Ο 88χρονος κ. Τίτος, ο 85χρονος κ. Άνθιμος και η συζήτηση για τα όρια ηλικίας των μητροπολιτών

Ο 88χρονος κ. Τίτος, ο 85χρονος κ. Άνθιμος και η συζήτηση για τα όρια ηλικίας των μητροπολιτών
Φωτογραφία αρχείου. Eurokinissi

Προβλήματα που κάποτε η Εκκλησία πρέπει να συζητήσει με περισσότερη υπευθυνότητα.

Από την “πίσω πόρτα” επανέρχεται το θέμα του ορίου ηλικίας των μητροπολιτών, καθώς το πρόβλημα είναι τόσο υπαρκτό στη νέα σύνθεση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, που κάποιοι κάνουν λόγο ακόμα και για …αντικατάσταση στην πορεία υπέργηρων ιεραρχών.

Ο λόγος για τον Παραμυθίας, Φιλιατών, Γηρομερίου και Πάργας κ. Τίτου, 88 ετών και τον Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμο, 85 ετών, που παρότι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας, ακόμα και λειτουργικότητας στην καθημερινότητα, ακόμα και ανταπόκρισης στα εκκλησιαστικά τους καθήκοντα, δηλώνουν ότι θα συμμετάσχουν στις εργασίες της Ιεράς Συνόδου, μη συζητώντας την αντικατάστασή τους. Ο πρώτος που επρόκειτο, μάλιστα, να αντικαταστήσει όποιον δεν μπορούσε να συμμετάσχει στη Σύνοδο, ήταν ο Μητροπολίτης Λήμνου Ιερόθεος, που “εκοιμήθη” πριν μερικές ημέρες, ενώ ο δεύτερος είναι ο Μητροπολίτης Γουμενίσσης κ. Δημήτριος, “μόλις”-σε σχέση με τους προηγούμενους- 73 ετών.

Η Ιεραρχία αρνείται να συζητήσει το σοβαρό αυτό πρόβλημα, που προβληματίζει και τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο, αλλά πρωτοβουλίες αποφεύγεται να αναληφθούν. Αιτία είναι οι αντιδράσεις όσων είναι υπέργηροι, κάποιοι εκ των οποίων φοβούνται ότι όχι μόνο δεν θα έχουν τις ίδιες “ανέσεις”, αλλά, αν αποχωρήσουν, θα έχουν πρόβλημα ακόμα και επιβίωσης (!), παρότι η Εκκλησία διαθέτει γηροκομεία, κάποια εκ των οποίων θα μπορούσε να τα αναβαθμίσει για να αντιμετωπίσει τέτοιες ανησυχίες. Ανησυχίες που πολλές φορές, βεβαίως, είναι προσχηματικές, καθώς το “περιβάλλον” είναι αυτό που διοικεί, ενίοτε και με το “αζημίωτο”. Αξίζει δε να σημειωθεί πως σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία πριν από δυο χρόνια οι μητροπολίτες που ήταν πάνω από 70 ετών ήταν 29(!) και μόλις τρεις κάτω από 47!

Αν, πάντως, χρειαστεί να αποσταλεί ειδική επιστολή σε Μητροπολίτες για να διαπιστωθεί η υγεία των επικεφαλής της (όπως επί μακαριστού Χριστόδουλου στην Μητρόπολη Αιτωλοακαρνανίας) κάποιοι στην Ιερά Σύνοδο θα εκτεθούν ακόμα περισσότερο…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα