Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας λέει ότι θα καταθέσει λουλούδια στον τάφο του τελευταίου κομμουνιστή ηγέτη!

Ιλίρ Μέτα
Ιλίρ Μέτα AP

«Καλώ όλους να αναλογιστούν τις ευθύνες τους, διαφορετικά θα με υποχρεώσουν να καλέσω διεθνή ΜΜΕ και να καταθέσω λουλούδια στον τάφο του Ραμίζ Αλία», δηλώνει ο Ι. Μέτα μπροστά στα αδιέξοδα που συσσωρεύονται στην πολιτική ζωή της γειτονικής χώρας

Ιδιαίτερα καθοριστικές θεωρούνται για την πολιτική ζωή της Αλβανίας η 13η και η 18η Οκτωβρίου, καθώς για την πρώτη ημερομηνία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προτείνει ταυτόχρονες εθνικές και δημοτικές εκλογές, ενώ στη δεύτερη ημερομηνία θα κριθεί εάν τα Τίρανα θα πάρουν ή όχι ενταξιακή ημερομηνία. Ο Ι. Μέτα, μάλιστα, απειλεί πως εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία των πολιτικών δυνάμεων ο ίδιος θα καλέσει τα διεθνή μέσα και θα καταθέσει λουλούδια στον τάφο του Ραζίμ Αλία, του τελευταίου κομμουνιστή ηγέτη της χώρας, καθώς «μολονότι είχε έρθει στην εξουσία με πόλεμο, έδειξε μεγαλύτερη υπευθυνότητα από ότι βλέπουμε σήμερα, αποκλιμακώνοντας τότε την ένταση και παρέχοντας στην τότε αντιπολίτευση τη δυνατότητα  να συμμετάσχει στις εκλογές».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Αλβανίας παραχώρησε εκ νέου συνέντευξη Τύπου, στην οποία όπως μεταδίδουν τα μέσα ενημέρωσης μεταξύ άλλων τόνισε:

«Στο νου μου, υπάρχει μόνο μία ημερομηνία, η 18η Οκτωβρίου, όταν αναμένεται η απόφαση για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, από αυτή την ημερομηνία εξαρτάται το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας.

Στις 30 Ιουνίου, στη χώρα δεν έγιναν νόμιμες εκλογές, οι νόμιμες και συνταγματικές εκλογές είναι στις 13 Οκτωβρίου. Σε περίπτωση μη διεξαγωγής εκλογών στις 13 Οκτωβρίου, τότε είναι 101% βέβαιο ότι η χώρα δεν θα πάρει ημερομηνία στις 18 Οκτωβρίου. Γι’ αυτό, καλώ τον πρωθυπουργό Ράμα να μην εμποδίσει την εφαρμογή του Προεδρικού Διατάγματος για διενέργεια εκλογών στις 13 Οκτωβρίου, καλώ την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή να μην συνεχίσει στο δρόμο της παρανομίας, καλώ τα πολιτικά κόμματα που επιθυμούν, να δηλώσουν συμμετοχή στις εκλογές της 13ης Οκτωβρίου.

Κανείς να μην τρέφει αυταπάτες ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο, με απόφασή του, μπορεί να δώσει νομιμότητα στην 30η Ιουνίου, διότι τα Προεδρικά Διατάγματα είναι σε ισχύ, το Συνταγματικό είναι το μόνο που μπορεί να κρίνει επ’ αυτών, κάθε απόφασή του, ισχύει για το μέλλον και όχι για το παρελθόν. Εάν υπήρχε πολιτική βούληση, από την κυβέρνηση, την αντιπολίτευση, τον Πρόεδρο, στις 13 Οκτωβρίου θα μπορούσε να γίνουν τριπλές εκλογές: δημοτικές, βουλευτικές, προεδρικές. Εάν δεν θέλουν βουλευτικές εκλογές, τότε στις 13 Οκτωβρίου να γίνουν δημοτικές και προεδρικές εκλογές. Ο Πρόεδρος, εάν το ζητήσει ο πρωθυπουργός, μπορεί να αφήσει και το Γραφείο του, πάντα κατεβαίνοντάς σε εκλογές στις 13 Οκτωβρίου και μόνο υπό τον όρο ότι στο Γραφείο αυτό θα έρθει ένας άνθρωπος με πολύ ακεραιότητα, που υπηρέτησε στο παρελθόν στο Γραφείο αυτό. Να έρθει ο καθηγητής Ρετζέπ Μεϊντάνι.

Να μην κάνουμε πως δεν βλέπουμε ότι η κρίση βαθαίνει. Η ανάληψη των καθηκόντων από τους νέους Δημάρχους δεν είναι νόμιμη. Δεν έγιναν νόμιμες, συνταγματικές και επίσημες κρατικές εκλογές στις 30 Ιουνίου, άρα δεν είναι νόμιμο να πάρει κάποιος τους Δήμους της Καβάγια, της Κάμζα, της Σκόδρα, με  το 6% - 7% των ψήφων και να επιβάλει τον έλεγχο επί των Δημοτικών Συμβουλίων, των υπηρεσιών και του προσωπικού των Δήμων, αυτό είναι σκάνδαλο.

Θα ήταν απαράδεκτο, ανήθικο και ανεύθυνο, οι πολιτικοί ηγέτες,  που ευθύνονται για την κρίση, να έφευγαν για διακοπές τον Αύγουστο, χωρίς να δώσουν λύση στην κρίση.

Καλώ όλους να αναλογιστούν τις ευθύνες τους, διαφορετικά θα με υποχρεώσουν να καλέσω διεθνή ΜΜΕ και να καταθέσω λουλούδια στον τάφο του Ραμίζ Αλία. Αυτός, μολονότι είχε έρθει στην εξουσία με πόλεμο, έδειξε μεγαλύτερη υπευθυνότητα από ότι βλέπουμε σήμερα, αποκλιμακώνοντας τότε την ένταση και παρέχοντας στην τότε αντιπολίτευση τη δυνατότητα  να συμμετάσχει στις εκλογές».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Αλβανία
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Φοβούνται μεταγωγή αλβανών εγκληματιών από τις ελληνικές στις αλβανικές φυλακές

Αλβανία: "Εμφύλιο" μεταξύ Μέτα και Ράμα προκαλούν προβλέψεις έλληνα σεισμολόγου!

Τσελέντης: Ποτέ δεν μίλησα για σεισμό στην Αλβανία 30 φορές μεγαλύτερο από ότι στην Ελλάδα

SHARE:

24Media Network