Λιγοστές οι πιθανότητες για ενταξιακή ημερομηνία σε Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία

Λιγοστές οι πιθανότητες για ενταξιακή ημερομηνία σε Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία
Το κτίριο της κυβέρνησης στα Σκόπια AP

Γιατί τα Σκόπια «πληρώνουν» τη στάση των ευρωπαίων απέναντι στα Τίρανα. Πιθανόν να μετατεθεί για τη Σύνοδο Κορυφής του φθινοπώρου η σχετική απόφαση. Θα εξαντλήσει όλες τις πιθανότητες που υπάρχουν η Αθήνα.

Λιγοστές είναι οι πιθανότητες Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία να πάρουν ενταξιακή ημερομηνία στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τον Ιούνιο, όπως προκύπτει και από τις συζητήσεις που έγιναν το βράδυ της Δευτέρας στη Διάσκεψη του Βερολίνου.

Το θέμα μάλιστα δεν αποκλείεται να μετατεθεί για το επόμενο Συμβούλιο Κορυφής, το φθινόπωρο, ώστε να μην αντιμετωπίσει επιπρόσθετα προβλήματα έως τότε ο Ζόραν Ζάεφ. Οι κυρίαρχες δυνάμεις στις Βρυξέλλες αποκλείουν αυτή τουλάχιστον τη στιγμή το ενδεχόμενο να δώσουν στα Τίρανα ημερομηνία ένταξης, ταυτόχρονα όμως δεν επιθυμούν να δώσουν μόνο στη Βόρεια Μακεδονία, καθώς μια τέτοια εξέλιξη θα σήμαινε την πλήρη απομόνωση της κυβέρνησης Ράμα και την περαιτέρω πολιτική αποσταθεροποίηση της Αλβανίας.

Η Άγκελα Μέρκελ και ο Εμανουέλ Μακρόν, πάντως, στη συνάντηση που είχαν στη Διάσκεψη του Βερολίνου με ηγέτες βαλκανικών χωρών έκαναν σαφές πως υπάρχουν λίγες προοπτικές για την ένταξη των χωρών αυτών στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπογραμμίζοντας πως πρέπει πρώτα να διευθετήσουν την κατάσταση στο εσωτερικό των χωρών τους. Η Αθήνα, ωστόσο, θα εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες που υπάρχουν ώστε να δοθεί ενταξιακή ημερομηνία στη Βόρεια Μακεδονία, αλλά και στην Αλβανία εφόσον η κυβέρνηση Ράμα αλλάξει πλήρως και στην πράξη τη στάση της απέναντι στην ελληνική μειονότητα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα