Μωάμεθ: Από πού κρατά η σκούφια του

Μωάμεθ: Από πού κρατά η σκούφια του
A page of the "Blue Quran" from north Africa about 900, at the Louvre Museum in Abu Dhabi, United Arab Emirates. AP

Ο Προφήτης, ο Θεός και η θρησκεία των Μουσουλμάνων.

Ο Αμπού αλ Κασίμ Μουχαμάντ ιμπν Αμπνταλλάχ αλ Χασιμί αλ Κουρασί, που έζησε τον 6ο-7ο αιώνα στην Αραβία, γνωστός ως Μωάμεθ, θεωρείται από τους Μουσουλμάνους ως ο τελευταίος Προφήτης και Απόστολος του Θεού («ρασούλ Αλλάχ», στα αραβικά).

Να σημειώσω πως το Κοράνι, το ιερό βιβλίο του Μουσουλμανισμού, (στα αραβικά «qur’an», δηλαδή ανάγνωσμα) αναγνωρίζει τον Ιησού ως έναν από αυτούς τους Προφήτες. Ο Μουχάμαντ, που σημαίνει «αξιέπαινος, αινετός», από το ρήμα «hamida» που σημαίνει «αινώ, υμνώ» στα αραβικά, ίδρυσε το Ισλάμ, που σημαίνει κατά λέξη «ευσεβής υποταγή», στο θεϊκό θέλημα, εννοείται.

Ο Μουσουλμανισμός είναι η θρησκεία των πιστών, των «muslim» στα αραβικά, αυτών δηλαδή που παραδίδονται, που υποτάσσονται στο Θεό. Συνώνυμο του Μουσουλμανισμού είναι ο Μωαμεθανισμός, από τον Προφήτη Μωάμεθ, ο οποίος έγραψε το Κοράνι. Σ’ αυτό εμπεριέχεται, σύμφωνα με τους Μουσουλμάνους, ο Λόγος του Θεού, όπως τον αποκάλυψε ο Αρχάγγελος Γαβριήλ στον Μωάμεθ σε διάστημα 20 ετών. Το Κοράνι είναι γεμάτο, κι αυτό, όπως η Βίβλος, με ηθικές παραινέσεις και δόγματα.

Σημειωτέον πως ο Θεός των Μουσουλμάνων είναι ο Αλλάχ. Η λέξη ετυμολογείται από το αραβικό «Al-Ilah», που σημαίνει «ο Θεός». Να θυμίσω πως «Elohah» στα εβραϊκά, είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα, ο Θεός.

Από πού κρατάει η σκούφια μας

Κάθε λέξη κρύβει μια ιστορία. Η ετυμολογία της, δηλαδή η αναζήτηση της προέλευσής της και της αρχικής της σημασίας, μπορεί να μας οδηγήσει πολύ μακριά, τόσο στα ονόματα των ανθρώπων και των τόπων, όσο και στις λέξεις που περιγράφουν αντικείμενα και αφηρημένες έννοιες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα