Οι "μακεδονομάχοι" δεν πέτυχαν να μην υπάρχουν πολιτικές παρουσίες στο Φεστιβάλ των Πρεσπών

Από το Συλλαλητήριο ενάντια στη συμφωνία των Πρεσπών από παμμακεδονικές οργανώσεις και επιτροπές στο Σύνταγμα (Φωτογραφία αρχείου)
Από το Συλλαλητήριο ενάντια στη συμφωνία των Πρεσπών από παμμακεδονικές οργανώσεις και επιτροπές στο Σύνταγμα (Φωτογραφία αρχείου) EUROKINISSI

Ποιοι θα παραβρεθούν ως εκπρόσωποι των κομμάτων. Γιατί τελικά δεν θα συμμετάσχουν, όπως σχεδίαζαν, οι Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ. Η αήθης επίθεση στον Γιώργο Λιάνη. Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ.

Δεν πέτυχε τελικά η συντονισμένη προσπάθεια στο προσκήνιο και το παρασκήνιο γνωστών “μακεδονομάχων” να μην υπάρχει φέτος στο Φεστιβάλ των Πρεσπών πολιτική εκπροσώπηση- ή, έστω, εκπροσώπηση κάποιων κομμάτων- επιχειρώντας να συνδέσουν τη γιορτή και τον καλλιτεχνικό της διευθυντή Γιώργο Λιάνη, με την “προδοτική” -όπως τη χαρακτηρίζουν- Συμφωνία της χώρας μας με τα Σκόπια!

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, μάλιστα, που διαθέτουν τα “Παιχνίδια Εξουσίας”, στο φετινό Φεστιβάλ των Πρεσπών είχε προγραμματιστεί να συμμετάσχουν και ο πρώην πρωθυπουργός και Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας με τον πρωθυπουργό της Βορείου Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ. Λόγω εσωτερικών προβλημάτων όμως δεν μπορεί να έρθει στη χώρα μας ο Ζόραν Ζάεφ και ως εκ τούτου δεν θα συμμετάσχει και ο Αλέξης Τσίπρας.

Στο φετινό Φεστιβάλ των Πρεσπών, πάντως, ο υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης  Θεόδωρος Καράογλου θα εκπροσωπήσει την κυβέρνηση, ο Αλέξης Χαρίτσης και ο Δημήτρης Βίτσας την αξιωματική αντιπολίτευση, ο Παύλος Χρηστίδης το ΚΙΝΑΛ, η Σοφία Σακοράφα το ΜέΡΑ25, ενώ αναμένεται η ανακοίνωση και άλλων συμμετοχών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι γνωστοί “μακεδονομάχοι” εξαπέλυσαν αήθη επίθεση στον πρώην βουλευτή και γνωστό δημοσιογράφο Γιώργο Λιάνη, που είναι ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, λόγω των απόψεών του για το “μακεδονικό”!

Σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Πολιτική Συνείδηση (ΕΠΟΣ), που υπογράφει ο Μιχάλης Πατσίκας, τονίζονται τα εξής:

«Τα φετινά Πρέσπεια θα διεξαχθούν από τις 22 έως τις 26 Αυγούστου.

Πέρυσι είχα παρευρεθεί στην Μελίτη της Φλώρινας, όπου έδινε συναυλία η Λαϊκή Ορχήστρα "Μίκης Θεοδωράκης", για να ζητήσω από τον Μανώλη Λιδάκη να δώσει το παρών στη "Συναυλία – Συλλαλητήριο για τη Μακεδονία και τη Δημοκρατία".

(Κάποια στιγμή, όταν θα ωριμάσουν οι συνθήκες, θα δοθούν όλα τα στοιχεία για τους λόγους ακύρωσής της και τον ύποπτο ρόλο που έπαιξαν και παίζουν συγκεκριμένα πρόσωπα, που οδήγησαν στο φιάσκο του Βελλιδείου… Μιλούσαμε τότε για χρήσιμους ηλίθιους αλλά και βαλτούς.)

Ας επανέρθουμε όμως στην φετινή διοργάνωση, στην οποία ακούγεται ότι θα είναι και επίσημος προσκεκλημένος ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζαεφ, χωρίς να έχει ακόμη επιβεβαιωθεί.

Όσοι παρακολουθούμε, χρόνια τώρα, τα δρώμενα και γνωρίζουμε τα της περιοχής, ξέρουμε ότι ο "καλλιτεχνικός διευθυντής" Γιώργος Λιάνης είχε και έχει αγαστές σχέσεις με τους υποστηρικτές του Ουράνιου Τόξου, χορεύοντας μάλιστα μαζί τους τα αλυτρωτικά τραγούδια τους.

Θυμάμαι πέρσι την έκπληξη του, την πρώτη φορά, που ο Μανώλης Λιδάκης καλούσε τον κόσμο να παρευρεθεί στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία στη ΔΕΘ, αλλά και την έκρηξή του όταν το ανακοίνωσε και για δεύτερη φορά. (Υπάρχει και σχετικό βίντεο για όσους το αμφισβητήσουν.)

Διαβάζοντας τις δηλώσεις του στη συνέντευξη τύπου, που δόθηκε στις 5 Αυγούστου, για να παρουσιαστεί το Φεστιβάλ, αλιεύουμε τα παρακάτω "μαργαριτάρια":

 "Οι «Πρέσπες» δεν είναι απλά ένα φεστιβάλ. Είναι ένα φεστιβάλ που γίνεται στα σύνορα 3 χωρών: Ελλάδα- Βόρεια Μακεδονία – Αλβανία".

-  Δε μας κάνει καθόλου εντύπωση που αναφέρεται στα Σκόπια με την ονομασία που έδωσαν οι ομοϊδεάτες του εθνομηδενιστές, Τσίπρας – Κοτζιάς. Πιο κάτω όμως συνεχίζει.

 "Όταν οι άλλοι κοιμόντουσαν τον ύπνο του δικαίου, εμείς, τέλος της δεκαετίας του ‘80, τολμήσαμε πρωτοποριακά πράγματα. Στο βάθος θέλαμε να γκρεμίσουμε τα ψυχροπολεμικά σύνορα εντός και εκτός της χώρας. Γιατί δεν έρχονται; Γιατί δεν πάμε; Γιατί το κράτος δε μας προσέχει; Το φεστιβάλ απέκτησε στόχους και έγινε: ποιητικό, ρομαντικό, ρεαλιστικό αλλά και βαθύτατα πολιτικό".

- Αρχίζουμε και καταλαβαίνουμε που το πάει; Το Φεστιβάλ δεν έχει μόνο πολιτιστικό χαρακτήρα και στόχο ανάδειξης της ακριτικής περιοχής αλλά και πολιτικό….

Συνεχίζει ο καλλιτεχνικός διευθυντής:

 "Για αφήστε λίγο ελεύθερη την φαντασία σας. Τυχαίο ήταν που μετά από 10-15 χρόνια υπογράφηκε στους Ψαράδες «η σ υ μ φ ω ν ί α τ ω ν Π ρ ε σ π ώ ν»; Τυχαίο ήταν να προταθούν για το Νόμπελ ο Τσίπρας και ο Ζάεφ; Σύμπτωση; Επαναλαμβανομένη σύμπτωση, παύει να είναι σύμπτωση."

Και να το μεγαλύτερο "μαργαριτάρι":….

"Στις Πρέσπες μάθαμε να μην είμαστε μόνο Έλληνες αλλά και Μακεδόνες και Ευρωπαίοι. Εδώ έχουμε όλες τις φυλές. Σλαβόφωνους, πόντιους, αρβανίτες, βλάχους, μικρασιάτες και τσιγγάνους".

- Τι εννοεί ο καλλιτεχνικός διευθυντής όταν λέει ότι στις Πρέσπες μάθαμε να μην είμαστε μόνο Έλληνες αλλά και Μακεδόνες;;;

Για αυτόν δεν είναι ένα και το αυτό;

Δεν νοείται Έλληνας όποιος δηλώνει Μακεδόνας;;;

Προφανώς διαφωνεί, διότι συμφωνεί με την κατάπτυστη και προδοτική "Συμφωνία των Πρεσπών" και για αυτό είπε τα παρακάτω…

 "Τις Πρέσπες τις μαγάρισαν φέτος. Έβλεπα σε επιγραφές πάνω σε τηλεγραφόξυλα στο ΦΙΞ να γράφουν: «η προδοσία των Πρεσπών» . Βρε θεομπαίχτες ποια προδοσία έκαναν οι Πρέσπες ; Μην τις πιάνετε στο στόμα σας, θα σας κάψουν σαν πιπεριά. Οι Πρέσπες βλέπουν. Οι Πρέσπες ακούν".

- Γιώργο Λιάνη, δεν πρόκειται να ξεπλυθείς στα νερά της Πρέσπας όσα Φεστιβάλ και να κάνεις.

Για τους Μακεδόνες η ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ θα κυνηγάει εσένα και τους υπόλοιπους ανθέλληνες σαν τις Ερινύες.

- Οι Μακεδόνες της Φλώρινας ας γεμίσουν την περιοχή με πανό που να απαιτούν την ακύρωση της "Συμφωνίας".

Ας γεμίσουν τα τηλεγραφόξυλα ώστε να τρέμουν οι ΠΡΟΔΟΤΕΣ της Μακεδονίας.

- Όσοι μπορούμε ας δώσουμε το παρών σε αυτό το Φεστιβάλ για να βροντοφωνάξουμε ότι ΜΑΚΕΔΟΝΑΣ σημαίνει ΕΛΛΗΝΑΣ.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ σημαίνει ΕΛΛΑΔΑ.

Μιχαήλ Πατσίκας»

Το Πρόγραμμα του Φεστιβάλ, πάντως, είναι ιδιαίτερα πλούσιο, καθώς περιλαμβάνει:

- Αφιέρωμα για τα 100 χρόνια από τη γενοκτονία των Ποντίων με μουσική εκδήλωση που θα γίνει την Πέμπτη 22 Αυγούστου στο Λιμνοχώρι δίπλα στη λίμνη Ζάζαρη με τους αδελφούς Τσαχουρίδη και την Λιζέτα Νικολάου.

 - Την Παρασκευή 23 Αυγούστου, εκδήλωση για τα 95 χρόνια του Μίκη Θεοδωράκη με μεγάλη συναυλία στο νέο Πάρκο Φλώρινας όπου θα τραγουδήσουν ο Βασίλης Λέκκας, η Πάολα (που τραγουδάει για πρώτη φορά Θεοδωράκη) και η Φλωρινιώτισα Έλενα Φερεντίνου.

Το Σάββατο 24 Αυγούστου στη Βασιλική του Αγ. Αχιλλείου σε μια μυσταγωγική βραδιά ο Μανόλης Μητσιάς και η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη θα παρουσιάσουν ένα αφιέρωμα στον Νίκο Γκάτσο αλλά και σε άλλους Έλληνες ποιητές από τον Σολωμό, τον Βάρναλη, τον Λειβαδίτη, τον Αναγνωστάκη, τον Σεφέρη, τον Ρίτσο και τον Ελύτη μέχρι τους νεότερους Μάνο Ελευθερίου, Λευτέρη Παπαδόπουλο. Στο δεύτερο μέρος της βραδιάς η Έλλη Πασπαλά και η Dilek Koc θα τραγουδήσουν μελωδίες και συνθέσεις της Ευανθίας Ρεμπούτσικα. Η βραδιά είναι αφιερωμένη στον Νίκο Μουτσόπουλο τον αρχαιολόγο που αναστήλωσε την επιβλητική βασιλική.

Την Κυριακή 25 Αυγούστου, στις όχθες του Σακουλέβα στην πόλη της Φλώρινας θα τραγουδήσει ο Κώστας Χατζής, ενώ στο δεύτερο μέρος τη σκυτάλη θα πάρει η πληθωρική Ρένα Μόρφη με την ορχήστρα των «Ιμάμ Μπαϊλντί».

 Τη Δευτέρα 26 Αυγούστου, τέλος,  στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Φλώρινας θα γίνει αφιέρωμα στον Οδυσσέα Ελύτη και τα 40 χρόνια από το Νόμπελ Λογοτεχνίας με τίτλο «Αυτός ο κόσμος ο μικρός ο Μέγας», στο οποίο ο Ελύτης συναντά τη μουσική του Γιώργου Κουρουπού. Τραγουδούν ο Τάσης Χριστογιαννόπουλος και η Δάφνη Πανουριά ενώ απαγγέλλουν η Ιουλίττα Ηλιόπουλου και ο Αχιλλέας Κυριακίδης.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Συμφωνία
SHARE:

24Media Network