Η συνάντηση Μητσοτάκη με Τραμπ στο περιθώριο της Συνέλευσης του ΟΗΕ…

Η συνάντηση Μητσοτάκη με Τραμπ στο περιθώριο της Συνέλευσης του ΟΗΕ…
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ AP

...Και η σχέση της με την επίσημη επίσκεψη του έλληνα πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον.

Εντείνονται οι διεργασίες για την πραγματοποίση παρασκηνιακής συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ντόναλντ Τραμπ στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, όπως προ μηνός είχαν αποκαλύψει τα «Παιχνίδια Εξουσίας».

Ο έλληνας πρωθυπουργός θα βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση, με την αμερικάνικη πλευρά να ενδιαφέρεται για μια συνάντηση κορυφής, καθώς είναι ανοιχτά και τρέχουν μείζονα θέματα για την πλευρά της Ουάσιγκτον, από τα οποία όμως η Αθήνα επιδιώκει σημαντικά ανταλλάγματα.

Μεταξύ αυτών είναι η ανανέωση της συμφωνίας για τις βάσεις, με τις ΗΠΑ να επιμένουν για πολυετή ανανέωση, με την Αθήνα να προσανατολίζεται σε μονοετή, ώστε να προετοιμαστούν καλύτερα οι συνθήκες τη χρονιά αυτή για μια ευρύτερη συμφωνία.

Παράλληλα, τον Οκτώβριο εκτός απροόπτου θα επισκεφτεί την Ελλάδα ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, προκειμένου να πραγματοποιηθεί ο νέος γύρος στρατηγικού διαλόγου μεταξύ των δυο χωρών από το σημείο που ττον άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση. Με τον Μ. Πομπέο αναμένεται να συζητηθεί νέα συμφωνία Ελλάδας-Ηνωμένων Πολιτειών, που θα αναβαθμίζει ακόμα περισσότερο τις σχέσεις των δυο χωρών, με την Αθήνα να επιδιώκει πολύ σοβαρά ανταλλάγματα.

Πολιτικοί παρατηρητές, ωστόσο, επισημαίνουν πως  εάν υπάρξει συνάντηση Μητσοτάκη – Τραμπ στο περιθώριο της Συνόδου των Ηνωμένων Εθνών, ίσως η επίσημη επίσκεψη Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον καθυστερήσει. Διαφορετικά θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα και στο τέλος του έτους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα