Αυξημένη ετοιμότητα για μετά τις 15 Αυγούστου στο Αιγαίο

Αυξημένη ετοιμότητα για μετά τις 15 Αυγούστου στο Αιγαίο
Σκάφος του Λιμενικού Eurokinissi

Τυχόν έρευνες νοτίως του Καστελόριζου, ένα ακόμα βήμα πίεσης από την Άγκυρα στο διάλογο;

Σε επαγρύπνηση, αλλά και αυξημένη ετοιμότητα, βρίσκεται η Αθήνα για μετά τις 15 Αυγούστου, οπότε και η Τουρκία φέρεται να σχεδιάζει έρευνες νοτίως του Καστελόριζου.

Ο  συγκεκριμένος σχεδιασμός της Άγκυρας για τα τέλη Αυγούστου είναι γνωστός εδώ και κάποιους μήνες στη χώρα μας.

Το θέμα, ωστόσο, έλαβε και νέες διαστάσεις, καθώς η «Καθημερινή» και ο Βασίλης Νέδος αποκάλυψαν την Κυριακή πως η κρατική εταιρεία πετρελαίου της Τουρκίας (TRAO) κατέθεσε αίτημα προς τη διοίκηση των τουρκικών ναυτικών δυνάμεων για διεξαγωγή σεισμικών ερευνών σε μια περιοχή η οποία εκτείνεται ανάμεσα στον 28ο και στον 29ο μεσημβρινό, δηλαδή σε μια περιοχή που ξεκινάει από τα νότια της Ρόδου και φτάνει πέρα από το Καστελόριζο. Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, στο αίτημα της TRAO προς το τουρκικό επιτελείο, ζητείται διαθεσιμότητα της περιοχής μετά τις 15 Αυγούστου, όταν ολοκληρώνεται η αποστολή του ερευνητικού σκάφους «Ορούτς Ρέις» στη Θάλασσα του Μαρμαρά.

Η Αθήνα αναμένει μία δύσκολη κατάσταση, με το θέμα να έχει συζητηθεί πρόσφατα στα ανώτατα κλιμάκια των ενόπλων δυνάμεων, όπου έχουν καταστρωθεί όλα τα σχέδια αντιμετώπισης τυχόν προβλήματος, ενώ παλαιότερα έχουν σταλεί μηνύματα τόσο προς τους συμμάχους όσο και προς την Άγκυρα να μην παραβιάσει τις ελληνικές «κόκκινες γραμμές». Η χώρα μας, πάντως, ελπίζει η τουρκική πλευρά να μην κλιμακώσει την ένταση και ταυτόχρονα, μαζί με την αυξημένη επαγρύπνηση, κρατά και την ψυχραιμία της, υποβαθμίζοντας δημοσίως το θέμα.

Όλα, ωστόσο, δείχνουν ότι η Άγκυρα και με τον «θαλάσσιο αποκλεισμό» της Κυπριακής Δημοκρατίας επιδιώκει με όλους τους τρόπους να υπάρξει διάλογος για τους υδρογονάνθρακες, καθώς και διάλογος για τη συνολική επίλυση του Κυπριακού, με τον τρόπο βεβαίως που η ίδια επιθυμεί…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα