Τα 10 χειρότερα ριάλιτι όλων των εποχών

Τα 10 χειρότερα ριάλιτι όλων των εποχών

Από καλλιστεία παιδιών σε νηπιακή ηλικία μέχρι τηλεοπτική κάλυψη γέννας και αναγνώρισης βιολογικού πατέρα, αυτά τα ριάλιτι πειραματίστηκαν με τα όρια της ανθρώπινης αξιοπρέπειας ώσπου την οδήγησαν στο απόλυτο νοκ-άουτ.

Τα πρώτα ριάλιτι προγράμματα της σύγχρονης τηλεοπτικής ιστορίας, δείχνουν σήμερα τουλάχιστον προβλέψιμα και βαρετά. Το Real People (1979-1984), τοποθετούσε απλούς (αληθινούς!) ανθρώπους μπροστά σε τηλεοπτικό κοινό, οι οποίοι έδειχναν μέσω βιντεοσκοπημένων αποσπασμάτων τα αγαπημένα τους χόμπι. Το κοινό ψήφιζε και έβγαινε ένας νικητής, ένας – κυριολεκτικά- κορυφαίος χομπίστας. Το The Real World του MTV (1992-) έβαλε για πρώτη φορά στο ίδιο σπίτι νέους με διαφορετικά κοινωνικά, ιδεολογικά, πολιτιστικά background και κατέγραψε την καθημερινότητα τους, εφαρμόζοντας αισθητική που θύμιζε έντονα νεανικές σειρές όπως το Melrose Place και το Beverly HIlls 90210.

Τα παραπάνω προγράμματα έδειξαν στο τηλεοπτικό κοινό τι μπορεί να οριστεί ως ριάλιτι και απέκτησαν εκατοντάδες κλώνους, αλλά και (ακόμα περισσότερες) τερατογενέσεις. Επιχειρήσαμε να καταγράψουμε το δεύτερο σκέλος της ιστορίας των ριάλιτι: τις περιπτώσεις εκείνες όπου η βασική ιδέα κάθε προγράμματος μπορούσε να περιγραφεί και ως μια ξεκάθαρη τρολιά/προσβολή προς τους πρωταγωνιστές, το κοινό, το ανθρώπινο είδος γενικότερα.

Toddlers and Tiaras (2009-2016)

Η ιδέα: Καλλιστεία παιδιών, ή πιο συγκεκριμένα ψυχολογικός πόλεμος από κάμερες, παραγωγούς, σκηνοθέτες και εξοργισμένες μητέρες σε κορίτσια 6-7 ετών ώστε να μεταμορφωθούν σε κάτι που συνήθως έμοιαζε με Lady Gaga και Diana Ross, με ολίγη από υποβόσκουσα δυστυχία/σχιζοφρένεια. Μας έδωσε και τον κωμικοτραγικό χαρακτήρα της Honey Boo Boo (Alana Thompson), την πρώτη μεταγραφή χαρακτήρα ριάλιτι στον κόσμο των memes.

Mr Personality (2003)

H ιδέα: Μια γυναίκα καλούνταν να βρει τον επόμενο της σύντροφο, έχοντας να επιλέξει από μια γκάμα υποψηφίων, οι οποίοι φορούσαν μάσκες! Οι μάσκες θύμιζαν κάτι απόκοσμο, εφιαλτικό και γελοίο ταυτόχρονα, σαν τις αισθησιακές ταινίες που πρόβαλλε την ίδια εποχή το κανάλι Alter στην Ελλάδα. Το πρόγραμμα παρουσίαζε η Monica Lewinsky (!) ως το απότομο τέλος του, ύστερα από πέντε επεισόδια.

Cheaters (2000-)

H ιδέα: Ανοίγουμε την κάμερα, παίρνουμε πληροφορίες από απατημένους συντρόφους και πιάνουμε τα παράνομα ζευγάρια στις πιο τρυφερές τους στιγμές! Η παραπάνω πρόταση ενδεχομένως να απέσπασε χειροκροτήματα σε κάποιο meeting στελεχών της αμερικάνικης τηλεόρασης των early 00s και όχι άδικα. Αυτό το τραγικό concept επιβιώνει μέχρι τις μέρες μας.

Boy Meets Boy (2003)

H ιδέα: Μια gay εκδοχή του Bachelor; Γιατί όχι! Μόνο που στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, οι μισοί από τους συμμετέχοντες ήταν στην πραγματικότητα ετεροφυλόφιλοι. Εξευτελισμός της σεξουαλικότητας, γελοιοποίηση του πρωταγωνιστή και επιεικώς βαρετά επεισόδια.

Are You Hot?(2003)

Η ιδέα: Η ουσία αυτού του ριάλιτι μπορούσε να συμπυκνωθεί σε μια ατάκα που ακούγεται σαν να έχει βγει από τα χείλη του Joey Tribbiani από τα ‘Φιλαράκια’. Όμως στο συγκεκριμένο πρόγραμμα του αμερικάνικου ABC – με παρουσιαστή τον καλτ θρύλο Lorenzo Llamas! – οι προθέσεις ήταν απόλυτα σοβαρές: άντρες και γυναίκες έκαναν παρέλαση μπροστά από κριτές, που αποφάσιζαν ποιός ήταν hot και ποιός ήταν μπάζο. Η ακύρωση του ριάλιτι ήρθε μετά από 7 επεισόδια.

Ι Wanna Marry Harry (2014)

Η ιδέα: “Θέλεις να παντρευτείς έναν γαλαζοαίματο; Τι θα έκανες για να κερδίσεις την καρδιά του;” Το ερώτημα που έθετε το συγκεκριμένο τηλεοπτικό αποπαίδι του Bachelor στις διαγωνιζόμενές του, ήταν τουλάχιστον ύπουλο. Ο υποτιθέμενος “πρίγκηπας”, ήταν ένας νεαρός άντρας που – θεωρητικά- έμοιαζε με τον Βρετανό πρίγκηπα Χάρι, αν είχες έντονη φαντασία.

Who’s Your Daddy? (2005)

Η ιδέα: Μια νεαρή υιοθετημένη γυναίκα – 25 μεσήλικες άντρες, 1 από αυτούς είναι ο βιολογικός της πατέρας. Το συγκεκριμένο ριάλιτι κατάφερε με χαρακτηριστική άνεση να εκθέσει το υπαρξιακό δράμα ενός ατόμου που δεν γνώριζε τον πραγματικό του πατέρα και ματαιώθηκε ύστερα από την προβολή επτά επεισοδίων.

Bridalplasty (2010)

H ιδέα: Βρίσκουμε μερικές “άσχημες” γυναίκες που πρόκειται να παντρευτούν και τους κάνουμε πλαστικές επεμβάσεις. Στο τέλος οι μέλλουσες νύφες βαθμολογούνται και αλληλότρωγωνται μεταξύ τους για έξτρα effect. Ένα από δεκάδες προγράμματα της εποχής που στράγγιξαν μέχρι τελευταίας σταγόνας το στερεότυπο της γυναίκας που βρίσκεται σε μόνιμη ανασφάλεια για την εμφάνιση της.

Next! (2005-08)

H ιδέα: Ένας άντρας καλείται να βρει την γυναίκα των ονείρων του. Θα βγει ραντεβού μαζί της και αν δεν του αρέσει, μπορεί απλά να πει “Next!” και να εμφανιστεί η επόμενη. Τα διαθέσιμα κορίτσια είναι πέντε και κρύβονται σε βαν, κοντά στην τοποθεσία του ραντεβού, περίπου σαν πέντε επίλεκτα κομμάτια κρέατος. Αυτός ο τηλεοπτικός πρόγονος του Tinder σημείωσε ιδιαίτερα μεγάλη επιτυχία, σε μια εποχή που έτσι κι αλλιώς το κανάλι προβολής του (MTV) δεν ενδιαφερόταν ιδιαίτερα ώστε να προβάλλει μουσικά videos.

Born in The Wild (2015)

H ιδέα: Ζευγάρια αποφασίσουν να επιχειρήσουν τοκετό εκτός μαιευτηρίου, σε φυσικό περιβάλλον. Η τηλεοπτική κάμερα είναι εκεί, εστιάζοντας κυρίως στην γυναίκα και μεταδίδει κάθε προσωπική στιγμή του ερχομού ενός παιδιού στη ζωή χωρίς κανένα φίλτρο. Με πρόσχημα την επιστροφή στην φύση και με νεο-παγανιστές hipster πρωταγωνιστές να δηλώνουν on camera την περιφρόνηση τους στη σύγχρονη ιατρική, ίσως αυτή να ήταν η χειρότερη ιδέα ριάλιτι που έχει αποτυπωθεί στον τηλεοπτικό φακό από την γέννηση της αμερικάνικης ιδιωτικής τηλεόρασης.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα