H -τυχόν- επαναφορά της λίστας τρομάζει κόμματα

H -τυχόν- επαναφορά της λίστας τρομάζει κόμματα
Στιγμιότυπο από συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής Eurokinissi

Οι εισηγήσεις και οι πιθανότητες να γίνουν δεκτές σε περίπτωση τριπλών εκλογών τον Μάιο.

Εισηγήσεις για επαναφορά της λίστας στις ευρωεκλογές, εφόσον στις 26 Μαΐου υπάρξουν τελικά τριπλές εκλογές, έχουν φτάσει σύμφωνα με τις πληροφορίες, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με τους εισηγητές, η επαναφορά της λίστας, στην περίπτωση που οι ευρωεκλογές διεξαχθούν ταυτόχρονα με τις εθνικές εκλογές, θα συμβάλλει μεταξύ άλλων στην αποφυγή καταμέτρησης σταυρών, αλλά και στην αποφυγή προεκλογικής εκστρατείας κάθε υποψηφίου, αφού στο πολιτικό προσκήνιο θα επικρατεί η αντιπαράθεση για τις εθνικές εκλογές.

Τυχόν επαναφορά της λίστας, ωστόσο, εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει προβλήματα στις ηγεσίες των κομμάτων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, για παράδειγμα, έχει καταστατική υποχρέωση για εσωκομματικό δημοψήφισμα, από το αποτέλεσμα του οποίου θα καθοριστεί η σειρά των υποψηφίων στο ευρωψηφοδέλτιο.

Μεγαλύτερα, ωστόσο, θα είναι τα προβλήματα στη Νέα Δημοκρατία και το Κίνημα Αλλαγής. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Φώφη Γεννηματά, σε μια τέτοια περίπτωση, θα έρθουν σε πολύ δύσκολη θέση, καθώς οι υποψήφιοι για τις εκλόγιμες θέσεις είναι πολύ περισσότεροι και οι πρόεδροι των δυο κομμάτων πολύ δύσκολα θα αποφύγουν (μεγάλες) εσωκομματικές τριβές. Τριβές, μάλιστα, που θα ξεκινήσουν αρκετά νωρίτερα, καθώς πολλοί υποψήφιοι θα ζητήσουν να γνωρίζουν από τώρα ότι θα είναι σε εκλόγιμη θέση, ενώ σε διαφορετική περίπτωση ενδέχεται ακόμα και να αποσύρουν τις υποψηφιότητές τους.

Αποφάσεις, πάντως, για την επαναφορά της λίστας δεν έχουν ληφθεί…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα