Σεισμός ανοιχτά της Σάμου: Μαρτυρίες στο NEWS 24/7

Σεισμός ανοιχτά της Σάμου: Μαρτυρίες στο NEWS 24/7

Ο ισχυρός σεισμός που σημειώθηκε ανοιχτά της Σάμου το μεσημέρι της Παρασκευής "ταρακούνησε" και τη γειτονική Ικαρία. Ο δήμαρχος Ικαρίας και ένας κάτοικος περιγράφουν τις εφιαλτικές στιγμές που έζησαν. Τις δικές της εμπειρίες μοιράζεται και μία κάτοικος της Σάμου.

Η Αργυρώ Καρατζήμα, κάτοικος στο Βαθύ της Σάμου περιγράφει: “Ο σεισμός ήταν πάρα πολύ έντονος και μεγάλος σε διάρκεια. Κουνιόταν ολόκληρη η γη, φοβηθήκαμε. Βγήκαμε αμέσως έξω, τρέχοντας, επικράτησε πανικός στη γειτονιά μας στο Βαθύ, έτρεχαν στο δρόμο. Δεν έχω ξανανιώσει κάτι τέτοιο, ήταν συγκλονιστικό. Εμείς δεν είχαμε ζημιές στη γειτονιά μας, αλλά μας είπαν πως υπάρχουν ζημιές στο νησί. Επικρατεί φόβος”.

Εικόνες από το Βαθύ Σάμου

Σύμβουλος του Περιφερειάρχη βορείου Αιγαίου, είπε στο News 24/7: ” Αυτή την ώρα κινούμαι προς το αεροδρόμιο. Υπάρχουν υλικές ζημιές σε διάφορα σημεία του νησιού. Και οι παραλιακοί δρόμοι έχουν προβλήματα με το νερό που βγήκε από τη θάλασσα Μαζεύουμε συνεχώς αναφορές για κτίρια που έχουν καταρρεύσει. Τα περισσότερα είναι στο Καρλόβασι, αλλά πρόκειται για παλιά κτίρια. Προσπαθούμε να σχηματίσουμε εικόνα. Αυτή την ώρα φτάνει στο νησί ο Περιφερειάρχης”.

Ένας κάτοικος της Σάμου, ο Αδάμ Χαρτοφύλλης από την περιοχή Βελανιδιά, 13 χιλιόμετρα από το Καρλόβασι δηλώνει στο News 24/7: “Ήμασταν μέσα στο σπίτι τη στιγμή του σεισμού, ήταν πάρα πολύ δυνατός. Με το που άρχισε ο σεισμός προσπαθήσαμε να βγούμε έξω. Είδαμε και πάθαμε να βγούμε. Δεν έχω επιστρέψει στο σπίτι μου να δω τι ζημιές έχει. Εδώ δεν έχουμε ρεύμα. Έχουν πέσει σπίτια και στο Καρλόβασι και στο Βαθύ, όπου έγινε κι ένα μικρό τσουνάμι”.

Όπως είπε μια κάτοικος από το Βαθύ της Σάμου στο News 24/7: “Ήμουν στο κατάστημα ρούχων των γονιών μου την ώρα του σεισμού. Σε μισή ώρα θα κλείναμε. Ξαφνικά ακούμε ένα βουητό και λέω “σεισμός”. Αρχισε και δυνάμωνε. Αρχίσαμε να βγαίνουμε προς τα έξω αλλά κράτησε πολύ ώρα. Δεν κρατούσα χρόνο αλλά σίγουρα πάνω από 15 δευτερόλεπτα. Πρώτη φορά έγινε κάτι τέτοιο. Το θέμα είναι ότι συνεχώς δυνάμωνε και δεν σταματούσε. Το πιο κοντινό μέρος μακριά από κτίρια είναι η παραλιακή και πήγαμε προς τα εκεί. Ξαφνικά βλέπουμε τη στάθμη της θάλασσας να ανεβαίνει και αρχίζουμε να τρέχουμε προς τα πίσω. Αυτό ήταν το πρώτο κύμα. Αυτή την ώρα είμαι ψηλά και βλέπω κάτω την πόλη. Όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες που στέλνω η στάθμη ανεβαίνει ξανά και έχει περάσει το λιμάνι. Το νερό έχει φτάσει στα μαγαζιά που έχουν απόσταση 50 μέτρα από τη θάλασσα. Όταν βγήκα από το μαγαζί είδα πολλή σκόνη. Σίγουρα υπάρχουν καταρρεύσεις κτιρίων και ειδικά στην πολη στο Άνω βαθύ έχει γίνει μεγάλη ζημιά”.

Η άνοδος των θαλάσσιων υδάτων στο Βαθύ της Σάμου μετά τον ισχυρό σεισμό

Όπως είπε ο κ. Γιάννης Βούρος από το Βαθύ της Σάμου, ο οποίος τράβηξε και βίντεο την ώρα του σεισμού: “Η δόνηση διήρκησε από 10 έως και 15 δευτερόλεπτα. Εγώ εκείνη την ώρα ήμουν στο Άνω Βαθύ και μπορούσα να δω την πόλη από ψηλά. Προκλήθηκαν στην πόλη αρκετές ζημιές. Μέσα σε κάθε σπίτι υπάρχουν καταστροφές. Αυτή τη στιγμή βρίσκομαι σε έναν οικισμό έξω από το Βαθύ. Στον οικισμό Άγιος Κωνσταντίνος, η ομώνυμη εκκλησία έχει υποστεί επίσης σοβαρές καταστροφές. Η στάθμη του νερού στην παραλιακή στο Βαθύ έχει ανέβει πολύ και το νερό έχει φτάσει τουλάχιστον μέχρι τα πρώτα καταστήματα. Ο κόσμος του Βαθιού έχει ανέβει στα υψώματα ώστε να μην κινδυνεύσει”.

Το βίντεο που έστειλε ο κ. Βούρος στο News 24/7 και αναρτήθηκε και στην ιστοσελίδα “Κήρυκος Λίθος”:

Σοκαρισμένη είναι η τοπική κοινωνία της Σάμου αλλά και των γύρω νησιών λόγω του ισχυρού σεισμού που σημειώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής. Το News 24/7 μίλησε με τον δήμαρχο της Ικαρίας, Νίκο Καλαμπόγια, αλλά και με έναν κάτοικο του νησιού, οι οποίοι περιέγραψαν τις εφιαλτικές στιγμές που έζησαν.

Ο Δήμαρχος Ικαρίας, Νίκος Καλαμπόγιας δήλωσε τα εξής: “Προσπαθούμε να δούμε τις ζημιές, κατάρρευση κτιρίου δεν έχουμε, έχουν πέσει κάποια βράχια, καθώς είχαμε κατολισθήσεις, προσπαθούμε να μαζέψουμε όλες τις πληροφορίες, σε κάποιους οικισμούς υπάρχει διακοπή ρεύματος”.

“Ρεύμα δεν έχουμε αυτή τη στιγμή. Πήραμε απίστευτη τρομάρα. Μας έφυγε η ψυχή. Νομίζαμε πως θα πέσει το σπίτι. Πεταχτήκαμε έξω και δεν έχουμε μπει μέσα στα σπίτια ακόμα. Ήταν απίστευτο το βουητό και η διάρκεια. Προς το παρόν δεν βλέπουμε ζημιές και με όσους έχω επικοινωνήσει δεν μου έχουν αναφέρει κάτι”, ανέφερε κάτοικος από τον Αρμενιστή Ικαρίας στο News247.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα