Ο Ν. Ηλιόπουλος επικεφαλής του Παρατηρητηρίου – Συμμετέχουν Ξανθός, Πολάκης, Τσακαλώτος, Παππάς, Αχτσιόγλου

Ο Ν. Ηλιόπουλος επικεφαλής του Παρατηρητηρίου – Συμμετέχουν Ξανθός, Πολάκης, Τσακαλώτος, Παππάς, Αχτσιόγλου
Ο Νάσος Ηλιόπουλος Eurokinissi

Η Κουμουνδούρου στηρίζει το «μένουμε σπίτι», επιμένει σε αντιπολίτευση προτάσεων, αλλά ασκεί και σκληρή κριτική για τις ελλείψεις στο δημόσιο τομέα υγείας

Στον τομέα της προστασίας των ανθρώπινων ζωών από τον κορονοϊό και την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας κορονοϊού στην οικονομική και κοινωνική ζωή  ρίχνει όλες της τις δυνάμεις –και- η αξιωματική αντιπολίτευση, σε μια εποχή που απαιτείται υπευθυνότητα, συστράτευση δυνάμεων και διόρθωση των αδυναμιών και ελλείψεων στον τομέα της υγείας.

Η Κουμουνδούρου, σε μια προσπάθεια να καταστήσει ενεργότερη την παρέμβασή της στις εξελίξεις, προχώρησε στη δημιουργία Παρατηρητηρίου κατά του Covid-19. Επικεφαλής του Παρατηρητηρίου αναλαμβάνει ο Νάσος Ηλιόπουλος, που υπήρξε και υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων, ενώ εμπλοκή θα έχουν όλοι οι τομεάρχες του κόμματος που σχετίζονται με την υγεία και τις επιπτώσεις της πανδημίας σε οικονομία και κοινωνία.

Πρωταγωνιστικό δηλαδή ρόλο θα έχουν ο πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο πρώην υπουργός και τομεάρχης Ανάπτυξης Νίκος Παππάς, αλλά και η πρώην υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου. Σκοπός του Παρατηρητηρίου είναι να συγκεντρωθεί από την αξιωματική αντιπολίτευση η κατάσταση στο δημόσιο σύστημα υγείας, με τις ελλείψεις και τις ανάγκες σε προσωπικό και εξοπλισμό, η κατάσταση στην αγορά εργασίας, με τις αντεργατικές παρεμβάσεις και τις καταγγελίες εργαζομένων για παραβίαση εργασιακών δικαιωμάτων, αλλά και η κατάσταση στην οικονομία, ώστε να γίνονται οι απαραίτητες κινήσεις για την στήριξη ελεύθερων επαγγελματιών, επιχειρηματιών και για  συνολικότερα οικονομικά μέτρα ανάσχεσης της κρίσης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως καταδεικνύεται και από τη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα μετά τη συνάντησή του με την ηγεσία των νοσοκομειακών γιατρών, στηρίζει την στρατηγική του «μένουμε σπίτι», συνεχίζει την  κατάθεση προτάσεων, αλλά και καλεί την κυβέρνηση να εγκαταλείψει την τακτική της επίρριψης των ευθυνών αποκλειστικά στους πολίτες, αλλά να λάβει άμεσα όλα τα μέτρα που απαιτούνται για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Η Κουμουνδούρου ασκεί κριτική στην κυβέρνηση μεταξύ άλλων για:

— Την ανεπάρκεια των μέσων ατομικών προστασίας για τους εργαζόμενους στο ΕΣΥ.

— Την πολύ καθυστερημένη ενίσχυση του ΕΣΥ με επιπλέον προσωπικό (ιατρικό και άλλους επαγγελματίες υγείας).

— Την έλλειψη σχεδιασμού για μόνιμες θέσεις και την απροθυμία να ολοκληρωθούν οι ήδη δρομολογημένες.

— Τη μη ολοκληρωμένη ενσωμάτωση των δημόσιων δομών ΠΦΥ στο συνολικό σχεδιασμό του Υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

– Τη μη ανάπτυξη και τη μη αξιοποίηση υπηρεσιών κατ’ οίκον φροντίδας ευπαθών ομάδων.

— Την έλλειψη στοχευμένων μέτρων για ομάδες του πληθυσμού ειδικής ευαλωτότητας.

— Την οριακή δυνατότητα των Εργαστηρίων του ΕΣΥ και των Πανεπιστημίων για το δωρεάν διαγνωστικό έλεγχο της λοίμωξης από κορωνοϊό.

— Τον κίνδυνο υποβάθμισης της τακτικής παρακολούθησης και καλής ρύθμισης των ασθενών με χρόνια και σοβαρά νοσήματα.

— Τις μεγάλες ουρές αναμονής και τη συνεχόμενη ταλαιπωρία των ασφαλισμένων στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ για την προμήθεια φαρμάκων υψηλού κόστους.

— Τις αυξανόμενες ελλείψεις απλών αλλά ζωτικής σημασίας φαρμάκων στην αγορά.

— Την έλλειψη αίματος για την κάλυψη των αναγκών της χώρας, ιδιαίτερα των πολυμεταγγιζόμενων ατόμων.

Είναι δε χαρακτηριστικό όπώς σχολιάζουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τις προσλήψεις στο δημόσιο σύστημα υγείας: «Με καθυστέρηση αρκετών ημερών από την εμφάνιση κρουσμάτων κορονοϊού και στη χώρα μας, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε 2000 προσλήψεις συμβασιούχων νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού στα νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και ΕΚΑΒ. Είναι θετικό ότι αυτή η πολύ κρίσιμη «ένεση»  ανθρώπινου δυναμικού  στο ΕΣΥ θα έχει διετή διάρκεια (και όχι 4μηνη όπως αρχικά είχε δηλωθεί) και ότι θα γίνει μέσα από την ηλεκτρονική πλατφόρμα και τις λίστες για το επικουρικό προσωπικό όλων των κατηγοριών που είχαν συγκροτηθεί ανά Υγειονομική Περιφέρεια.  Είναι αρνητικό όμως το γεγονός ότι το υπουργείο Υγείας δεν έχει ακόμα προκηρύξει τις 1500 μόνιμες θέσεις νοσηλευτών-λοιπού προσωπικού, που είχαν πάρει έγκριση από το ΓΛΚ πριν τις εκλογές και αφορούσαν το 2019.  Και φυσικά δεν υπάρχει καμιά δέσμευση από την κυβέρνηση ότι θα δρομολογηθούν οι επιπλέον 2500 προσλήψεις γιατρών και άλλων εργαζομένων στο ΕΣΥ, που είχαν σχεδιαστεί για το 2020 με βάση τον κανόνα 1:1(προσλήψεις/αποχωρήσεις στο Δημόσιο) από την προηγούμενη κυβέρνηση . Η πρώτη και επιβεβλημένη αυτή κίνηση ενίσχυσης του ΕΣΥ με 2000 συμβασιούχους θα μείνει κενό γράμμα αν δεν συνοδευτεί με σχέδιο προκήρυξης μόνιμων θέσεων και μάλιστα με ενισχυμένη μοριοδότηση προϋπηρεσίας, έτσι ώστε να έχουν ένα σοβαρό  κίνητρο προσέλευσης οι νοσηλευτές και οι υπόλοιπες κατηγορίες επαγγελματιών υγείας για να συνδράμουν στη λειτουργία του ΕΣΥ σ’ αυτή τη δύσκολη φάση».

Τα ίδια στελέχη σημειώνουν σχετικά με τις προσλήψεις επί ημερών διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ: «Επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έγιναν 19.500 προσλήψεις προσωπικού από τις οποίες οι 8.500 αφορούσαν σε μόνιμο προσωπικό. Η καθαρή εισροή στο δημόσιο σύστημα υγείας (εάν συνυπολογίσουμε τις αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδότησης) την περίοδο 2015-19 ήταν πάνω από 11.000 μόνιμο προσωπικό και συμβασιούχοι (ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό).

Οι 19.500 προσλήψεις αφορούν κυρίως στα εξής:

— 3.360 μόνιμο ιατρικό προσωπικό και 3.300 επικουρικό

— 5.000 μόνινο νοσηλευτικό προσωπικό και 2.300 επικουρικό

— 4.600 μέσω δύο προγραμμάτων του ΟΑΕΔ

— 1230 μέσω προγραμμάτων του ΚΕΕΛΠΝΟ»

 Τέλος, επισημαίνουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ είχε επιπλέον  δρομολογήσει και νέες προσλήψεις τις οποίες δυστυχώς-όπως τονίζουν-  η κυβέρνηση της ΝΔ είτε τις ακύρωσε είτε τις πάγωσε.

«Τον Μάρτιο του 2019 εκδόθηκε η 2Κ/2019 Προκήρυξη του ΑΣΕΠ (ΦΕΚ 7/28-3-2019/τ. ΑΣΕΠ) που αφορούσε στην πλήρωση 1.116 θέσεων τακτικού προσωπικού Πανεπιστημιακής, Τεχνολογικής, Δευτεροβάθμιας και Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης σε Φορείς του Υπουργείου Υγείας. Σε αυτήν είχε το δικαίωμα να υποβάλλει  αίτηση το επικουρικό προσωπικό που υπηρετεί αυτή την στιγμή με συνεχείς παρατάσεις στα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας της χώρας. Τα αποτελέσματα  δεν έχουν εκδοθεί ακόμα.

Μετά δε  την επαναφορά του κανόνα 1:1 που εξασφάλισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, είχαμε προγραμματίσει μια παρέμβαση μακροπρόθεσμου σχεδιασμού που προέβλεπε την πρόσληψη 2500 υγειονομικών στον τομέα της υγείας για το 2019 και 10000 συνολικά σε βάθος τετραετίας. Για τις 2500 θέσεις του έτους 2019 εκδόθηκε και ΠΥΣ.

Στα πλαίσια αυτού του σχεδιασμού:

– Στις 17/5/2019 δόθηκε η έγκριση για προκήρυξη 904 θέσεων εξειδικευμένων ιατρών κλάδου ΕΣΥ τις οποίες όμως η νέα ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, μέσα από μια πρωτοφανή και σκόπιμη διαδικασία, επέλεξε να παγώσει επί 7 μήνες. Τελικά προχώρησε στην προκήρυξη τους τον Φεβρουάριο του 2020.

-Ετοιμάζαμε προκήρυξη για την κάλυψη 1500 θέσεων νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού, την οποία δεν προλάβαμε να προχωρήσουμε. Ακόμη δεν έχει προχωρήσει ούτε αυτή».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα