Μετά τη φωτιά: Η Ντόρα Μακρυγιάννη είπε την αλήθεια για τις κακοποιημένες γυναίκες

Διαβάζεται σε 6'
Η Ντόρα Μακρυγιάννη στο "Μετά τη φωτιά"
Η Ντόρα Μακρυγιάννη στο "Μετά τη φωτιά" ΑΝΤ1

Η ηθοποιός Ντόρα Μακρυγιάννη υποδύεται την Ιωάννα στη νέα σειρά του ΑΝΤ1 “Μετά τη φωτιά”. Ο δυνατός μονόλογος, η συγκλονιστική ερμηνεία και το μήνυμα για την ενδοοικογενειακή βία.

Πρεμιέρα έκανε το βράδυ της Πέμπτης (05/10) η νέα δραματική σειρά του ΑΝΤ1 με τίτλο “Μετά τη φωτιά”, η οποία άφησε θετικές εντυπώσεις στο τηλεοπτικό κοινό.Πρόκειται για μια σύγχρονη σειρά, η οποία βασίζεται σε πραγματικό γεγονός που συνέβη στη Γαλλία το 1897, και μεταφέρει έντονα συναισθήματα και ανατροπές, ανείπωτα μυστικά, δυνατές ερωτικές ιστορίες και αλυσιδωτές συγκρούσεις.

Η σειρά αφηγείται την ιστορία τριών γυναικών, της Ιωάννας (Ντόρα Μακρυγιάννη), της Ειρήνης (Άλκηστις Ζιρώ) και της Ανθής (Ελπίδα Νικολάου), οι οποίες μετά από μια τεράστια πυρκαγιά που θα ξεσπάσει σε ένα φιλανθρωπικό γκαλά όπου παρευρίσκονται και θα καταστρέψει τα πάντα, θα προσπαθήσουν να ξαναχτίσουν τις ζωές τους και να ακολουθήσουν τα αληθινά τους «θέλω». Στη διαδρομή τους θα βρεθούν τέσσερις άνδρες που που θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην πορεία τους. Ο Άρης (Λευτέρης Ελευθερίου) και ο Αλέξανδρος (Nathan Thomas) που θα τις εξαπατήσουν και ο Οδυσσέας (Ανδρέας Κωνσταντίνου) και ο Νίκος (Γιάννης Καράμπαμπας) που θα βρεθούν δίπλα τους και θα αγαπήσουν την αλήθεια τους.

Θα καταφέρουν οι τρεις γυναίκες να ξαναγεννηθούν μέσα από τις στάχτες τους και να βρουν την πραγματική ευτυχία;

Η συγκλονιστική Ντόρα Μακρυγιάννη ως Ιωάννα

Η αγαπημένη ηθοποιός Ντόρα Μακρυγιάννη, την οποία έχουμε απολαύσει και σε άλλες δραματικές σειρές, υποδύεται στο “Μετά τη φωτιά” την Ιωάννα Βενιέρη, μια όμορφη, έξυπνη και καλλιεργημένη γυναίκα, που έχει μάθει καλά να κρύβει τι πραγματικά αισθάνεται.

Η Ντόρα Μακρυγιάννη στο "Μετά τη φωτιά" ΑΝΤ1

Αν και φαίνεται ασταθής και ευάλωτη, στην ουσία κρύβει μεγάλη δύναμη μέσα της. Η Ιωάννα αποτελεί θύμα κακοποίησης από τον σύζυγό της, τον Άρη, έναν άντρα που την κρατάει δίπλα του με τη βία, έχοντας πείσει το περιβάλλον τους ότι είναι ψυχικά διαταραγμένη. Ακούραστη και αλύγιστη, προσπαθεί καθημερινά να νικήσει τον φόβο που την διακατέχει, να προστατεύσει την κόρη της και να κερδίσει πίσω τον εαυτό της. Να γλιτώσει από τον πανίσχυρο άντρα που ξέρει να ελέγχει το μυαλό της, να διεκδικήσει και να πάρει μακριά το παιδί της, να φτιάξει μια νέα ζωή και να είναι επιτέλους ελεύθερη, όπως αξίζει σε κάθε άνθρωπο.

Ο Λευτέρης Ελευθερίου στο "Μετά τη φωτιά" ΑΝΤ1

Στο πρώτο επεισόδιο, η Ντόρα Μακρυγιάννη απέδειξε πόσο καλή ηθοποιός είναι, αλλά και πόσο μεγάλη εξέλιξη είχε τα τελευταία χρόνια, μέσα από την ερμηνεία της. Η εκφραστικότητα του προσώπου της, το βλέμμα της, το συναισθηματικό, αλλά όχι υπερβολικό, παίξιμό της, την καθιστούν κατάλληλη για αυτόν τον, ομολογουμένως, δύσκολο ρόλο. Έναν ρόλο που της δίνει επιτέλους τον χώρο και τον χρόνο να ξεδιπλώσει το τεράστιο ταλέντο της, αλλά και να στείλει κοινωνικά μηνύματα προς το τηλεοπτικό κοινό.

Το δυνατό μήνυμα για την κακοποίηση των γυναικών

Στην πρεμιέρα της σειράς, είδαμε τον σύζυγο της Ιωάννας, μεγαλοδικηγόρο, (καθηλωτικός ο Λευτέρης Ελευθερίου) να της ασκεί ψυχολογική και σωματική βία, απειλώντας την πως θα την στείλει και πάλι στην κλινική, καθώς και ότι θα της πάρει το παιδί, σε μια προσπάθεια να την ελέγξει. Όταν φέρνει αντίσταση, την χτυπάει. Παράλληλα, πείθει τους γύρω τους, ακόμη και την Ειρήνη που είναι φίλη και ξαδέρφη της, πως η Ιωάννα έχει διαρκείς κρίσεις λόγω ψυχολογικών προβλημάτων και πως τον χτυπάει. Η Ιωάννα σπαράζει βλέποντας τις πληγές στο σώμα της, αλλά η ψυχή της γίνεται χίλια κομμάτια, όταν βλέπει την κόρη της να χαϊδεύει και να φιλάει τα τραύματά της.

Το ακόμη πιο σοκαριστικό της υπόθεσης είναι πως η Ιωάννα ζητάει, όντως, βοήθεια. Αλλά δεν γίνεται πιστευτή από κανέναν. Σε όλους τους “γιατί δεν μίλησε;” ή “γιατί δεν έφυγε”, δίνεται ως απάντηση η σκηνή στην οποία η ηρωίδα κάνει τις απαραίτητες κινήσεις για να την αναλάβει δικηγόρος και να πάρει διαζύγιο, αλλά βρίσκει πόρτες κλειστές, με το επιχείρημα των ιατρικών γνωματεύσεων, βάσει των οποίων θεωρείται ψυχικά ασθενής. Η ίδια λέει την αλήθεια της, “ξεμπροστιάζει” τον σύζυγό της, περιγράφει το πώς την έκλεισε σε ψυχιατρική κλινική όταν επιτέλους έφυγε από το σπίτι, αλλά κανείς δεν δέχεται να αναλάβει την υπόθεσή της.

“Σας παρακαλώ, γιατί δεν με πιστεύετε; Βοηθήστε με! Το απίθανό είναι ότι στέκομαι στα πόδια μου μετά από όλα αυτά που έχω περάσει. Το απίθανό είναι πως ενώ έχω βρει την δύναμη να μιλήσω, δεν με πιστεύει κανένας τόσα χρόνια. Ούτε γιατροί, ούτε δικηγόροι, ούτε αστυνομικοί. Γιατί; Αυτό εδώ τι είναι, ε; Αυτό; Κοιτάξτε! Γιατί δεν κοιτάζετε; Δεν θα φύγουν οι μελανιές αν δεν τις κοιτάζετε. Για ό,τι πάθω, ευθύνη θα έχετε εσείς. Όσο δεν μας ακούτε, όσο δεν βλέπετε την αλήθεια, εμείς πεθαίνουμε. Αλλά εγώ θα επιζήσω, κι ας μου γυρνάτε όλοι την πλάτη, εγώ δεν θα πεθάνω”.

Η Ιωάννα εκπροσωπεί χιλιάδες γυναίκες που καθημερινά δίνουν αγώνα να παραμείνουν ζωντανές ενάντια σε κακοποιητικούς συζύγους και σε ανθρώπους – και αρμόδιους για τέτοιου είδους θέματα, που ρόλος τους είναι να βοηθήσουν – δεν τις πιστεύουν. Την ίδια στιγμή, το γεγονός ότι η Ιωάννα είναι μια γυναίκα οικονομικά ευκατάστατη, μορφωμένη, όμορφη, δείχνει πως θύμα ενδοοικογενειακής βίας μπορεί να είναι οποιοσδήποτε, ανεξάρτητα από το επάγγελμα, την ηλικία, το κοινωνικό στάτους του.

Ελπίζουμε ο ρόλος της Ιωάννας και η ίδια η σειρά να ευαισθητοποιήσει το κοινό στο ζήτημα της έμφυλης βίας και να ωθήσει τόσο τα θύματα στο να μιλήσουν και να ζητήσουν βοήθεια, όσο και τον κάθε πολίτη, να έχει τα μάτια του και τα αφτιά του ανοιχτά, αφού τέτοια περιστατικά συμβαίνουν δίπλα μας – ακόμα και μπροστά μας – αλλά εμείς μπορεί να μην δίνουμε σημασία. Να παρατηρούμε τα σημάδια, να έχουμε ενσυναίσθηση και να απλώνουμε ένα χέρι σε όποιον μας χρειάζεται.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα