“Γενναίες αποφάσεις για την περιοχή και την ευρωζώνη τώρα, αλλιώς παρατεταμένη κρίση”

“Γενναίες αποφάσεις για την περιοχή και την ευρωζώνη τώρα, αλλιώς παρατεταμένη κρίση”
Ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στην Πάτρα Eurokinissi

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μετέχει εκ νέου ως παρατηρητής στη Σύνοδο Κορυφής των ευρωπαίων σοσιαλιστών στις Βρυξέλλες. Ενώπιον της Φώφης, αναμένεται να αναφερθεί στην ανάγκη συγκρότησης της ευρωπαϊκής προοδευτικής συμμαχίας.

Στη Σύνοδο Κορυφής των ευρωπαίων σοσιαλιστών θα παραβρεθεί ως παρατηρητής την Πέμπτη ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς επισκέπτεται από την Τετάρτη τις Βρυξέλλες.

΄Η συμμετοχή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ως παρατηρητή έστω,στη Σύνοδο των σοσιαλιστών ηγετών, έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς δεν υπάρχει προηγούμενο ένας ηγέτης κόμματος της αριστεράς,αν δεν είναι πρωθυπουργός,να συμμετέχει σε Σύνοδο Κορυφής του ΕΣΚ, στο οποίο, σημειωτέον, μέλος από την Ελλάδα είναι το Κίνημα Αλλαγής. Οι σοσιαλιστές θα ήθελαν βεβαίως μέλος και τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς είναι το μεγαλύτερο κόμμα στο χώρο, αλλά η ηγεσία της Κουμουνδούρου δεν συζητά καν ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Αντιθέτως, ο Αλέξης Τσίπρας επιδιώκει να παίξει ένα ρόλο “γέφυρας” μεταξύ σοσιαλιστών, πρασίνων και αριστεράς,εξ ου και οι σημαντικές συναντήσεις που έχει προγραμματίσει στις Βρυξέλλες. Στις ομιλίες που θα έχει, μάλιστα, αναμένεται να επιμείνει στην ανάγκη διαμόρφωσης μιας ευρωπαϊκής προοδευτικής συμμαχίας, με τη συμμετοχή σοσιαλιστών, πράσινων και αριστεράς. Και αυτό , παρότι στην Ισπανία και στην Πορτογαλία οι σοσιαλιστές ηγέτες προτιμούν την προσφυγή στις κάλπες από την κυβερνητική συνεργασία με την αριστερά, γεγονός που καταδεικνύει την δυσκολία του εγχειρήματος.  

Ταυτόχρονα, πάντως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα διαμηνύσει πως η Ευρώπη χρειάζεται γενναίες αποφάσεις για την περιοχή, με το προσφυγικό και την εισβολή της Τουρκίας στη Συρία να…καίνε,αλλά γενναίες αποφάσεις και για την ευρωζώνη, διαφορετικά-θα προειδοποιήσει- η Ευρωπαϊκή Ένωση θα οδηγηθεί σε παρατεταμένη κρίση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα