Στα χέρια αδίστακτων πειρατών ο Έλληνας ναυτικός εδώ και 4 ημέρες

Στα χέρια αδίστακτων πειρατών ο Έλληνας ναυτικός εδώ και 4 ημέρες

Σε εξέλιξη οι έρευνες του υπουργείο Ναυτιλίας και Εξωτερικών για την υπόθεση απαγωγής δύο ναυτικών από δεξαμενόπλοιο ελληνικών συμφερόντων την περασμένη Δευτέρα. Εκτιμάται ότι βρίσκονται στο Δέλτα του Νίγηρα

Στο Δέλτα του ποταμού Νίγηρα εκτιμάται πως κρατείται ο 65χρονος α΄ μηχανικός του ελληνικών συμφερόντων δεξαμενόπλοιου Althea.

Απήχθη από ενόπλους τα ξημερώματα της 17ης Δεκεμβρίου, ενώ το υπό σημαία νήσων Marshall τάνκερ βρισκόταν αγκυροβολημένο στον υπεράκτιο τερματικό σταθμό με επωνυμία Odudu, στον κόλπο της Γουινέας. Στο πλοίο επέβαιναν συνολικά 18 άτομα και πλην του 65χρονου, οι δράστες απήγαγαν και τον Ουκρανό πλοίαρχο του Althea.

Ο 65χρονος απαχθείς είναι συνταξιούχος ναυτικός τον οποίο όμως είχε ναυτολογήσει η πλοιοκτήτρια εταιρεία του δεξαμενόπλοιου. Εως χθες το βράδυ, δεν είχε υπάρξει επικοινωνία των δραστών με την εταιρεία (διατηρεί γραφεία στην Ακτή Μιαούλη στον Πειραιά) για την καταβολή λύτρων.

Πληροφορίες από τα υπουργεία Εξωτερικών και Εμπορικής Ναυτιλίας κατατείνουν στο συμπέρασμα ότι την ομάδα των απαγωγέων συγκροτούσαν περίπου 10 άτομα, που προσέγγισαν το τάνκερ με ταχύπλοο σκάφος. Πραγματοποίησαν ρεσάλτο τη νύχτα μεταξύ 16 και 17 Δεκεμβρίου και ενώ το δεξαμενόπλοιο άδειαζε σε μικρότερα σκάφη πετρέλαιο που είχε φορτώσει από την πρωτεύουσα του Τόγκο, Λόμε. Στο Althea δεν επέβαιναν ένοπλοι φρουροί.

Πηγή του υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε σε αποκλειστικό ρεπορτάζ της εφημερίδας "Καθημερινή" ότι οι δράστες επέλεξαν να απαγάγουν τα δύο μέλη του πληρώματος που είχαν ευρωπαϊκά χαρακτηριστικά, δηλαδή τον Ουκρανό πλοίαρχο και τον Ελληνα α΄ μηχανικό. Οι υπόλοιποι 16 ναυτικοί προέρχονται από αναπτυσσόμενες χώρες όπως για παράδειγμα οι Φιλιππίνες.

Κατά πληροφορίες, οι απαγωγείς - πειρατές, πριν διαφύγουν, αφαίρεσαν και προσωπικά αντικείμενα από μέλη του πληρώματος, όχι όμως ιδιαίτερα μεγάλης αξίας. Επίσης, δεν επέδειξαν κανένα ενδιαφέρον για το φορτίο του δεξαμενόπλοιου, όπως έχει συμβεί σε παρόμοια περιστατικά στο κοντινό παρελθόν.

Το χρονικό της απαγωγής

Τη στιγμή της επίθεσης το πλοίο βρισκόταν αγκυροβολημένο σε τερματικό σταθμό που ελέγχεται από τoν πετρελαϊκό κολοσσό «Total», 35 ναυτικά μίλια νότια της Γουινέας, μεταξύ Νιγηρίας και Καμερούν. Υπάλληλος της πλοιοκτήτριας εταιρείας δήλωσε στην «Κ» ότι «αν και το σημείο όπου εκδηλώθηκε η πειρατεία φυλάσσεται από ένοπλους φρουρούς, το περίπολο έφτασε στο σημείο 20 λεπτά μετά την αρπαγή των δύο μελών του πληρώματος».

Σύμφωνα με μαρτυρίες, οι πειρατές - απαγωγείς διέφυγαν προς το Δέλτα του ποταμού Νίγηρα, στις ακτές της Νιγηρίας. Στο ίδιο συμπέρασμα καταλήγουν και οι αξιωματούχοι του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών αξιολογώντας πληροφορίες από την ελληνική πρεσβεία στη Νιγηρία και το Πολεμικό Ναυτικό της Νιγηρίας που, τυπικά τουλάχιστον, έχει την ευθύνη της έρευνας.

Σύμφωνα με πληροφορίες που διαβίβασαν στα υπουργεία Εξωτερικών και Εμπορικής Ναυτιλίας, Ελληνες διπλωμάτες από την πρωτεύουσα της Νιγηρίας, Αμπούτζα, την παραμονή των εορτών των Χριστουγέννων, παρατηρείται έξαρση του εγκλήματος στην αφρικανική χώρα και ειδικότερα των ληστειών, των κλοπών και των απαγωγών. Επιπλέον, επικαλούμενοι πληροφορίες από επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ναυτιλίας στη Νιγηρία, οι Eλληνες διπλωμάτες σημειώνουν ότι τα κρούσματα ομηρίας ναυτικών έχουν αίσια κατάληξη μετά την καταβολή λύτρων στους απαγωγείς.

Ο Κόλπος της Γουινέας είναι περιοχή χαρακτηρισμένη υψηλού ρίσκου από τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. Εξάλλου, μόλις την 25η Οκτωβρίου δύο μέλη πληρώματος (ο καπετάνιος και ο α΄ μηχανικός) του αμερικανικού δεξαμενόπλοιου C-Retriever απήχθησαν από Νιγηριανούς πειρατές, ενώ το δεξαμενόπλοιο βρισκόταν αγκυροβολημένο σε τερματικό σταθμό - πλατφόρμα ανοικτά των ακτών της Νιγηρίας. Επιδρομή με σκοπό τη ληστεία των μελών του πληρώματος είχαν πραγματοποιήσει ένοπλοι και τον περασμένο Ιούλιο στο δεξαμενόπλοιο Ocean Centurion στη θαλάσσια περιοχή 45 ναυτικά μίλια Νότια της πόλης Λόμε. Σύμφωνα με στοιχεία του International Maritime Bureau το πρώτο 9μηνο του 2013 καταγράφηκαν συνολικά 40 επιθέσεις πειρατών σε πλοία που κινούνται ανοικτά των ακτών της Δυτικής Αφρικής.

Μάλιστα, το ίδιο διάστημα έχουν σημειωθεί ούτε λίγο ούτε πολύ 132 απαγωγές ναυτικών από δεξαμενόπλοια που διέρχονται ή αγκυροβολούν στην περιοχή. Στις ανατολικές ακτές αντίστοιχα και τον Κόλπο του Αντεν, τα κρούσματα πειρατείας καταγράφουν κατακόρυφη μείωση. Το α΄ 9μηνο του 2013 σημειώθηκαν 17 αντί 99 το αντίστοιχο διάστημα του 2012.

Πηγή: "Καθημερινή"

SHARE:

24Media Network