Ποια σενάρια φοροελαφρύνσεων συζητά η κυβέρνηση

Ποια σενάρια φοροελαφρύνσεων συζητά η κυβέρνηση
Ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος AP

Τι σενάρια υπάρχουν στο τραπέζι ενόψει της τελικής συνάντησης Τσίπρα- Τσακαλώτου μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού από το Πεκίνο.

Το υπερπλεόνασμα, η πρόωρη αποπληρωμή του ακριβού μέρους του ακριβού δανείου του ΔΝΤ και η επικείμενη έξοδος στις αγορές συμβάλλουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στο να ανοίξει ο δρόμος για φοροελαφρύνσεις και άλλα μέτρα-διαθρωτικού χαρακτήρα- ανακούφισης των ασθενέστερων στρωμάτων.

Στο τραπέζι αυτή τη στιγμή, ως επικρατέστερα μέτρα προς νομοθέτηση, είναι η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση από το 24% στο 13%, η επιπλέον μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 20%, η παράταση του μειωμένου συντελεστή (κατά 30%) ΦΠΑ στα νησιά με τις μεγάλες αυξημένες προσφυγικές ροές, που λήγει το καλοκαίρι, καθώς και η μείωση των συντελεστών φορολογίας.

Στη συνάντηση, ωστόσο, του Αλέξη Τσίπρα με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, που θα πραγματοποιηθεί μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού από το Πεκίνο (25-27 Απριλίου), έχουν πέσει και άλλα μέτρα, που αφορούν συνταξιούχους και μεσαία τάξη.

Είναι επίσης σαφές ότι λόγο στα μέτρα θα έχει και η ηγεσία των θεσμών η οποία θα επισκεφθεί την Αθήνα 6-8 Μαΐου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα