Σε "δεύτερη ήττα Τσίπρα" για "αλλαγή συσχετισμών" προσβλέπουν ηγετικά στελέχη του ΚΙΝΑΛ

Στιγμιότυπο από συνεδρίαση οργάνων Κινήματος Αλλαγής
Στιγμιότυπο από συνεδρίαση οργάνων Κινήματος Αλλαγής EUROKINISSI

Τι προσδοκούν και γιατί ελπίζουν σε πρόωρες κάλπες από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Η "άλλη όψη του νομίσματος".

Ηγετικά στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, παρά το αποτέλεσμα των πρόσφατων εκλογών, όχι απλώς δεν εγκαταλείπουν την ιδέα της αναδιάταξης των συσχετισμών στο χώρο της προοδευτικής παράταξης, αλλά και την καθιστούν κεντρικό στοιχείο της πολιτικής τους.

Τα ίδια στελέχη, που εκτιμούν πως τις επόμενες κάλπες, όποτε και αν διεξαχθούν θα τις κερδίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, φλερτάρουν με την ιδέα των πρόωρων εκλογών, ελπίζοντας πως ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει σε αυτές το προσεχές φθινόπωρο. Εκτιμούν πως μέχρι τότε δεν θα προλάβει να ανασυνταχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ και ότι μια δεύτερη ήττα του Αλέξη Τσίπρα μέσα σε ενάμιση χρόνο θα προκαλέσει τριγμούς στην αξιωματική αντιπολίτευση και θα δώσει την ευκαιρία στο ΚΙΝΑΛ να επιχειρήσει εκ νέου την αλλαγή των συσχετισμών στο χώρο της παράταξης. Με την ιδέα αυτή καθεαυτή, άλλωστε, φλερτάρει και η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, γεγονός βεβαίως απολύτως θεμιτό.

ADVERTISING

Την ίδια στιγμή, πάντως, άλλα ηγετικά στελέχη που κρατούν αποστάσεις από τη λεγόμενη «δεξιά τάση» του κόμματος, επισημαίνουν ότι πλέον η Νέα Δημοκρατία δεν βρίσκεται στην αντιπολίτευση μαζί με το ΚΙΝΑΛ, αλλά είναι πλέον κυβέρνηση. Και ένα κόμμα της αντιπολίτευσης δεν μπορεί παρά να αντιπολιτεύεται όχι την …αντιπολίτευση, αλλά την κυβέρνηση- και μάλιστα με ειλικρινή τρόπο, ώστε και να είναι πειστικό.

Πέραν των γενικών αρχών της πολιτικής, πάντως, που δείχνει και το πρόβλημα φυσιογνωμίας που έχει το τρίτο κόμμα της Βουλής, η προσεχής εκλογική αναμέτρηση δεν θα μοιάζει σε τίποτα με τις προηγούμενες. Και αυτό γιατί οι επόμενες κάλπες θα πραγματοποιηθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής και μπορεί να παράξουν αποτέλεσμα. Μπορεί, δηλαδή, όπως ελπίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το δεύτερο με το τρίτο κόμμα, πιθανόν και ένα μικρότερο, να δύνανται να σχηματίσουν κυβέρνηση. Και τότε τα διλήμματα θα είναι πολύ μεγάλα για όλους, πρωτίστως όμως για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ.

Για τη Χαριλάου Τρικούπη, πάντως, τυχόν διπλές ενδέχεται να προκαλέσουν επιπλέον πρόβλημα, καθώς, συνήθως, τα σκληρά διλήμματα ενισχύουν τον δικομματισμό.

Στο πλαίσιο αυτό οι επόμενες αποφάσεις του ΚΙΝΑΛ για τον εκλογικό νόμο, υπό προϋποθέσεις δε και για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα είναι καθοριστικές για τη φυσιογνωμία του και την προοπτική του.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΣΥΡΙΖΑ, Κίνημα Αλλαγής, Αλέξης Τσίπρας
SHARE:

24Media Network