εξώστη στην προηγούμενη ψηφοφορία, όταν ήταν υποψήφια. Παρεμπιπτόντως, δεν επέστρεψε, αλλά αποχώρησε.

Η Χριστίνα σχολίασε «ανατρίχιασα με αυτό που είπε η Βιβή, γιατί πολλοί σκεφτόμαστε πράγματα που δεν τα λέμε. Εκείνη τα είπε. Ελπίζω να δει το επεισόδιο η Ζωούλα και να ψιλοχαρεί». Ο Ηλίας πάλι, έκρινε ότι «η Βιβή έγινε vigilante (εκδικητής)! V for Vendetta».

Ο Άνχελ ψήφισε τον Λευτέρη «γιατί ξέρω πως δεν θα ψηφιστεί», με τον πρωταγωνιστή των περισσότερων επεισοδίων στο φετινό Masterchef να λέει «δεν πιστεύω ότι με ψήφισε για να «κάψει» τη ψήφο του. Έκρινε πως αν με ψηφίσει τυχαία -και καλά-, ίσως να με ψηφίσει και κανένας άλλος και να είμαι υποψήφιος».

Τον ψήφισε ο Σταμάτης.

Τότε ο Λευτέρης είπε «το πρώτο πράγμα που ακούστηκε στο meeting που κάναμε, για να ενημερωθεί ο Άνχελ για όσα συνέβησαν εν τη απουσία του, ήταν ο Κώστας να λέει πως ο Λευτέρης είχε ένα καλό πιάτο. Για αυτό δεν μπορώ να δεχθώ τη ψήφο. Πώς κρίνει ένας συμπαίκτης ότι ένα πιάτο είναι πιο αδύναμο; Νομίζω πως πρέπει να φτιάξουμε τους πάτους από τη ζυγαριά, γιατί μπερδευόμαστε».

Ο Ηλίας ψήφισε τον Σταμάτη, ο Λευτέρης δήλωσε ότι νιώθει κάπως υπαίτιος για την ήττα, πριν προσθέσει ότι «καλό είναι να μην καίγονται ψήφοι, ό,τι και αν γίνεται από εδώ και πέρα. Είναι μεγάλο λάθος, όπως είχε γίνει και στις αρχές. Θα ήθελα να μη το ξανακάνετε. Όχι μόνο σε εμένα, αλλά σε οποιονδήποτε».

Ο Μάριος, ο οποίος επίσης διαπληκτίστηκε με τον Λευτέρη την περασμένη εβδομάδα, είπε σε cue «αν δεν αποδέχεσαι τη ψήφο που σου δίνουν, είναι σαν να θες να χειραγωγήσεις τον άλλον και να τον κατευθύνεις πού να ρίξει τη ψήφο του» και ο Γιάννης Κ. πως «ο Λευτέρης δεν δέχεται τίποτα. Δεν έχει να κάνει με ψηφοφορία. Απορώ γιατί ήλθε στο διαγωνισμό. Ό,τι και αν του λένε οι κριτές για αστοχίες του, δεν τα δέχεται. Δεν ξέρω ποιον να του φέρουμε να τον κρίνει.

«Δεν ξέρω κι αν μπορεί να συνεργαστεί με κάποιον μεγάλο σεφ. Ακόμα και να τον πάρουν, στην πρώτη εβδομάδα θα διορθώνει τον σεφ».

Ο Λευτέρης τελικά, ψήφισε τον Σταμάτη, λέγοντας ενώπιον όλων πως «νιώθω πως ίσως τον αδικώ λίγο. Δεν ξέρω ποιο από τα τρία πιάτα που έχασαν τον πόντο ήταν η χειρότερη προσπάθεια». Στη συνέντευξη ξεκαθάρισε ότι από όλα τα τεχνικά λάθη, για εκείνον το χειρότερο ήταν του Άνχελ.

Κατά συνέπεια, ο Σταμάτης συγκέντρωσε 3 ψήφους, ο Λευτέρης 2 και ο Χρήστος 1. Έτσι ο Σταμάτης έγινε ο πρώτος υποψήφιος της εβδομάδας. Είναι η δεύτερη συμμετοχή του σε δοκιμασία αποχώρησης.

«Βιβή ετοιμάσου να παλέψουμε μαζί» είπε σε cue, με τον δημοσιογράφο να τον ρωτάει αν πιστεύει πως θα είναι υποψήφια και εκείνον να απαντά «πιστεύω σίγουρα πως κάτι θα ‘παιχτεί’ στην ομαδική και εννοείται ότι θα τη ψηφίσω και θα πάρω το αίμα μου πίσω για αυτό που είπε για τη Ζωή και με εκνεύρισε».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα