Διαγράφει “τριτοκλασσάτα” στελέχη, αλλά επιτρέπει ακραίες δηλώσεις σε βουλευτές, ενίοτε και σε υπουργούς

Διαγράφει “τριτοκλασσάτα” στελέχη, αλλά επιτρέπει ακραίες δηλώσεις σε βουλευτές, ενίοτε και σε υπουργούς
Κυριάκος Μητσοτάκης AP

Η πολιτική, έστω, καταδίκη ακραίων δηλώσεων βουλευτών ή και υπουργών θα είναι αυτή που θα πείσει ότι το κυβερνών κόμμα έχει συνέπειες στην αντιρατσιστική τακτική.

Έχει ενδιαφέρον η διαγραφή του Ιωάννη Σαντετσίδη από μέλος της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος ζητούσε να “ρίξουν τους πρόσφυγες στη θάλασσα”. Στην ανάρτησή του, μάλιστα, πριν την κατεβάσει, σημείωνε με νόημα: “Όταν οι δικοί μας πήγαν Γερμανία, Ελβετία και Βέλγιο ήταν νόμιμοι ηθικοί και σεμνοί. Αυτοί οι μαύροι τι είναι;”.

Ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ Γιώργος Στεργίου ανακοίνωσε την διαγραφή του Ιωάννη Σαντετσίδη από μέλος της Νέας Δημοκρατίας, συνεχίζοντας την “παράδοση” διαγραφής στελεχών που ξεπερνούν κάθε όριο, όπως ακριβώς του Χρήστου Σκαλούμπακα που προειδοποιούσε αρχές Ιουνίου ότι όταν έρθει η ΝΔ “ότι δεν σας έκανε ο πατέρας μου (σ.σ. βασανιστής στη Μακρόνησο) το ‘47-’48, θα σας κάνω εγώ ανθελληνικά καθίκια” ή τον Γραμματέα Ετεροδημοτών Κώστα Στεφανίδη τέλη Μαΐου για ρατσιστική και σεξιστική επίθεση στην Κωνσταντίνα Κούνεβα (“Τώρα που η Κούνεβα του ΣΥΡΙΖΑ δεν εξελέγη ευρωβουλευτής, ξέρει κανείς αν θα γυρίσει στη δουλειά; Ψάχνω γυναίκα για γενική το Σάββατο και δεν έχω βρει ακόμα”). Τέτοια παραδείγματα υπάρχουν ακόμα ουκ ολίγα, όπως πχ η διαγραφή τον περασμένο Σεπτέμβριο του Θεόδωρου Γιάνναρου, που σχολίασε ανάρτηση πρόσφυγα από το Ιράν κατά του φασισμού με τη φράση “Θα πας από εκεί που ήρθες μαϊμού” ή τη διαγραφή αμέσως μετά τις εκλογές από τον τότε Γραμματέα Λευτέρη Αυγενάκη του αξιωματικού της ΕΛΑΣ Κωνσταντίνου Ηλιόπουλου που αφού σημείωνε πως “Η Ελλάδα από αύριο θα κυβερνιέται ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ με την ισχύ των γκλομπς μας”, υπογράμμιζε: “Κυριάκο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ κυβέρνησε την Ελλάδα και τους Έλληνες όπως γουστάρεις!!! Τα ΜΑΤ είναι δίπλα σου γιατί ΕΜΕΙΣ είμαστε το κράτος”.

Έχει, βεβαίως, ενδιαφέρον πώς υπάρχουν στο κυβερνών κόμμα, το οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να στρέψει στο μεσαίο χώρο τόσα στελέχη με ακροδεξιές, εμφυλιοπολεμικές και ρατσιστικές απόψεις. Περισσότερο, όμως, ενδιαφέρον ίσως εμφανίζει το γιατί η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας δεν αποδοκιμάζει έστω πολιτικά ρατσιστικές και άλλες ακραίες τοποθετήσεις βουλευτών της, όπως πχ πρόσφατα του Κώστα Κυρανάκη και του Θανάση Πλεύρη για την εκδήλωση με το ψήσιμο χοιρινών έξω από Κέντρο Προσφύγων στα Διαβατά, κατά τα πρότυπα των ακροδεξιών εκείνων που πέταγαν γουρουνοκεφαλές σε κέντρα προσφύγων σε ευρωπαϊκές χώρες! Ή ακόμα και ακραίες τοποθετήσεις υπουργών- παλαιότερα του Μάκη Βορίδη, μόλις την Πέμπτη του υπουργού Μακεδονίας-Θράκης Θ. Καράογλου που δήλωνε για το ρατσιστικό μπάρμπεκιου πως “ελευθερία και δημοκρατία έχουμε, ο καθένας μπορεί να τρώει ό,τι θέλει, όπου θέλει, δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα”!

Γιατί οι δηλώσεις αυτές είναι που καλλιεργούν το κλίμα και δημιουργούν το πλαίσιο για να “ξεφεύγουν” τα μεσαία και τα “τριτοκλασσάτα” στελέχη. Και τις δηλώσεις αυτές είναι που θα πρέπει να αντιμετωπίσει η ηγεσία, ώστε να μην πατάει σε δυο βάρκες, αλλά και να πείσει ότι εφαρμόζει μια πραγματικά αντιρατσιστική πολιτική…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα