Οι ευρωεκλογές και η επιστροφή του δικομματισμού

Οι ευρωεκλογές και η επιστροφή του δικομματισμού
Ευρωεκλογές 2019 Eurokinissi

Η μάχη για την τρίτη θέση και οι ενδείξεις για πεντακομματική Βουλή

Η περιπέτεια και η ανασφάλεια των πολιτών από τα μνημόνια οδηγεί στην επιστροφή του δικομματισμού μετά την έξοδο από αυτά, καθώς αισθητή είναι η ανάγκη για σταθερότητα στη χώρα και το πολιτικό σύστημα.

Στις κάλπες της Κυριακής, παρότι στις ευρωεκλογές επικρατεί χαλαρή ψήφος, αναμένεται η επιστροφή του δικομματισμού.

Τα δυο μεγάλα κόμματα, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, αναμένεται να συγκεντρώσουν πολύ ψηλό ποσοστό για ευρωεκλογές, κατ’ ορισμένους μάλιστα να συγκεντρώσουν μαζί ποσοστό που θα αγγίζει ή και θα ξεπερνάει το 60%!

Όπως όλα δείχνουν, πέντε μόνο κόμματα (από τα 40 περίπου που κατεβαίνουν στις εκλογές) θα διεκδικήσουν εκλογή ευρωβουλευτή, γεγονός που καταδεικνύει πως η επόμενη Βουλή στη χώρα δύσκολα δεν θα είναι πεντακομματική. Τα κόμματα που μένουν εκτός Ευρωβουλής αναμένεται να συγκεντρώσουν ποσοστό που είναι πιθανόν να προσεγγίζει το 20%, εξέλιξη που προϊδεάζει για μεγαλύτερη άνοδο του δικομματσμόυ στις εθνικές εκλογές που θα ακολουθήσουν. Το δε αποτέλεσμα της μάχης για την τρίτη θέση ίσως φέρει γκρίνια στο εσωτερικό κομμάτων που τη διεκδικούν.

Πολλά για την αναμέτρηση της Κυριακής, πάντως, θα κριθούν από το ποσοστό της αποχής και την ψήφο ειδικών κοινωνικών ομάδων, όπως οι νέοι ψηφοφόροι.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα