Μπουρλότο στις συναντήσεις της Λουντ επιχειρούν να βάλουν οι Τούρκοι

Μπουρλότο στις συναντήσεις της Λουντ επιχειρούν να βάλουν οι Τούρκοι
Σε απόσταση αναπνοής από το Γιαβούζ τουρκική φρεγάτα AP

Την Κυριακή η συνάντηση της ειδικής απεσταλμένης του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ενώ ακολουθεί η συνάντηση με τον ηγέτη των τουρκοκυπρίων. Νέες γεωτρήσεις από την Άγκυρα στην Κυπριακή ΑΟΖ και οι ενέργειες Οζερσάι στα Βαρώσια δημιουργούν αρνητικό κλίμα για τις συνομιλίες 

Με τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και τον ηγέτη των τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί συναντάται κατά σειρά την Κυριακή η ειδική απεσταλμένη του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό Τζέιν Χολ Λουτ.

Οι συναντήσεις, ωστόσο, υπονομεύονται από τη στάση της Άγκυρας, που πραγματοποιεί νέες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, ενώ επιβαρύνονται ακόμα περισσότερο από τα σόου του Κουντέτ Οζερσάι στα Βαρώσια. Πέραν της πρόκλησης προς την Λευκωσία, η στάση Οζερσάι -που θεωρείται ο άνθρωπος του Τσαβούσογλου στα κατεχόμενα- υπονομεύει τον μετριοπαθή  Μουταφά Ακιντζί στη διαπραγμάτευση, ενόψει και των εκλογών στο ψευδοκράτος τον προσεχή Μάρτιο.

Πολύ περισσότερο καθώς είναι σαφές πως η Άγκυρα θέλει να τα βάλει όλα πάνω στο τραπέζι, ενώ με τον διχοτομικό σχεδιασμό με τα δυο συνιστώσα κράτη φλερτάρει και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, όπως γνωρίζει η Αθήνα.

Οι συναντήσεις της Λουντ πραγματοποιούνται προκειμένου να προετοιμαστεί η τριμερής συνάντηση που προγραμματίζεται στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, όπου ο Γενικός Γραμματέας την Ηνωμένων Εθνών θα συζητήσει με τους Νίκο Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί τις δυνατότητες λύσης του Κυπριακού, ενώ δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθεί προσεχώς-σε “τεχνικό” επίπεδο- και πενταμερής Διάσκεψη, με τη συμμετοχή, δηλαδή και εγγυητριών δυνάμεων, της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Βρετανίας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα