βάιζα {ΕΤΥΜ. αρβαν. < κορίτσι, κόρη}

Διαβάζεται σε 4'
βάιζα {ΕΤΥΜ. αρβαν. < κορίτσι, κόρη}

Σκηνοθεσία Χριστίνα Ματθαίου

Μετά τις sold out παραστάσεις του χειμώνα, η «παράσταση γροθιά στο στομάχι» που ενθουσίασε κοινό και κριτικούς και ξεχώρισε στο περσινό Φεστιβάλ Off-Off του Επί Κολωνώ, επιστρέφει για 2η χρονιά, και μόνο για 10 παραστάσεις, στο Θέατρο Επί Κολωνώ.

«Την βάιζα δεν πρέπει να την χάσεις».

Η Χριστίνα Ματθαίου, στο δυναμικό πρώτο σκηνοθετικό της εγχείρημα, μεταφέρει επί σκηνής το πρωτότυπο έργο «βάιζα» {ΕΤΥΜ. αρβαν. <κορίτσι, κόρη}. Αντλώντας από τα έργα του Παντελή Μπουκάλα «Μηλιά μου αμίλητη» και «Ο Χριστός στα χιόνια» και εμπνεόμενη από τον μύθο της La Loba, όπως αυτός αποτυπώνεται στο βιβλίο της Clarissa Pinkola Estes «Γυναίκες που τρέχουν με τους Λύκους», συνθέτει μια παράσταση που μιλάει για τη δύναμη της θηλυκότητας. Τη δύναμη να σπας, να εκτίθεσαι, να είσαι ατελής, να διαφέρεις, να αυτοκαθορίζεσαι, να νιώθεις, να εκφράζεσαι, να ζεις!

Μάνη, μέσα 19ου αιώνα.

Μια νεαρή γυναίκα, η Μηλιά, δολοφονείται από τον πατέρα και τα αδέλφια της για να ξεπλυθεί η ντροπή της οικογένειας, αφού την πρώτη νύχτα του γάμου της βρίσκεται «χαλασμένη». Θάβεται ζωντανή σε λάκκο με πέτρες στην είσοδο του χωριού. Μόνο το κεφάλι της μένει έξω από το χώμα, μέχρι να πεθάνει. Τώρα η Μηλιά έχει φωνή. Τώρα η La Loba της δίνει τη δυνατότητα να πει την ιστορία της. Να αναγεννηθεί.

Χωρίς να περιορίζεται στην περιγραφή μιας ακόμα γυναικοκτονίας, το έργο εξερευνά την οπτική καθενός από τους εμπλεκόμενους. Έξι πρόσωπα που δεν μίλησαν ποτέ, δέσμιοι των κοινωνικών επιταγών και του τυπικού, τώρα μιλούν.

Αντλώντας υλικό από την ελληνική παράδοση και τη συνολικότερη ευρωπαϊκή και βαλκανική ιστορία, η παράσταση μιλάει για το σήμερα.

Trailer:

Σκηνοθετικό Σημείωμα 

Θυμάσαι αυτόν τον ήχο που ακούς όταν βρίσκεσαι κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας; Και ενώ το οξυγόνο σου εξαντλείται, και η δύναμη του νερού σε τραβάει προς τα έξω, εσύ παλεύεις να κρατηθείς. Εκεί. Μέσα της. Να ακούσεις για λίγο ακόμα, τον πρωτόγονο αυτό ήχο που σε γυρίζει πίσω. Στη μήτρα της ζωής.

Λένε πως τα δάκρυα είναι φτιαγμένα από θαλασσινό νερό, για να μπορούν οι άνθρωποι, όταν κλαίνε, να φέρνουν κοντά τους τη θάλασσα. Κι αυτή, η μεγάλη μητέρα, να ‘ρχεται έτσι να τους συντροφεύει όταν τη χρειάζονται.

Όταν πονάνε, όταν θρηνούν μα κι όταν η ευτυχία τους είναι τόσο μεγάλη, που κάνει το νερό στο σώμα τους να αυξάνεται, τόσο που κινδυνεύουν να τους πνίξει.  Και κλαίνε. Για να βγάλουν από μέσα τους τη θάλασσα που περισσεύει.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Κείμενο: Διασκευή από τα έργα του Παντελή Μπουκάλα «Μηλιά μου αμίλητη» και «Ο Χριστός στα χιόνια», με αναφορές στον μύθο της La Loba, με έμπνευση από την εκδοχή του που αποτυπώνεται στο βιβλίο της Clarissa Pinkola Estes «Γυναίκες που τρέχουν με τους Λύκους»

 • Σκηνοθεσία – Διασκευή: Χριστίνα Ματθαίου
 • Μουσική Σύνθεση και Επιμέλεια: Μυρτώ Στύλου
 • Κίνηση: Μαριάννα Τσικμανλή
 • Φωνητική Διδασκαλία – Βοηθός Μουσικού: Ραφαήλ Παπαδάκης
 • Code – Digital Art: Κοσμάς Χαρεράς
 • Φωτογραφίες – Βίντεο Promo: Βασίλης Τσεμπερλίδης
 • Φωτογραφία Αφίσας: Αμάντα Μήλλα
 • Φωτογραφίες Παράστασης: Νάσος Αμπαζής
 • Παραγωγή: ArtEfficient

Διανομή Αλφαβητικά: 

Ναυσικά Κοριαλού, Λίνα Λαζαρή, Μαριαλένα Σκαρώνη, Γιολάντα Σοφούλη

Φωνή La Loba: Κρίνα Δαλακλή

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Επί Κολωνώ (Ναυπλίου 12 & Λένορμαν 94, Αθήνα)

Πρόγραμμα Παραστάσεων:

 • Σάββατο 11 Μαΐου: 21.30 – Κυριακή 12 Μαΐου:19:30
 • Τρίτη 14 Μαΐου: 21.15 – Παρασκευή 17 Μαΐου: 21.30
 • Κυριακή 19 Μαΐου: 19.30 – Τρίτη 21 Μαΐου: 21.15
 • Πέμπτη 23 Μαΐου: 21.30 – Κυριακή 26 Μαΐου: 21.30
 • Δευτέρα 27 Μαΐου: 19.30 – Τετάρτη 29 Μαΐου: 21.15

Διάρκεια: 90 λεπτά

Εισιτήρια: € 16-13

Προπώληση: https://www.more.com/theater/festival/vaiza/ 

Πληροφορίες – Τηλ. κρατήσεις: 210 5138067

Η βάιζα «είναι τέχνη με σεβασμό προς όλες τις γυναίκες».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα