Η άνοδος του δικομματισμού δείχνει… νέα πόλωση

Η άνοδος του δικομματισμού δείχνει… νέα πόλωση
Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης Eurokinissi

Τι δείχνουν τα μυστικά γκάλοπ που έχουν στη διάθεσή τους τα κόμματα και γιατί η ένταση στην προεκλογική περίοδο που ξεκίνησε αναμένεται να χτυπήσει …κόκκινο.

Κόκκινο αναμένεται να χτυπήσει η πόλωση το επόμενο διάστημα, καθώς η χώρα έχει εισέλθει πλέον σε προεκλογική περίοδο.

Οι μυστικές δημοσκοπήσεις που διαθέτουν κόμματα καταδεικνύουν μια αύξηση της δύναμης του δικομματισμού, “μάχη” για την τρίτη θέση μεταξύ Κινήματος Αλλαγής, Χρυσής Αυγής και πιθανόν και ΚΚΕ, ενώ από εκεί και κάτω όλα είναι ρευστά ακόμα και για την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση σχημάτων όπως η Ένωση Κεντρώων και οι ΑΝΕΛ –το Ποτάμι …δεν συζητείται! Η Νέα Δημοκρατία εξαντλεί τη συσπείρωσή της, ο ΣΥΡΙΖΑ –που δεν κατέρρευσε όπως πολλοί προεξοφλούσαν μετά την εκατόμβη των νεκρών στο Μάτι, αλλά αντιθέτως αυξάνει το ποσοστό του- βλέπει σημαντικό αριθμό ψηφοφόρων του να τον έχει εγκαταλείψει αλλά να μην πηγαίνει σε άλλα κόμματα. Η μάχη προβλέπεται σκληρή, τόσο για τη Νέα Δημοκρατία που στοχεύει στην επίτευξη της αυτοδυναμίας, όσο και για τον ΣΥΡΙΖΑ που βλέπει ως εφικτό στο πέσιμό του από την Ακρόπολη να βρει και …πορτοφόλι! Η κοινοβουλευτική εκπροσώπηση ή όχι κομμάτων όπως οι ΑΝΕΛ και η Ένωση Κεντρώων επηρεάζει σαφώς τις πιθανότητες αυτοδυναμίας του πρώτου κόμματος, ενώ ενδιαφέρον εμφανίζει και το εάν θα εισέλθουν στη Βουλή κόμματα από τα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ ή από τα δεξιά της ΝΔ- και αυτό παρά τη στροφή του Μοσχάτου στο θέμα της FYROM. Οι μετρήσεις σήμερα δείχνουν πως μπορεί –υπό προϋποθέσεις- να εισέλθουν στη Βουλή (και σίγουρα στην ευρωβουλή) ένα κόμμα δεξιά της ΝΔ και ένα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο πεδίο αυτό, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται όσο περνούν οι ημέρες –και καθώς η χώρα έχει περάσει σε άτυπη  έστω, προεκλογική περίοδο αφού το 2019 θα είναι οπωσδήποτε έτος εκλογών- να ανεβάσουν κατακόρυφα την ένταση. Εκμεταλλευόμενα τα δυο κόμματα την έλλειψη στρατηγικής από τα σχήματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης μπορούν το επόμενο διάστημα να δουν στις μετρήσεις τα ποσοστά τους να ανεβαίνουν και τον ισχνό σήμερα δικομματισμό να ενισχύεται σημαντικά. ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, άλλωστε, ανεξαρτήτως της πόλωσης, έχουν … “ανάγκη” ο ένας τον άλλο!

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα