Μετά την τριμερή για το Κυπριακό θα ακολουθήσει και πενταμερής;

Μετά την τριμερή για το Κυπριακό θα ακολουθήσει και πενταμερής;
Νίκος Αναστασιάδης, Αντόνιο Γκούτερες, Μουσταφά Ακιντζί AP

Το Βερολίνο επιλέγη συμβολικά για την πραγματοποίηση της τριμερούς στις 25 Νοεμβρίου λόγω της συμπλήρωσης 30 χρόνων από την πτώση του τείχους!

Τεστ αντοχής φαίνεται να αποτελεί η άτυπη τριμερής συνάντηση για το Κυπριακό, υπό την προεδρία του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του ηγέτη του ψευδοκράτους Μουσταφά Ακιντζί.

Η τριμερής συνάντηση, μάλιστα, πραγματοποιείται στο Βερολίνο, για λόγους συμβολισμού, λόγω της συμπλήρωσης τριάντα χρόνων από την πτώση του τείχους που χώριζε τη Δυτική από την Ανατολική Γερμανία!

Οι προσδοκίες από την τριμερή είναι υψηλές σε κάποιους κύκλους, καθώς θα πρόκειται για την τελευταία προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος πριν τις εκλογές του Μαρτίου στα κατεχόμενα, όπου θεωρείται βέβαιη η αντικατάσταση του Μουσταφά Ακιντζί από πρόσωπο που κρατά σκληρή στάση στο Κυπριακό και που διαθέτει την εμπιστοσύνη του καθεστώτος του Ταγίπ Ερντογάν.

Οι πληροφορίες, μάλιστα, επιμένουν πως μετά την άτυπη τριμερή συνάντηση, προετοιμάζεται και πενταμερής, με την επιπλέον συμμετοχή δηλαδή των “εγγυητριών” δυνάμεων, της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Βρετανίας. Πενταμερή που προγραμματίζεται για εντός του Δεκεμβρίου και την οποία η Αθήνα αντιμετωπίζει με ιδιαίτερη καχυποψία, καθώς εκτιμά ότι κρύβει σημαντικές παγίδες.

Η επίλυση του Κυπριακού, πάντως, συνδέεται πλέον ευθέως με ευρύτερες διεργασίες και ανακατατάξεις στην περιοχή, όπως με τη συμμετοχή της Τουρκίας σε νέες και παλαιές πολυμερείς συνεργασίες στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, όπως πχ αυτή της Ελλάδας με Κύπρο και Αίγυπτο. Πολυμερείς συνεργασίες και σχηματισμούς που συμμετέχουν, λιγότερο ή περισσότερο, οι Ηνωμένες Πολιτείες και που έχουν σχέση πρωτίστως με τις εξελίξεις για την ενέργεια στην περιοχή. Σημειωτέον, πως η Τουρκία βλέπει πολύ θετικά τη συμμετοχή της στις συνεργασίες αυτές, ενώ όλοι εκτιμούν πως ούτε με το …δέλεαρ των συνομιλιών θα σταματήσει τις προκλήσεις της στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα