Μυστήριο 34 Πρόσωπα – Η έκθεση φωτογραφίας και πολυμεσική βίντεο εγκατάσταση της Linas Bertucci

Διαβάζεται σε 4'
Μυστήριο 34 Πρόσωπα – Η έκθεση φωτογραφίας και πολυμεσική βίντεο εγκατάσταση της Linas Bertucci

Ένας φόρος τιμής στους κατοίκους της Ελευσίνας και στο πλούσιο ψηφιδωτό της που αποτελείται από ποικιλομορφία, ιστορία, αγώνες, περηφάνια και ανθεκτικότητα.

Από τις 14 Οκτωβρίου έως τις 26 Νοεμβρίου, η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης παρουσιάζει στο Παλαιό Δημαρχείο Ελευσίνας το Μυστήριο 34 Πρόσωπα. Πορτραίτα Ταυτότητας, Παρόδου και Μετάβασης, μία φωτογραφική και πολυμεσική έκθεση της διάσημης Αμερικανίδας φωτογράφου Lina Bertucci που αποτυπώνει παραστατικά τις διαφορετικές, ποικιλόμορφες κοινότητες της Ελευσίνας.

Το πρότζεκτ παρουσιάζει ένα ευρύ φάσμα από κατοίκους της Ελευσίνας σήμερα, τιμώντας την πολιτιστική τους κληρονομιά και συμπεριλαμβάνοντας τόσο αυτούς που γεννήθηκαν στην πόλη όσο και εκείνους που κατάγονται από τη Μικρά Ασία και τον Πόντο, αλλά και τους νεοφερμένους που ήρθαν από διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας, της Αλβανίας, του Πακιστάν και της Ινδίας.

Αυτή η μικρή πόλη, που βρίσκεται ανάμεσα σε αρχαιοελληνικά ερείπια, αντικατοπτρίζει ζητήματα παγκόσμιου ενδιαφέροντος, όπως η μετανάστευση εργατικού δυναμικού, ο πατρογονικός εκτοπισμός, η πολιτισμική μνήμη και οι περίπλοκες καταστάσεις που δημιουργούνται όταν κατοικεί κανείς σε ένα μέρος που μαστίζεται από τη βιομηχανική και περιβαλλοντική υποβάθμιση. Η έκθεση Μυστήριο 34 Πρόσωπα συνδυάζει προσωπικές ιστορίες και επιλεγμένα πορτρέτα για να διερευνήσει με ποιον τρόπο διαμορφώνουν οι άνθρωποι την αίσθησή τους για τον τόπο στον κόσμο μέσω των σχέσεων και του ανήκειν, ενώ παράλληλα διατηρούν την ατομική και κοινή ιστορία τους.

Στο σύνολό τους αυτά τα έργα λειτουργούν σαν εργαλεία ενδυνάμωσης, ταυτότητας και αυτοέκφρασης. Τα πορτρέτα δεν περιορίζονται στην απλή αναπαράσταση, αλλά έχουν επίσης μια φιλοσοφική διάσταση και μια δυναμική αλληλεπίδραση μεταξύ αυτοαποκάλυψης και κοινωνικής παρατήρησης.

Η έκθεση αντλεί έμπνευση από το πρωτοποριακό έργο Face of Our Time (1929) του θρυλικού Γερμανού φωτογράφου August Sander, το οποίο στόχο είχε να καταγράψει την πεμπτουσία της γερμανικής κοινωνίας κατά την ταραχώδη περίοδο του μεσοπολέμου, ενώ ταυτόχρονα το άμεσο στιλ του φωτογράφου εστίαζε στην ξεχωριστή προσωπικότητα κάθε εικονιζομένου. Όπως ο Sander αποτύπωσε την εποχή της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης, έτσι το Μυστήριο 34 Πρόσωπα επιχειρεί να προσδώσει βάθος στην αναπαράσταση και στη μεθοδολογία.

«Αν καταφέρουμε να δημιουργήσουμε πορτρέτα ανθρώπων που αποτυπώνουν την αλήθεια, ουσιαστικά δημιουργούμε έναν καθρέφτη της εποχής μας».
~August Sander

Η πολυμεσική παρουσίαση με διαιρεμένη οθόνη (split screen) συνδυάζει πορτρέτα Ελευσινίων με μουσική που δημιουργήθηκε ειδικά για την έκθεση, εμπνευσμένη από το κομμάτι Time του διάσημου συνθέτη Hans Zimmer. Η σύνθεση διερευνά σε βάθος τη φύση του χρόνου, προκαλώντας συναισθήματα όπως η επιθυμία και η ελπίδα, αλλά και η πολυπλοκότητα της ανθρώπινης εμπειρίας. Καλεί τους θεατές να στοχαστούν την περιπλοκότητα του χρόνου και τον συναισθηματικό αντίκτυπό του, υποδηλώνοντας ότι οι στιγμές της ενδοσκόπησης και της παρόδου του χρόνου είναι συνυφασμένες με την ανάπτυξη και τη μεταμόρφωση, ακόμη και σε στιγμές λύπης για ό,τι δεν συνέβη ή απώλειας.

Το Μυστήριο 34 Πρόσωπα αποτίνει φόρο τιμής στους κατοίκους της Ελευσίνας και στο πλούσιο ψηφιδωτό της που αποτελείται από ποικιλομορφία, ιστορία, αγώνες, περηφάνια και ανθεκτικότητα.

Πληροφορίες

Ημερομηνίες: 14 Οκτωβρίου έως 26 Νοεμβρίου 2023
Ωράριο λειτουργίας: Τετάρτη έως Κυριακή, 12.00 – 21.00
Εγκαίνια: Σάββατο 14 Οκτωβρίου, 19.00
Τοποθεσία: Παλαιό Δημαρχείο Ελευσίνας

Είσοδος ελεύθερη

Συντελεστές

Σύλληψη – δημιουργία, φωτογράφος: Lina Bertucci
Πρωτότυπη μουσική: Dylan Ebrahimian
Σχεδιασμός & επεξεργασία βίντεο: Michael Braxenthaler
Δημιουργική παραγωγός: Γιολάντα Μαρκοπούλου
Βοηθός φωτογράφου: Ισίδωρος Μασκαλάρης
Μεταγραφή βίντεο: Χριστίνα Τσιμά
Συντονίστρια στο πεδίο: Πέγκυ Τσολακάκη
Σύμβουλος για την κοινότητα: Στέλλα Παπακωνσταντίνου
Διεύθυνση παραγωγής: Βίκυ Στρατάκη
Βοηθός παραγωγής: Νίκος Χαραλαμπίδης
Εκτέλεση παταγωγής: POLYPLANITY Productions

Μια διοργάνωση της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα