X-Files: Η επιστροφή μιας σειράς-θρύλου ήταν όσο επική έπρεπε

default image

Ήταν νοσταλγικό, ήταν όμως και έξυπνα μεταφερμένο στο σήμερα. Είδαμε το νέο επεισόδιο των X-Files και παραθέτουμε όλους τους λόγους που θα θέλεις να ανοίξεις και εσύ τους μυστικούς φακέλους του FBI (pics+vid)

Μια υπόκωφη, σαν σφύριγμα, μελωδία ξεκινά και ακούγονται οι νότες του μυστηρίου στο πιάνο. Το πιο χαρακτηριστικό ίσως anthem σε σειρά μυστηρίου και φαντασίας παίζει και πάλι στην μικρή οθόνη και ακούγεται φρέσκο και αναζωογονητικό όσο τότε, στα χρόνια της εφηβείας όταν το τεράστιο X γέμιζε το πλάνο πριν εμφανιστούν οι πράκτορες Σκάλι και Μόλντερ, σε μια ακόμη υπόθεση για εξωγήινες εμπειρίες.

Όλος ο πλανήτης ζει στο ρυθμό της εξωγήινης απειλής με τους φανατικούς να δηλώνουν ενθουσιασμένοι και τους νεότερους να μυούνται σε μια τηλεοπτική παραγωγή θρύλο που ξεκίνησε να ξεδιπλώνεται πίσω στο μακρινό 1993. Η αναμονή που έπλασε με μαεστρία η FOX έλαβε επιτέλους ένα τέλος και για καλή μας τύχη, το ελληνικό αδερφάκι της, φρόντισε η σειρά να παίξει σε real time και στη χώρα μας.

Κρατάμε το συναίσθημα, ανανεώνοντας εντυπωσιακά την πλοκή

Φανατικός ή μη, μετά από 14 χρόνια κάθε τηλεθεατής αισθάνεται μια μικρή αμηχανία. Οι σειρές της πρώτης νιότης δεν έχουν απλά το excitement μιας ωραίας ιδέας, ενός δεμένου cast και την πρωτοτυπία του εγχειρήματος. Κουβαλούν και μια νοσταλγία για τον παλιό καλό καιρό, τότε που στα μάτια μας, όλα ήταν καλύτερα. Ακόμη και η τηλεόραση. Είναι λοιπόν λογικό να θέλει κανείς να δει σε αυτά τα έξι νέα επεισόδια εκείνο που του προκαλούσε την γλυκιά αναστάτωση, που τον έκανε να περιμένει (σε μια εποχή που δεν υπήρχε το διαδίκτυο, ούτε βέβαια το FOX στην Ελλάδα) με αγωνία το νέο επεισόδιο. Παράλληλα, για τους ίδιους ακριβώς λόγους, φανατικός των απόρρητων φακέλων από το παρελθόν ή απλά περίεργος να μυηθεί στον κόσμο των X-Files, εκείνος που θα δει το revival, πρέπει να δει στην οθόνη του μια σειρά τοποθετημένη στο σήμερα και όχι καθρέπτη μιας άλλης εποχής.

 

Η Αμερική, η Ελλάδα, ο κόσμος ολόκληρος ήταν πολύ διαφορετικός τη δεκαετία του ’90. Δεν αναφέρομαι απλά και μόνο στα τηλεοπτικά πράγματα, αλλά και στην καθημερινότητα. Έλλειπε η εισβολή του διαδικτύου σε κάθε σπίτι, ο παροξυσμός για την πάταξη της τρομοκρατίας και η γνωστή κατάληξη με την κλιμάκωση του χάους και του πολέμου στη Μέση Ανατολή και η οικονομική κρίση που με ειρωνικό τρόπο για εμάς ξεκίνησε από τις ΗΠΑ και μοιάζει να κατέληξε στην Ελλάδα. Επιπλέον, η πλοκή και το σενάριο των X Files είχαν αγγίξει ένα όριο, έμοιαζαν να φτάνουν σε ένα κορεσμό, λογική συνέπεια εννέα συνεχόμενων κύκλων.

Το στοίχημα λοιπόν των υπευθύνων της σειράς ήταν μεγάλο και το ρίσκο εξαιρετικά υψηλό. Μια τηλεοπτική σειρά του βεληνεκούς των X-Files είναι  κεφάλαιο στην ιστορία της TV και θα ήταν σίγουρα κρίμα να φθαρεί για το… καπρίτσιο της ομάδας να επιστρέψουν πρόχειρα και χωρίς καλοδουλεμένο σενάριο. Με μεγάλη προσπάθεια να μην μπούμε στα χωράφια του spoiler, για όσους δεν είδαν το πρώτο επεισόδιο που προβλήθηκε εχτές, μπορούμε να πούμε μετά βεβαιότητας πως το στοίχημα κερδήθηκε και το μούδιασμα της επιστροφής άνετα αντικαθιστά μια προσμονή για ακόμη περισσότερα επεισόδια. Τα έξι πια φαντάζουν πολύ λίγα…

Ο Μόλντερ που αγαπήσαμε…

Τα X-Files ανοίγουν και πάλι λοιπόν και παρακολουθώντας τα πρώτα λεπτά του νέου επεισοδίου, 14 χρόνια μετά, μπορούμε να πούμε πως ήταν σαν να μην πέρασε μια μέρα. Ο πράκτορας Μόλντερ διατηρεί τον αυθορμητισμό του, είναι η εικόνα του ασυμβίβαστου που έλκυε το τηλεοπτικό κοινό παρά το απωθητικό (τουλάχιστον για τους εκτός ΗΠΑ) σήμα του FBI που φέρει στο στήθος. Τα χρόνια έχουν περάσει, οι φάκελοι και το τμήμα διερεύνησης εξωγήινων υποθέσεων έχει κλείσει και ο πράκτορας με τη συνεργάτη του δεν έχουν πια συχνή επαφή.

 

Η ίδια αίσθηση γνώριμου και οικείου μας προκαλείται και στη θεά της Σκάλι λοιπόν, που έχει επιστρέψει στην επιστήμη της και εργάζεται σε ένα εργαστήριο ως βοηθός σε χειρουργικές επεμβάσεις. Δεν χρειάζεται να έχει παρακολουθήσει κανείς λεπτό από τα παλαιότερα επεισόδια για να μπει στο νόημα, όσο κι αν για τους ήδη μυημένους όλα θυμίζουν τον παλιό καλό καιρό. Η εικόνα είναι αψεγάδιαστη, η αίσθηση όπως πρέπει, μιας προσεγμένης ταινίας που απλά θα ξετυλιχθεί σε έξι συνέχειες και τα συστατικά όλα εκεί, για τους φανατικούς του παρανόρμαλ, των προγραμμάτων επιστημονικής φαντασίας και των θεωριών συνομωσίας για εκείνους που ελέγχουν, χειραγωγούν και ορίζουν μυστικά τον πλανήτη.

Το twist στο σενάριο που κάνει τη διαφορά

Το πρώτο επεισόδιο είναι ένα “τι συμβαίνει;”, “που το πάει ο ποιητής;” και πώς ακριβώς θα ενώσει το πριν και το μετά, ανακαλύπτοντας όμως και εκείνο “το κάτι” που έχει ανάγκη ένα τηλεοπτικό σόου για πετύχει στον παράγοντα σασπένς και ανατροπή. Οι δόσεις μυστηρίου, δράσης, πλοκής και περιπέτειας είναι ζυγισμένες με ακρίβεια και στη σωστή δοσολογία.

Έχουμε ετυμηγορία για την πρώτη επαφή με τον κόσμο του παραφυσικού; Είναι όσο ενδιαφέρον πρέπει και σίγουρα αν το δεις, θες να δεις και το επόμενο. Αν και διαβάσαμε σε ξένα portal πως το πρώτο επεισόδιο έμοιαζε λίγο πιο υποτονικό, από εκείνο που ανέμεναν οι φανατικοί τόσο καιρό, υπήρξαν και εκείνοι όπως ο σκηνοθέτης William Friedkin που το βρήκε “Πιο ουσιαστικό, πιο σκοτεινό, πιο ακραίο και ΠΙΟ σαγηνευτικό” και μπορούμε μετά βεβαιότητας να συνυπογράψουμε την παρακάτω δήλωση.

Εξάλλου, η αποδοχή στο twitter ήταν κάτι παραπάνω από ένθερμη:

Η σειρά σαρώνει σε τηλεθέαση στην Αμερική

Αν και δεν προκαλεί έκπληξη, το πρώτο επεισόδιο δεν έφερε απλά νοσταλγία, αλλά και εκατομμύρια τηλεθεατές. Η πρεμιέρα του το βράδυ της Κυριακής έσπασε τα μηχανάκια της τηλεθέασης στην αμερικανική τηλεόραση, με 13,4 εκατομμύρια τηλεθεατές να προσκολλώνται στις οθόνες τους για να δουν την επιστροφή των X-Files. Ενδιαφέρον είναι επίσης πως τα νούμερα ήταν ιδιαίτερα υψηλά στους νέους 18-49 ετών.

Αγνώστου ταυτότητας ιπτάμενο αντικείμενο στο κέντρο της Αθήνας

Με αφορμή την μεγάλη πρεμιέρα, το FOX Greece διοργάνωσε μια μεγάλη εκδήλωση και εξασφάλισε τον πιο κατάλληλο χώρο για να στήσει το μεγάλο reunion party των Believers και τον Sceptics. Έξω από το εκπληκτικό κτίριο των φούρνων στην Τεχνόπολη Αθηνών γίναμε μάρτυρες της επαφής με ζωή από άλλο πλανήτη. Ένα ακριβές αντίγραφο του ιπτάμενου δίσκου που υποτίθεται πως έπεσε το 1947 στο Roswell των ΗΠΑ βρισκόταν έξω από την αίθουσα όπου θα προβαλλόταν σε ειδική προβολή το πρώτο επεισόδιο των X-Files.

 

Στο εσωτερικό του κτιρίου “Παλαιοί Φούρνοι” αμέτρητες οθόνες ετοιμάζονται να φέρουν και πάλι στο σήμερα τους πράκτορες Σκάλι και Μόλντερ να βρίσκονται στη μέση μια κοσμοϊστορικής αποκάλυψης, ενώ από το μπαρ σερβίρονται κοκτέιλ για εκείνους που θέλουν να πιστέψουν (Believers) και όσους εξακολουθούν να αμφισβητούν όσα υπάρχουν “εκεί έξω” (Sceptics).

 

Το κουβάρι των νέων X-Files άρχισε να ξετυλίγεται και απόψε κιόλας  θα προβληθεί το δεύτερο επεισόδιο της σειράς, αποκαλύπτοντας ακόμη περισσότερα για την υπόθεση. The Truth Is Out There και μας περιμένει να την ανακαλύψουμε. Δείτε το τρέιλερ του δεύτερου επεισοδίου που θα παίξει απόψε και έχει… πολλή δράση:

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα