Σε αναβρασμό πρυτάνεις και ΕΛΑΣ

Σε αναβρασμό πρυτάνεις και ΕΛΑΣ

Συσκέψεις επί συσκέψεων για τη μεγάλη, όπως αναμένεται, πορεία για την 38η ημέρα μνήμης και τιμής για τη βίαιη καταστολή της εξέγερσης των φοιτητών το 1973. Το βάρος πέφτει στους πανεπιστημιακούς αλλά και με την ΕΛΑΣ να έχει καταστρώσει ξεχωριστό σχέδιο

Πάνω από 7.000 αστυνομικοί θα συμμετέχουν στη φύλαξη της πορείας για την 38η ημέρα μνήμης για τους νεκρούς και αγωνιστές του Πολυτεχνείου. Το σχέδιο της αστυνομίας πατάει σε δύο άξονες.

Ο πρώτος είναι η καταστολή, εφόσον χρειαστεί.

Ο δεύτερος είναι η πρόληψη. Αυτό εξηγείται ευκόλως. Δηλαδή μιλάμε για προληπτικές προσαγωγές μόνο που, όπως γίνεται γνωστό, δεν θα είναι μαζικές, “στο σωρό” όπως είθισται να λέγεται, αλλά στοχευμένες.

Κατά τα άλλα, τουλάχιστον 7.000 αστυνομικοί, ένστολοι και με πολιτικά, θα περιπολούν και θα βρίσκονται σε κύρια σημεία στην Αθήνα, ώστε να προλάβουν ή να παρέμβουν μόλις χρειαστεί.

Οι ένστολοι θα είναι από όλες τις υπηρεσίες ενώ θα συμμετέχουν και στελέχη της αντιτρομοκρατικής.

Ο γνωστός φράκτης έξω από Βουλή δεν θα υπάρχει αφού η πορεία κινούμενη προς την αμερικάνικη πρεσβεία υποχρεωτικά θα περάσει από εκεί.

Κι εκεί είναι η πρώτη δυσκολία για την ΕΛΑΣ.

Υπάρχουν όμως επίσης σκέψεις να τοποθετηθεί σε άλλο σημείο ο φράκτης, στην περίπτωση που χρειαστεί, κάτι το οποίο πιθανά να συνδυάζεται με την επιστροφή κομματιών – μπλοκ της πορείας.

Σκέψεις υπάρχουν και για να χρησιμοποιηθεί το γνωστό “κανονάκι” της αστυνομίας με το νερό.

Η δεύτερη αφορά στην περιφρούρηση των ιδρυμάτων, αφού είναι η πρώτη φορά φέτος που το καθεστώς του ασύλου έχει αλλάξει και έχει λύσει εν πολλοίς τα χέρια της αστυνομίας.

Αυτό όμως ίσως τελικά να περιπλέκει τα πράγματα, αφού γίνεται αντιληπτό πως η ηγεσία του υπουργείου προτιμά να αφήσει την ευθύνη και να ρίξει το μπαλάκι στα ιδρύματα.

Πάντως, όπως γίνεται γνωστό, θα υπάρχει αστυνομική παρουσία και έξω από τα ιδρύματα.

Πολλαπλές συσκέψεις των πρυτανικών αρχών

Έτσι, οι πρυτανικές αρχές των ΑΕΙ, προχωρούν σε συνεχείς συσκέψεις, εν όψει του τριήμερου τιμής του Πολυτεχνείου.

Από τη Δευτέρα κιόλας αναμένεται να κλείσουν πολλές σχολές του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπως η Νομική που στεγάζεται στην οδό Σόλωνος, αλλά και άλλες που βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας, όπως και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το οποίο θα περιφρουρείται από την πανεπιστημιακή κοινότητα για όλο το τριήμερο.

Οι εκδηλώσεις θα αρχίσουν, όπως κάθε χρόνο, στο κεντρικό κτίριο του Πολυτεχνείου στην οδό Πατησίων από το πρωί της Τρίτης και θα κορυφωθούν την Πέμπτη το απόγευμα με την καθιερωμένη πορεία στην αμερικανική πρεσβεία.

Όπως γίνεται γνωστό, έχουν εκδοθεί και οι σχετικές εγκύκλιοι του υπουργείου Παιδείας για τον εορτασμό της επετείου της 17ης Νοεμβρίου στα σχολεία.

Σε σχετική ανακοίνωση της ΟΛΜΕ επισημαίνεται πως “η θυσία των αγωνιστών του Πολυτεχνείου δεν πρέπει να πάει χαμένη και να μείνει μία στεγνή ανάμνηση επετειακού χαρακτήρα”.

Και σημειώνεται επιπλέον:

“Πάντα υπάρχει η ανάγκη για Πολυτεχνεία. Ειδικά στις μέρες μας. Το μήνυμα του Πολυτεχνείου ζητάει δικαίωση ιδίως σήμερα”.

Σε συναγερμό και η Εισαγγελία

Σε επιφυλακή θα βρίσκονται από την Τρίτη κιόλας η Εισαγγελία Πρωτοδικών.

Συνολικά 11 εισαγγελείς θα βρίσκονται σε 24ωρη επιφυλακή, ένας εκ των οποίων θα βρίσκεται, ως είθισται άλλωστε, στο Κέντρο Επιχειρήσεων της ΓΑΔΑ.

Εισαγγελείς θα υπάρχουν και στην Ευελπίδων, δύο θα βρίσκονται σε υπηρεσία το πρωί και άλλοι δύο το απόγευμα.

Την Πέμπτη οπότε και κορυφώνονται οι εκδηλώσεις και διαμαρτυρίες, τρεις εισαγγελείς θα βρίσκονται στη ΓΑΔΑ και ακόμη 12 σε επιφυλακή, ενώ τέσσερις εισαγγελικοί λειτουργοί θα είναι στην ποινική δίωξη των δικαστηρίων, πρωί και απόγευμα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα