Την Παρασκευή Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής

Την Παρασκευή Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής
EUROKINISSI

Κεντρικό θέμα το ταξίδι Τσίπρα στην Άγκυρα, οι εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και πιθανόν η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Ανησυχία στην Αθήνα για την άσκηση "Γαλάζια Πατρίδα" και από τις επικείμενες γεωτρήσεις από την Τουρκία σε οικόπεδο της κυπριακής ΑΟΖ.

Το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ) συνέρχεται την Παρασκευή, υπό την προεδρία του νέου υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου, με σκοπό την ενημέρωση των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τα αποτελέσματα της επίσκεψης του Αλέξη Τσίπρα στην Άγκυρα και της συνάντησής του με τον Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και τη συζήτηση των εξελίξεων στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, πιθανόν δε και την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Την Αθήνα ανησυχεί ιδιαιτέρως η αεροναυτική άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα ‘19», που πραγματοποιεί η γείτονα χώρα από 28 Φεβρουαρίου έως 8 Μαρτίου και που αναδεικνύεται από την Άγκυρα ως η μεγαλύτερη άσκηση που έχουν πραγματοποιήσει ιστορικά οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις. Ανησυχία υπάρχει επίσης και για τις γεωτρήσεις που ενδεχομένως επιδιώξουν να πραγματοποιήσουν οι Τούρκοι  σε κάποιο από τα οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ, ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η συνάντηση Αναστασιάδη- Ακιντζί με θέμα τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό (26 Φεβρουαρίου).

Υπενθυμίζεται ότι τον Μάρτιο αναμένονται και οι πρώτες συναντήσεις του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών Δημήτρη Παρασκευόπουλου, με τον τούρκο μόνιμο υφυπουργό Εξωτερικών Σεντάτ Ονάλ.

SHARE:

24Media Network