Η επιχείρηση “γκριζαρίσματος” της Κρήτης, ο Τσαβούσογλου, τα γεράκια και τα… περιστέρια!

Η επιχείρηση “γκριζαρίσματος” της Κρήτης, ο Τσαβούσογλου, τα γεράκια και τα… περιστέρια!
O Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. AP

Η Αθήνα ενώπιων κορυφαίων διλημμάτων και αποφάσεων. Η κλειστή συνεδρίαση της επιτροπής για τους εξοπλισμούς στη Βουλή και η άμεση ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων.

Το γκριζάρισμα της …Κρήτης (!) επιδιώκει η Άγκυρα, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του υπουργού της επί των Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου!
“Δεν μπορεί κανείς να διεξαγάγει δραστηριότητες χωρίς άδεια στην υφαλοκρηπίδα μας. Αν εισέλθουν χωρίς άδεια στην υφαλοκρηπίδα μας θα το εμποδίσουμε”, υπογράμμισε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, δίνοντας χαρακτηριστικά το στίγμα των προθέσεων της χώρας του: Αν η Ελλάδα στείλει πλοίο σε σημείο εντός της περιοχής που προβλέπει η τουρκολιβυκή συμφωνία η Άγκυρα “θα το εμποδίσει” – μεθερμηνευόμενο, κατ αρχήν θα στείλει δικά της πλοία και εν συνεχεία, αν το ελληνικό δεν πτοηθεί θα δημιουργήσει εμπλοκή, με την περίπτωση των Ιμίων να αποτελεί ένα προηγούμενο.

Σοβαρές διπλωματικές πηγές, ωστόσο, αναρωτιούνταν χθες, μήπως ο Τσαβούσογλου είναι το …”περιστέρι” στην υπόθεση!

Μήπως, δηλαδή, οι “σκληροί” του καθεστώτος επιμείνουν να στείλουν τουρκικό πλοίο στην περιοχή, γεγονός που θα προκαλέσει την σφοδρή αντίδραση της Ελλάδας, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ειρήνη στην περιοχή και την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Ούτως ή άλλως πάντως, όπως σημείωσαν με άρθρο τους προ ημερών τα “Παιχνίδια Εξουσίας”, έχει ως τακτική να γκριζάρει την αμφισβήτηση περιοχών της χώρας μας, να επιχειρεί να τις μετατρέπει σε “γκρίζες”, εν συνεχεία να επιδιώκει να μας εμποδίζει στην άσκηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στην περιοχή αυτή (όπως πράττει ο Τσαβούσογλου με τις παραπάνω δηλώσεις του) και, στο τελευταίο στάδιο, να τις διεκδικεί ως δικές της!

Η Αθήνα αυτή τη φορά, εφόσον αποτύχει η διπλωματία, δεν έχει περιθώρια παρά μόνο να απαντήσει αυστηρά και αποφασιστικά στο καθεστώς Ερντογάν- και προς την κατεύθυνση αυτή προετοιμάζεται.

Όπως αποκαλύπτουν τα “Παιχνίδια Εξουσίας”, αρχές της εβδομάδας πραγματοποιήθηκε σχεδόν ολοήμερη κλειστή συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής για τους εξοπλισμούς, που συζήτησε, μεταξύ άλλων και τις άμεσες ελλείψεις στο στράτευμα, καθώς η οικονομική κρίση, αλλά και τα σκάνδαλα της προ της κρίσης περιόδου, όταν οι εξοπλισμοί γινόταν περί …πάρτης(!) και όχι περί πάτρης, έχουν αφήσει βαθιά σημάδια στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Στη συνεδρίαση εκφράστηκε η συμφωνία των πολιτικών δυνάμεων να λυθούν άμεσα προβλήματα, οικονομικά και άλλα, που δεν επέτρεπαν να πετούν όλα τα F-16,ο εκσυγχρονισμός των οποίων έχει καθυστερήσει, η άμεση ενεργοποίηση των συμφωνιών για την υποστήριξη των mirage 2000, καθώς κατ την επαναφορά των διαθεσιμοτήτων τους, τη διαθεσιμότητα των C-130 κοκ.

Τα “Παιχνίδια Εξουσίας” διαθέτουν όλα τα σχετικά στοιχεία, αλλά για ευνόητους λόγους δεν τα δημοσιεύουν.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα