Ισχυρός σεισμός ανοιχτά της Σάμου – Αισθητός σε όλη την Ελλάδα

Ισχυρός σεισμός ανοιχτά της Σάμου – Αισθητός σε όλη την Ελλάδα

Σεισμός σημειώθηκε λίγο πριν τις 14:00 το μεσημέρι της Παρασκευής, βορεια της Σάμου. Ήταν ιδιαίτερα αισθητός σε όλη την Ελλάδα. Μεγάλες καταστροφές στη Σμύρνη

Ισχυρός σεισμός μεγέθους 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 14:00 το μεσημέρι της Παρασκευής 30/10, στον θαλάσσιο χώρο βόρεια της Σάμου.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, η σεισμική δόνηση είχε μεγάλη διάρκεια, μικρό εστιακό βάθος μόλις στα 10 χιλιόμετρα και το επίκεντρό της υπολογίζεται 19 χιλιόμετρα βόρεια της Σάμου. Έγινε αισθητή στην Αττική και πολλές περιοχές της Ελλάδας, αλλά και στην Κωνσταντινούπολη.

Υπάρχει ακολουθία δυνατών μετασεισμών με πιο δυνατό τον αμέσως επόμενο, ύστερα από 15 λεπτά από τον κύριο, εντάσεως 4,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Η ένταση του σεισμού ήταν τέτοια που τρόμαξε τους κατοίκους του νησιού, οι οποίοι και πετάχτηκαν έξω από τα σπίτια τους.

Τέσσερις τραυματίες – Καταστροφές σε εκκλησίες και σπίτια

Σύμφωνα με πληροφορίες του News 24/7 υπάρχουν τέσσερις τραυματίες καθώς και ζημιές σε ακατοίκητα κτίρια στη Σάμο. Όπως αναφέρει η Πυροσβεστική, δεν έχει υπάρξει κλήση για απεγκλωβισμό ατόμων. Από την Αστυνομία αναφέρουν ότι έχουν καταγραφεί ζημιές σε ακατοίκητα και εγκαταλελειμμένα σπίτια και κτίρια στις περιοχές Καρλόβασι, χωριό Χώρας Πυθαγορείου και στο Βαθύ Σάμου.

Επίσης έχει καταγραφεί πτώση τμήματος του Ιερού Ναού της Παναγίας και ειδικά του τρούλου, στο Καρλόβασι και κατολισθήσεις στην επαρχιακή οδό Σάμου-Καρλοβασίου στο ύψος της περιοχής Αυλάκια. 

Twitter

«Πολύ μεγάλες ζημιές στον μητροπολιτικό Ναό Αγ. Νικολάου Καρλοβάσου και στην Πορφυριάδα σχολή, ευτυχώς τα παιδιά που ήταν μέσα και έξω στην αυλή εκείνη την ώρα δεν  έπαθαν τίποτα» δήλωσε ο δήμαρχος Δυτικής Σάμου Αλέκος Λυμπέρης.

“Φούσκωσε” η θάλασσα

Εξαιτίας του ισχυρού σειμού ένα μικρό τσουνάμι σχηματίστηκε και έπληξε τις βόρειες ακτές του νησιού, χωρίς όμως να δημιουργήσει προβλήματα ή η στάθμη του να ήταν τέτοια που να προκάλεσε ανησυχία.

Η σεισμική δόνηση έγινε περισσότερο αισθητή στα νησιά του βορείου του συγκροτήματος όπου προκλήθηκε και μεγαλύτερη ανησυχία. Αρκετοί από τους κατοίκους της Πάτμου, της Κω της Καλύμνου του Αγαθονησίου και των άλλων νησιών εγκατέλειψαν τα σπίτια τους αφού η σεισμική δόνηση ήταν ιδιαίτερα έντονη.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, δεν υπήρξαν ζημιές σε κανένα άλλο νησί της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων αλλά προκλήθηκε μεγάλη ανησυχία από την ένταση και την διάρκεια του σεισμού.

Μήνυμα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας

Μήνυμα στους κατοίκους της Σάμου έστειλε η Πολιτική Προστασία μέσω του αριθμού 112, με αφορμή τον ισχυρό σεισμό ανοιχτά της Σάμου που σημειώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής.

“Μείνετε μακριά από τις ακτές. Παρακολουθείτε τα ΜΜΕ. Κίνδυνος υψηλού κυματισμού λόγω σεισμικής δόνησης”, γράφει το μήνυμα.

Κάτοικος Σάμου: “Eπικράτησε πανικός στη γειτονιά -Δεν έχω ξανανιώσει κάτι τέτοιο”

Η Αργυρώ Καρατζήμα, κάτοικος στο Βαθύ δήλωσε στο News 24/7: «Ο σεισμός ήταν πάρα πολύ έντονος και μεγάλος σε διάρκεια. Κουνιόταν ολόκληρη η γη, φοβηθήκαμε. Βγήκαμε αμέσως έξω, τρέχοντας, επικράτησε πανικός στη γειτονιά μας στο Βαθύ, έτρεχαν στο δρόμο. Δεν έχω ξανανιώσει κάτι τέτοιο, ήταν συγκλονιστικό. Εμείς δεν είχαμε ζημιές στη γειτονιά μας, αλλά μας είπαν πως υπάρχουν ζημιές στο νησί. Επικρατεί φόβος».

Δήμαρχος Ικαρίας: “Είχαμε κατολισθήσεις”

Ο Δήμαρχος Ικαρίας, Νίκος Καλαμπόγιας δήλωσε στο News 24/7: «Προσπαθούμε να δούμε τις ζημιές, κατάρρευση κτιρίου δεν έχουμε, έχουν πέσει κάποια βράχια, καθώς είχαμε κατολισθήσεις, προσπαθούμε να μαζέψουμε όλες τις πληροφορίες, σε κάποιους οικισμούς υπάρχει διακοπή ρεύματος.»

Μας έφυγε η ψυχή. Νομίζαμε πως θα πέσει το σπίτι

Παράλληλα, κάτοικος από τον Αρμενιστή Ικαρίας είπε στο News 24/7: «Ρεύμα δεν έχουμε αυτή τη στιγμή. Πήραμε απίστευτη τρομάρα. Μας έφυγε η ψυχή. Νομίζαμε πως θα πέσει το σπίτι. Πεταχτήκαμε έξω και δεν έχουμε μπει μέσα στα σπίτια ακόμα. Ήταν απίστευτο το βουητό και η διάρκεια. Προς το παρόν δεν βλέπουμε ζημιές και με όσους έχω επικοινωνήσει δεν μου έχουν αναφέρει κάτι.»

Στη Σάμο ο Χαρδαλιάς

Εσπευσμένα μεταβαίνει στη Σάμο ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς μαζί με κυβερνητικό κλιμάκιο σε συνέχεια του μεγάλου σεισμού που σημειώθηκε πριν από λίγο στο νησί, για την εκτίμηση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί και τη σχεδίαση των ενεργειών αντιμετώπισης των συνεπειών μετά τη σεισμική δόνηση.

Με τον Υφυπουργό μεταβαίνουν στο νησί ο Υφυπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος, ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών Γεώργιος Καραγιάννης, ο Γενικός Γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο Εμμανουήλ Λογοθέτης, ο Διοικητής 1ης ΥΠΕ του Υπουργείου Υγείας Χρήστος Ροϊλός, στελέχη της Διεύθυνσης Α’ Σχεδιασμού και Αντιμετυώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, καθώς και η Ομάδα Πρώτης Απόκρισης της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας,

Επίσης, στο νησί μεταβαίνει κλιμάκιο της 1ηςΕΜΑΚ, ενώ με ειδικές πτήσεις της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας μεταβαίνουν στο νησί στελέχη του ΕΚΑΒ και πολιτικοί μηχανικοί από το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών και από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, για τη διενέργεια ελέγχων στατικότητας στα κτίρια και την καταγραφή των ζημιών από τη σεισμική δόνηση.

Όλες οι δυνάμεις πολιτικής προστασίας έχουν ενεργοποιηθεί άμεσα για την αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού, ενώ όλες οι Ειδικές Μονάδες Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) του Πυροσβεστικού Σώματος βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα.

Στις 17:30 θα πραγματοποιηθεί συντονιστική σύσκεψη με τη συμμετοχή των Δημάρχων και όλων των εμπλεκόμενων φορέων στο Δημαρχείο Καρλοβάσου.

Εικόνες αποκάλυψης στη Σμύρνη: “Οι σειρήνες από τα ασθενοφόρα ακούγονται συνεχώς”

Ο σεισμός έγινε αισθητός κατά μήκος των τουρκικών ακτών και στη βορειοδυτική περιοχή του Μαρμαρά, και ειδικά τις πόλεις της Σμύρνης, του Μπαλίκεσιρ και του Αϊδίνιου. Τουλάχιστον είκοσι κτίρια έχουν πέσει στη Σμύρνη στις γειτονιές Bornova και Bayraklı όπως δήλωσε πριν λίγο ο δήμαρχος της πόλης.

Η Αθήνα Σάμογλου, Ελληνίδα που γεννήθηκε και ζει μόνιμα στη Σμύρνη μίλησε στο News 24/7: «Επικρατεί πανικός. Οι σειρήνες από τα ασθενοφόρα ακούγονται συνεχώς. Επεσαν αρκετά σπίτια στο Μπαϊρακλί χωρίς να ξέρουμε γιατί ακριβώς. Ήμουν στον κήπο του σπιτιού μου όταν έγινε ο σεισμός. Ηταν πολύ μεγάλος και σε ένταση και σε διάρκεια. Η διάρκεια ήταν αυτή που με τρόμαξε προσωπικά. Παρακολουθούμε συνεχώς τηλεόραση και προσπαθούμε να μείνουμε ψύχραιμοι. Υπάρχει μεγάλη κινητοποίηση πάντως από τις αρχές. Περιμενουμε και τους μετασεισμούς».

Βίντεο και φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης δείχνουν σύννεφα σκόνης πάνω από τη Σμύρνη και εικόνες ανυπολόγιστης καταστροφής:

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μίνι τσουνάμι και στη Σμύρνη

Παράλληλα στη Σμύρνη σημειώθηκε μίνι τσουνάμι, ενώ υπάρχουν προειδοποιήσεις ότι μπορεί να προκληθεί και δεύτερο τσουνάμι. Οι κάτοικοι της περιοχής έχουν ανεβεί σε ψηλά σημεία και ορόφους, προκειμένου να αποφύγουν τα νερά της θάλασσας που έφτασαν μέσα στην πόλη.

Ηράκλειο: Αισθητός και στην Κρήτη ο σεισμός

Αισθητός και στην Κρήτη έγινε ο ισχυρός σεισμός που σημειώθηκε λίγα λεπτά πριν από τις δύο το μεσημέρι. Παρά το γεγονός ότι σε περιοχές του Ηρακλείου έγινε ιδιαίτερα αισθητός, δεν έχει αναφερθεί οποιαδήποτε κλήση για καταστροφές. Υπήρξαν μάλιστα σχολεία που οι διευθυντές τους ζήτησαν από τα παιδιά να σχολάσουν λίγο νωρίτερα, λόγω του φόβου επανάληψης μιας σεισμικής δόνησης.

Ευθύμιος Λέκκας: Eπιφανειακός σεισμός

Ήταν ένας επιφανειακός σεισμός και έγινε αισθητός σε ολόκληρη την Ελλάδα δήλωσε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, προσθέτοντας πως υπήρξε και προειδοποίηση για ένα μικρό τσουνάμι. Είπε πως δεν πρέπει να υπάρχει πανικός, σημειώνοντας παράλληλα πως «ο σεισμός ως γεγονός πάντα μας ανησυχεί».

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα