Πόσο εύκολο (δεν) είναι να βρει δουλειά στην Ελλάδα ένας ξένος

Πόσο εύκολο (δεν) είναι να βρει δουλειά στην Ελλάδα ένας ξένος
Κάριτας Ελλάς/Yiannis Yiannakopoulos

Το Κοινωνικό Κέντρο της Κάριτας Ελλάς προσπαθεί να απαντήσει στο πιο καίριο ερώτημα: Πώς θα ενταχθεί ένας "ξένος" στη νέα του χώρα αν δεν μπορέσει να βρει εργασία;

Η Κυψέλη του 2020 αποτελεί το πιο ενεργό πεδίο πολυπολιτισμικότητας της χώρας μας. Τα τελευταία χρόνια η περιοχή βγαίνει από την κατήφεια των περασμένων ετών και “βουίζει” από ζωή. Η Φωκίωνος επαναπροσδιορίζει τον εαυτό της, οι μποέμ της εποχής ζούνε δίπλα στα προσφυγόπουλα που παίζουν με τις μπάλες τους στο πλακόστρωτο, οι κυρίες της “παλιάς Αθήνας” μοιράζονται τα ίδια παγκάκια με ανθρώπους από όλες τις γωνιές του πλανήτη, η αγορά εμπλουτίζεται με προϊόντα από όλα τα μέρη της γης. Η καθημερινή ζωή άλλωστε βρήκε τον τρόπο να επιβιώσει μετά την πρώτη κρίση του κορονοϊού και συνεχίζει μέσα στην ιδιαίτερη και μοναδική, μετάλλαξή της.

Πολλοί φοβόνται αυτή την αλλαγή, στην πραγματικότητα όμως, αυτή είναι η δεδομένη αλλαγή της επόμενης μέρας. Η Ελλάδα αναπτύσσεται πλέον μαζί με τον “ξένο” που φιλοξενεί στα σύνορά της. Τα παιδιά του “ξένου” γίνονται αρραγές κομμάτι του εγχώριου πολιτισμού, μαθαίνουν ελληνικά, τρώνε “ελληνικά”, διατηρώντας το χρώμα των παραδόσεων της πατρίδας τους. Και η Κυψέλη, στα δίνει όλα αυτά να τα δεις, με μόλις μια βόλτα στις γειτονιές της.

Μέσα στη Δημοτική Αγορά της περιοχής, βρίσκεται το Κοινωνικό Κέντρο της Κάριτας Ελλάς που είναι ακριβώς αυτό που λέει το όνομά του. Ένας κοινωνικός χώρος στον οποίο μπορείς να βρεθείς, από όπου κι αν είσαι για να απευθυνθείς σε ανθρώπους που είναι εκεί για να σε ακούσουν. Χωρίς καμιά υπερβολή, τα open space γραφεία της Κάριτας Ελλάς έχουν γίνει μια παράλληλη κυψέλη ανθρώπων και ώσμωσης κουλτούρας.

Κάριτας Ελλάς

 

Το News 24/7 βρέθηκε εκεί διερευνώντας ένα βασικό ζήτημα:

“Και τελικά τι γίνεται με τους ανθρώπους που είτε επιλέγουν, είτε αναγκάζονται να μείνουν στην Ελλάδα;”. Με άλλα λόγια, δουλεύουν οι νόμιμοι μετανάστες και οι πρόσφυγες που έλαβαν άσυλο, και αν ναι, σε ποιους τομείς; Και υπό ποιες συνθήκες εντάσσονται στη νέα πραγματικότητα;

Σημειώνεται εδώ πως, όπως μας είπαν οι άνθρωποι του Κέντρου Κοινωνικής Ένταξης και Απασχολησιμότητας της Κάριτας Ελλάς στην Κυψέλη, “ακολουθούμε τα μέτρα προστασίας του πληθυσμού, όπως αυτά ορίζονται από το ελληνικό κράτος και σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας, με σκοπό τον περιορισμό της εξάπλωσης του κοροναϊού (Covid-19)”. Κοινώς, όλες οι δράσεις συνεχίζονται με την τήρηση των αναγκαίων μέτρων πρόληψης και ασφάλειας.

“Από το απόλυτο τίποτα, πλέον έχω κάτι”

Ο Χερμάν ήρθε από το Καμερούν και είναι από εκείνους που ευτύχησαν να βρουν δουλειά μέσα από τη βοήθεια της Κάριτας Ελλάς αλλά και μέσα από τις δικές του πρωτοβουλίες. Ζει στη χώρα μας εδώ και 15 μήνες, μαθαίνοντας, όπως μας λέει, να εκτιμά ακόμα και αυτό το ελάχιστο που έχει πλέον στα χέρια του.

“Στο Καμερούν τα πράγματα δεν είναι καλά. Είχα προσωπικά προβλήματα εκεί και ήθελα να προσπαθήσω να βρω κάτι άλλο για τη ζωή μου. Είχα ξεκινήσει να σπουδάζω διοίκηση επιχειρήσεων, η αλήθεια είναι πως κάποια στιγμή θα ήθελα να συνεχίσω τις σπουδές μου.

Στην πραγματικότητα δεν είχα σαν στόχο μου να έρθω και να μείνω στην Ελλάδα. Οι συνθήκες με έφεραν εδώ. Εμένα με ενδιέφερε να φύγω με κάθε τρόπο από το Καμερούν, γιατί τα πράγματα είναι βίαια. Ήθελα να πάω κάπου που να είναι ήρεμα, ήρθα στη χώρα και έμεινα εδώ μιας και πλέον δουλεύω.

Στην Κάριτας Ελλάς απευθύνθηκα γιατί είχα προβλήματα υγείας. Εδώ με υποδέχθηκαν σαν οικογένεια και μου έδειξαν το δρόμο για να ενταχθώ στην κοινωνία. Αρχικά έκανα μαθήματα μαγειρικής, μαζί με άλλα παιδιά. Μετά την εκπαίδευση αυτή, έκανα τα σεμινάρια εύρεσης εργασίας και συμβουλευτικές συνεδρίες, έφτιαξα το βιογραφικό μου και κατάφερα να βρω δουλειά σε ένα ξενοδοχείο. Με τη δουλειά βρήκα δικό μου χώρο για να ζω. Παράλληλα, στην Κάριτας Ελλάς έμαθα ποια είναι τα εργασιακά μου δικαιώματα στην Ελλάδα.

Δε σταμάτησα όμως να ψάχνω και βρήκα νέα εργασία σε τμήμα Customer Service τηλεφωνικής εξυπηρέτησης σε εταιρεία money transfer. Σίγουρα σε σχέση με το που ήμουν πριν, μιλάμε για μεγάλη αλλαγή.

Δεν είναι κάτι φοβερό αυτό που κάνω, αλλά είναι κάτι. Από το απόλυτο τίποτα δίχως προοπτική, είναι κάτι. Λέω καθημερινά στον εαυτό μου πως “πρέπει να μην ξεχνάς να εκτιμάς αυτό που έχεις, ο,τι κι αν είναι, και να θυμάσαι από που προέρχεσαι”.

Ρατσισμό μπορεί να έχεις παντού, σε κάθε χώρα. Ακόμα και στην Αφρική υπάρχει

Όταν ήμουν μαθητής ονειρευόμουν μεγάλα πράγματα, αλλά η ζωή σε οδηγεί αλλού. Προσπαθώ να προσαρμοστώ σε μια νέα πραγματικότητα και σταδιακά θα προσπαθήσω για περισσότερα. Δεν ξέρω αν θα μείνω στην Ελλάδα για καιρό, για την ώρα εδώ είναι το νέο μου σπίτι και θέλω να ενταχθώ στην κοινωνία του τόπου. Μαθαίνω ελληνικά στην Κάριτας Ελλάς, πρέπει να μάθω καλύτερα όμως. Όταν ήρθα δεν μπορούσα να επικοινωνήσω καλά, τώρα κάνω μαθήματα εκμάθησης της γλώσσας, δεν γίνεται να παραμείνεις σε μια χώρα αν δε μάθεις τη γλώσσα της. Η προσαρμογή, η ένταξη, δεν είναι μια απλή διαδικασία. Το πρώτο είναι να αποδεχθείς πως εδώ θα είναι η νέα σου πραγματικότητα. Μετά προσπαθείς ενταντικά.

Ρατσισμό δεν μπορώ να πω πως βίωσα. Ίσως δε με επηρέασε, για την ακρίβεια. Γιατί ρατσισμό μπορεί να έχεις παντού, σε κάθε χώρα. Ακόμα και στην Αφρική υπάρχει, ανάμεσα στους μαύρους, παντού υπάρχει. Το βασικό είναι να βρεις τον βηματισμό σου, να χτίσεις το περιβάλλον σου και να μάθεις να προχωράς μέσα στις αντιξοότητες”.

Κάριτας Ελλάς

 

Εργαζόμενοι δίχως ΑΜΚΑ

Η Ανδριανή Μαρδάκη, Νομική σύμβουλος – Υπεύθυνη Νομικής Συμβουλευτικής του προγράμματος Μετάβασις της Κάριτας Ελλάς εξηγεί στο News 24/7 τις εργασιακές αντιξοότητες που συναντούν οι πρόσφυγες και οι νόμιμοι μετανάστες στη χώρα μας.

Όπως μας λέει, το πρόβλημα της καταπάτησης των εργασιακών δικαιωμάτων εντείνεται από τη στιγμή που οι αιτούντες άσυλο δεν μπορούν να βγάλουν ΑΜΚΑ, κάτι που είναι καίριο για να βρουν εργασία. Όλα αυτά την ώρα που το πρόγραμμα απόδοσης προσωρινού αριθμού ασφάλισης και υγειονομικής περίθαλψης, έχει ξεκινήσει με δεκάδες προβλήματα (συνωστισμός στις υπηρεσίες ασύλου, υποστελέχωση υπηρεσιών κλπ).

“Ασχολούμαι με τα δικαιώματα των προσφύγων-μεταναστών και σχετικά με όσα δικαιούνται βάσει του νόμου. Σε ο,τι αφορά το εργασιακό κομμάτι, μετέχω στα σεμινάρια που κάνει η Κάριτας Ελλάς για την κοινωνική οικονομία η οποία παρέχει το δυνατότητα στους ανθρώπους αυτούς να μπουν στη διαδικασία να δημιουργήσουν κάτι δικό τους, εφόσον φυσικά έχουν τις προϋποθέσεις. Έχουμε κάνει σεμινάρια ενημέρωσης εργασιακών δικαιωμάτων στα οποία ενημερώνουμε τους πρόσφυγες και μετανάστες σχετικά με όσα δικαιούνται και για τις υποχρεώσεις τους επίσης.

Το πρόβλημα της καταπάτησης των εργασιακών δικαιωμάτων εντάθηκε από τη στιγμή που οι αιτούντες άσυλο δεν μπορούσαν να βγάλουν ΑΜΚΑ, κάτι που είναι καίριο για να βρουν εργασία. Εκ των πραγμάτων η μόνη διέξοδός τους είναι, εφόσον δεν έχουν τα απαραίτητα έγγραφα, να στραφούν στη μαύρη αγορά. Άπαξ και δεν έχουν ΑΜΚΑ, ακόμη κι αν βρουν εργασία, δεν μπορούν να ασφαλιστούν. Από το καλοκαίρι του 2019 και μετά η πρόσβαση στην αγορά εργασίας έχει δυσκολέψει πάρα πολύ”.

Η ίδια σημειώνει πως η ευκαιρία για τους ανθρώπους αυτούς, βρίσκεται στην κοινωνική οικονομία.

“Στα πλαίσια της κοινωνικής οικονομίας υπάρχουν άνθρωποι που έχουν μπει στην επιχειρηματικότητα στήνοντας εστιατόρια ή μαγειρεία, αλλά και στον χώρο της ένδυσης. Αυτό που πρέπει να συνηθίσουν είναι το πνεύμα της κοινωνικής οικονομίας, το ότι είναι εν δυνάμει συνεταιρισμοί και πρέπει να συνεργάζονται μεταξύ τους. Με άλλα λόγια, είναι και πολιτισμικό το θέμα για να μπορέσουν να έρθουν σε συνεργασία μαζί τους. Οι ΚοινΣΕπ είναι πιο ευέλικτες μορφές συλλογικότητας και όντως αποτελούν μία διέξοδο με τα απαραίτητα έγγραφα. Ιδέες υπάρχουν αλλά χρειάζεται μια κατεύθυνση που προσπαθούμε να παρέχουμε στα σεμινάρια της Κάριτας Ελλάς.

Τους παρέχουμε το νομικό πλαίσιο επί των καταστατικών και των δικαιωμάτων και ο οικονομικός σύμβουλος παρέχει συμβουλές για να δημιουργήσουν ένα βιώσιμο business plan. Οι περισσότεροι πρόσφυγες και μετανάστες εντάσσονται στο κομμάτι της εστίασης και της ένδυσης όπου παρέχουν και διαφορετικά ρούχα σε σχέση με αυτά που φοράμε εμείς. Το βασικό είναι να αντιληφθούν Έλληνες και μη, ότι η προοπτική είναι για συλλογική οργάνωση-εργασία.

Επίσης δραστηριοποιούνται στην παροχή μαθημάτων της γλώσσας τους και στην επιχειρηματικότητα επί των πολιτιστικών δραστηριοτήτων, έτσι ώστε οι Έλληνες να έρθουν σε επαφή με τον πολιτισμό της χώρας τους”.

Στο μεταναστευτικό-προσφυγικό εθνική στρατηγική δεν υπάρχει παρά μόνο σχέδια

Μια καίρια ερώτηση είναι σε ποιους τομείς καταπατούνται κατά κύριο λόγο τα εργασιακά δικαιώματα.

“Τα δικαιώματα καταπατούνται κατά κύριο λόγο στον κλάδο των χειρωνακτικών εργασιών και των αγροτικών, όπου το πρόβλημα είναι πιο έντονο στους μετανάστες. Ο πρόσφυγας έχει και έναν άλλο περιορισμό σε σχέση με τον μετανάστη καθώς δεν μπορεί να εργαστεί σε άλλη χώρα παρά σε εκείνη όπου έλαβε άσυλο. Έτσι, κανονικά πρέπει να παραμείνει εδώ και να βρει δουλειά. Ωστόσο, δεν υπάρχει εθνική στρατηγική σε αυτή την κατεύθυνση. Στο μεταναστευτικό-προσφυγικό εθνική στρατηγική δεν υπάρχει παρά μόνο σχέδια. Ειδικά στο κομμάτι της εργασιακής ένταξης δεν υπάρχει κάτι συγκροτημένο. Δεν υπήρξε πλήρης καταγραφή των εργασιακών προσφύγων και μεταναστών. Ειδικά τώρα υπάρχουν στοιχεία μέσα από τις υπηρεσίες ασύλου για να συγκροτηθεί ένα σταθερό σχέδιο. Από εκεί και πέρα το κατά πόσο θα εφαρμοστεί, είναι κάτι άλλο”.

Όποιος τηρεί τις υποχρεώσεις σαν πολίτης μιας χώρας πρέπει να έχει ίσα δικαιώματα

“Όσοι πάρουν τις κάρτες τους και μείνουν θα πρέπει να βρουν νόμιμη εργασία στην Ελλάδα και να μπορούν να ταξιδέψουν για λόγους αναψυχής” προσθέτει η κ. Μαρδάκη και συνεχίζει:

“Αυτοί οι άνθρωποι εργάζονται εδώ, πληρώνουν φόρους εδώ. Από τη στιγμή που τηρείς τις υποχρεώσεις σου σαν πολίτης μια χώρας, είτε είσαι Έλληνας είτε όχι, θα πρέπει να έχεις και τα αντίστοιχα δικαιώματα. Νομίζω πως και οι Έλληνες έχουμε δικούς μας μετανάστες σε άλλες χώρες που έχουν διατηρήσει την ιθαγένειά τους και μπορεί να έχουνε επιστρέψει εδώ, αλλά παίρνουν κανονικά τις συντάξεις τους από τις τρίτες χώρες όπου εργάστηκαν. Ειδικά όταν πληρώνεις ασφαλιστικές εισφορές, δικαιούσαι σύνταξη”.

Κάριτας Ελλάς

 

Το προφίλ των εκπαιδευτικών προγραμμάτων

Η Ασπασία Ζουλιάτη Υπεύθυνη του Κέντρου Κοινωνικής Ένταξης και Απασχολησιμότητας της Κάριτας Ελλάς στην Κυψέλη εξηγεί στο News 24/7:

“Σε συνεργασία με κοινωνικές επιχειρήσεις και φορείς δημιουργήσαμε εκπαιδευτικά προγράμματα και σεμινάρια κατάρτισης εν μέσω κρίσης, για να βοηθηθούν οι ενδιαφερόμενοι να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους στον τομέα εύρεσης εργασίας. Η στόχευσή μας έχει να κάνει με τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα του καθενός, με γνώμονα πάντα τα γλωσσικά εμπόδια που προκύπτουν. Η εργασιακή συμβουλευτική συνεχίζεται εδώ, στην Κυψέλη, με πυλώνες τις ατομικές συνεδρίες με εργασιακό σύμβουλο, τις ομαδικές συνεδρίες που αφορούν ένα εύρος θεμάτων από προετοιμασία για συνέντευξη για δουλειά, μέχρι την ανάπτυξη προσωπικών δεξιοτήτων, καθώς και τα λεγόμενα job clubs που λειτουργούν σαν εργαστήρια αναζήτησης εργασίας.

Δηλαδή, πώς μαθαίνουμε να ψάχνουμε για δουλειά, και πρακτικά πώς το κάνουμε αυτό στην αγορά εργασίας. Δικαιολογητικά, βιογραφικό κλπ. Όλη αυτή η δουλειά πλαισιώνεται από κάποιες ενημερωτικές συνεδρίες για μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα στο εργασιακό στην Ελλάδα. Οι ενδιαφερόμενοι μαθαίνουν για τα εργασιακά τους δικαιώματα, για τα νομιμοποιητικά τους έγγραφα και τι τους παρέχει κάθε έγγραφο, ενημερώνονται σεμιναριακά για τις εργασιακές συμβάσεις, αλλά και για τα μισθολογικά στην Ελλάδα όπου εντοπίσαμε τεράστιο κενό.

Ακόμη, σε συνεργασία με το πρόγραμμα Μετάβασις του Νέου Κόσμου, κάναμε εργαστήρια για τα social media, trainings για τη μαγειρική, αντίστοιχα σεμινάρια για επιδιορθώσεις κινητών, tablets κα, καθώς και πρόγραμμα για νέους ξεναγούς όπου οι ενδιαφερόμενοι είχαν την ευκαιρία μέσα από tour guiding να γνωρίσουν την ιστορία της Αθήνας”.

Κάριτας Ελλάς

 

Η Τάνια Kαρατζή, Εργασιακή Σύμβουλος της Κάριτας Ελλάς περιγράφει τη δική της εργασία στην όλη προσπάθεια:

“Το Κέντρο Κοινωνικής Ένταξης και Απασχολησιμότητας έχει υπηρεσίες που λειτουργούν πλαισιώνοντας το κομμάτι της εργασιακής ένταξης. Πρώτα οι άνθρωποι θα πρέπει να προετοιμάσουν τα έγγραφά τους και να δούμε το κομμάτι της εκμάθησης γλώσσας ή εκείνης που χρησιμοποιούν, και μετά να μπουν στη λογική της αναζήτησης στην αγορά εργασίας. Η ελληνική γλώσσα είναι δύσκολη για τους ανθρώπους που έρχονται εδώ και ένα ζήτημα είναι να πειστούν να αρχίσουν την εκμάθησή της. Προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε δυσκολίες ανθρώπων που μπορεί να έχουν περάσει από εργασιακό σύμβολο μεν, αλλά για παράδειγμα να μην έχουν ακόμη ΑΦΜ.

Η διαδικασία της συμβουλευτικής είναι δύο με τρεις συνεδρίες. Φτιάχνουμε το εργασιακό προφίλ, εστιάζουμε στα skills του κάθε ατόμου, και εξετάζουμε όπως είπαμε, το γλωσσικό κομμάτι. Βασική γλώσσα συνεννόησης στα ομαδικά job clubs είναι πάντα, τα αγγλικά. Τα ατομικά, γίνονται σε όλες τις διαθέσιμες γλώσσες διερμηνείας. Εν συνεχεία ξεκινάμε να φτιάχνουμε το βιογραφικό του και ακολουθούν ομαδικές συνεδρίες όπου βλέπουμε την προετοιμασία για μια συνέντευξη, ενώ έχουμε τα job clubs που είναι ανοιχτά, έρχονται δηλαδή άνθρωποι και από άλλες οργανώσεις, όπου οι ενδιαφερόμενοι λαμβάνουν μια πιο στοχευμένη κατεύθυνση για το επόμενο επαγγελματικό τους βήμα”.

Το κίνητρο για να ζήσουν με αξιοπρέπεια

“Το φαινόμενο των job clubs ήταν αποκαλυπτικό για εμάς. Μιλάμε για μια πολυπολιτισμική σύνθεση με διαδραστικότητα και μοίρασμα εμπειριών και στάσεων μέσα από την αγγλική ή την ελληνική γλώσσα. Είδαμε μια μεγάλη κινητοποίηση ενδιαφερομένων που είχαν διαφορετικά background, αλλά άρχισαν να χτίζουν μεταξύ τους σχέσεις και εμπιστοσύνη στην ομάδα και τον φορέα. Το βασικό ζήτημα είναι να διαμοιράζεται αυτή η γνώση ανάμεσα στους μετέχοντες”.

Οι άνθρωποι μας λένε πως θέλουν να ζήσουν με αξιοπρέπεια, εκτός οργανώσεων

“Το βασικό είναι πως έγινε προσπάθεια δικτύωσης με εργοδότες στα σεμινάρια αυτά, έτσι ώστε να απορροφηθούν κάποια άτομα, ενώ η προσπάθεια είναι ολιστική. Ο κόσμος να περνάει από την κοινωνική υπηρεσία, παράλληλα να εντάσσεται στα τμήματα απασχολησιμότητας και να εντάσσεται επίσης στα τμήματα εκμάθησης ελληνικών-αγγλικών”, αναφέρει η Τ. Καρατζή για να συνεχίσει:

“Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι πως πέραν από το αν θα βρει κανείς τελικά εργασία, η ένταξή του εδώ στο Κέντρο του δίνει το κίνητρο για να ζει ανεξάρτητα και με αξιοπρέπεια. Οι άνθρωποι μας λένε πως θέλουν να ζήσουν με αξιοπρέπεια, εκτός οργανώσεων και εκεί στοχεύουμε. Ακόμη, στα jobs clubs έρχονται για να αισθανθούν ότι ανήκουν κάπου, ότι μπαίνουν σε ένα πλαίσιο όπου θα νοιώσουν μια ζεστασιά. Το ανήκειν κάπου είναι θεμελιακό. Ξέρουν πως έρχονται σε εμάς για να μάθουν στην πορεία να ψάχνουν μόνοι τους για δουλειά και για να μπορούν να βοηθήσουν και κάποιον άλλο. Μιλάμε για δικτύωση, ομαδικότητα και πολλαπλασιαστή της όλης δράσης μέσα από την κοινωνική ένταξη”.

Κάριτας Ελλάς

 

Οι μετέχοντες

“Κατά μέσο όρο κάθε Παρασκευή έρχονταν 15-20 άνθρωποι τη βδομάδα στα job clubs” μας λέει η Ασπασία Ζουλιάτη. “Στο χρόνο λειτουργίας έχουν βρει δουλειά περίπου 80 άτομα. Ωστόσο πολλοί βρίσκουν δουλειά και δεν ενημερώνουν ότι απασχολούνται κάπου”.

“Κατά βάση προσεγγίζουμε εμείς τις εταιρείες για να έρθουν στα job clubs. Προσπαθούμε να αποκτούμε στενές σχέσεις με τις εταιρείες μέσα από τα trainings και το τμήμα ανθρώπινου δυναμικού που έχουμε. Άλλωστε ένα κριτήριο για τα trainings ήταν να εντάξουμε κοινωνικούς φορείς που έχουν διασυνδέσεις στην αγορά εργασίας, για παράδειγμα στις εκπαιδεύσεις για αποθηκάριους, μαγειρική, στον τουρισμό και τη φιλοξενία κα”, καταλήγει από τη δική της μεριά η Τάνια Kαρατζή.

Σημειώνεται πως τα προγράμματα είναι ανοιχτά τόσο για ξένους, όσο και για Έλληνες. “Ευπρόσδεκτοι εδώ είναι όλοι”, καταλήγει η Τάνια Kαρατζή, στέλνοντας το κεντρικό και ουσιαστικότερο μήνυμα της όλης προσπάθειας που θα θέλαμε να δούμε να διαπερνά εντατικότερα και τις θεσμικές δράσεις του κεντρικού κράτους.

Η συνέχεια με τον Covid-19

Το Κοινωνικό Κέντρο της Κυψέλης συνεχίζει να στηρίζει όσους έχουν ανάγκη, με την παροχή των υπηρεσιών του από απόσταση. Όπως σημειώνουν οι υπεύθυνοι: “Στο online Helpdesk συνεχίζετε να μας απευθύνετε τα ερωτήματα σας, ώστε να σας φέρουμε σε επαφή με τη σχετική υπηρεσία που θα σας εξυπηρετήσει το συντομότερο δυνατό. Επικοινωνήστε μαζί μας εάν χρειάζεστε à Εργασιακή Συμβουλευτική, Κοινωνική Υποστήριξη, Οικονομική και Φοροτεχνική Συμβουλευτική.

Όλες οι υπηρεσίες λειτουργούν online με ραντεβού, ενώ παράλληλα υπάρχει η δυνατότητα εξυπηρέτησης με φυσική παρουσία, όπου αυτό κριθεί αναγκαίο. Οι χώροι έχουν διαμορφωθεί σύμφωνα με όλα τα μέτρα ασφαλείας για την πρόληψη μετάδοσης του ιού Covid-19, ώστε οι εξυπηρετούμενοι και οι εργαζόμενοι να είναι ασφαλείς.

Επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 210-5225659, μέσω mail στο [email protected] ή μέσω Whatsapp και Viber στο (+30) 6970419671″.

Οι Υπηρεσίες λειτουργούν καθημερινά, Δευτέρα έως Παρασκευή, 10.00 – 15.00 και είναι διαθέσιμες στα Ελληνικά, Αγγλικά, Γαλλικά, Φαρσί και Αραβικά.

Το σεμινάρια εντάσσονταν στο Πρόγραμμα “Κοινωνική και Οικονομική ένταξη προσφύγων και μεταναστών στην Αθήνα” που αφορά την υποστήριξη και ένταξη προσφύγων και μεταναστών στην ελληνική κοινωνία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα