Ανησυχίες του Κώστα Καραμανλή για τα εθνικά θέματα – Σπάει τη σιωπή του…

Ανησυχίες του Κώστα Καραμανλή για τα εθνικά θέματα – Σπάει τη σιωπή του…
Ο πρώην πρωθυπουργός, Κ. Καραμανλής Eurokinissi

Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό, το προσφυγικό, το “μακεδονικό” αλλά και το δημογραφικό στο επίκεντρο της ομιλίας του πρώην πρωθυπουργού στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, στις 27 Οκτωβρίου. Στις 6 Νοεμβρίου ο Κ. Καραμανλής μιλά στο Λονδίνο με τίτλο “Αυτός ο κόσμος αλλάζει”, ενώ ανοιχτό μένει αν θα μιλήσει και στο Πανεπιστήμιο Φλέτσερ στη Βοστώνη. Τη Δευτέρα συναντάται με τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα.

Από τις 24 Σεπτεμβρίου τα “Παιχνίδια Εξουσίας” σας είχαν ενημερώσει όχι απλώς για την επανεμφάνιση του Κώστα Καραμανλή, που θα είναι κύριος ομιλητής μαζί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο στην εκδήλωση για τα 80 χρόνια της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, στη Θεσσαλονίκη, στις 27 Οκτωβρίου, αλλά και ότι η παρουσία του αυτή θα είναι “απαρχή εξελίξεων”.

Σας είχαμε ενημερώσει και για το ότι θα ήταν ομιλητής στο Πανεπιστήμιο City του Λονδίνου, εντός του Νοεμβρίου, πιθανότατα δε και στο Πανεπιστήμιο Φλέτσερ, στη Βοστώνη.

Ο πρώην πρωθυπουργός, λοιπόν, θα είναι ο κεντρικός ομιλητής, με θέμα “Αυτός ο κόσμος αλλάζει”, στο Συνέδριο του Πανεπιστημίου City, ενώ εξακολουθεί να παραμένει ανοιχτό το εάν θα μιλήσει στο Πανεπιστήμιο Φλέτσερ, όπου είναι και η έδρα “Κωνσταντίνος Καραμανλής”.

Στη Θεσσαλονίκη, πάντως, ο Κώστας Καραμανλής θα αφιερώσει την ομιλία του στα εθνικά θέματα, για τα οποία εμφανίζεται ιδιαίτερα ανήσυχος και μάλλον καθόλου υποστηρικτής ενός άμεσου διαλόγου με την Τουρκία, ενώ θα επιμείνει για τη σύνδεση της  Συμφωνίας των Πρεσπών με την ευρωπαϊκή προοπτική της Βορείου Μακεδονίας- και έχει ενδιαφέρον εάν θα χρησιμοποιήσει τη συγκεκριμένη ονομασία ή θα προτιμήσει να την ξεπεράσει. Στο επίκεντρο της τοποθέτησής του στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών θα είναι τα ελληνοτουρκικά, το Κυπριακό, το προσφυγικό, το “μακεδονικό”, η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια, αλλά και το δημογραφικό, το οποίο, επίσης, περιλαμβάνει στα “εθνικά θέματα”. Υπενθυμίζεται ότι στην εκδήλωση της 27ης Οκτωβρίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, που θα μιλήσει πριν τον Κώστα Καραμανλή, αλλά θα παραμείνει στην αίθουσα και θα τον ακούσει, θα τιμηθεί με το “Χρυσό Μετάλλιο” της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.

Ο Κώστας Καραμανλής, η ομιλία του οποίου, αλλά και το νόημα των συνεχόμενων τοποθετήσεών του, αναμένεται να συζητηθούν ποικιλοτρόπως, δεν πρόκειται βεβαίως να ασχοληθεί με τα εσωκομματικά της ΝΔ, ενώ επιδιώκει να σταθεί και πάνω από τις στενές κομματικές αντιπαραθέσεις.

Το μόνο σίγουρο είναι- όπως γράψαμε στις 24 Σεπτεμβρίου- ότι δεν πρόκειται να αποσυρθεί από την κεντρική πολιτική σκηνή.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα