Η Ουάσιγκτον εκφράζει δυσαρέσκεια για τις ελληνοκινεζικές σχέσεις

Η Ουάσιγκτον εκφράζει δυσαρέσκεια για τις ελληνοκινεζικές σχέσεις
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ AP

Ποιες είναι οι επιφυλάξεις της Ουάσιγκτον για τις σχέσεις που έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια η Αθήνα με το Πεκίνο.

Ως γνωστόν, εδώ και καιρό, ιδίως όμως μετά την έλευση του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό οίκο, ο πραγματικός μεγάλος της Ουάσιγκτον δεν είναι η Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν, αλλά η Κίνα, που μετά την οικονομική της εξάπλωση, ξεκινά την υλοποίηση και του στρατιωτικού της προγράμματος προκειμένου να διεκδικήσει την παγκόσμια ηγεμονία.

Αν, μάλιστα, σε κάτι έχει «παράπονο» από την Αθήνα η Ουάσιγκτον, ενόψει και της επίσκεψης του έλληνα πρωθυπουργού στον Λευκό Οίκο, είναι η η ανάπτυξη των ελληνοκινεζικών σχέσεων. Σχέσεις που η κάθε κυβέρνηση φέρνει ένα βήμα μπροστά, καθώς θεωρείται –και σωστά ότι αναβαθμίζουν τη θέση της στην περιοχή και συμβάλλουν στην ενίσχυση της οικονομίας της και την άνοδο του τουρισμού της.

Η Ουάσιγκτον, μάλιστα, πιέζει την Ευρωπαϊκή Ένωση να απέχει από τη χρησιμοποίηση και συμμετοχή στο κινεζικό 5G και το ίδιο ζητάει και από την Αθήνα. Το γεγονός, μάλιστα, αποτελεί ένα από τα προαπαιτούμενα του Λευκού Οίκου για τη μεγαλύτερη στήριξη της χώρας μας από τον Ντόναλντ Τραμπ, κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού το βράδυ της Τρίτης, ενώ είχε θιγεί και την επίσκεψη του αμερικανού αντιπροέδρου στη χώρα μας και στη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η Αθήνα, βεβαίως, θα συνεχίσει την ανάπτυξη των σχέσεών της με το Πεκίνο, καθώς είναι ήδη και νέα προγραμματισμένη συνάντηση του έλληνα πρωθυπουργού στην Κίνα, αυτή τη φορά στη Σανγκάη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα