“Κομβική για τη σχέση μας η στάση σας σε εκλογικό νόμο και ψήφο των ομογενών”

“Κομβική για τη σχέση μας η στάση σας σε εκλογικό νόμο και ψήφο των ομογενών”
Ο Αλέξης Τσίπρας και η Φώφη Γεννηματά σε συνάντησή τους τον Ιούνιο του 2017 Eurokinissi

Εντείνονται οι ζυμώσεις στο παρασκήνιο ενόψει των συναντήσεων του πρωθυπουργού με τους αρχηγούς των κομμάτων.

Εντείνονται οι ζυμώσεις στο παρασκήνιο μεταξύ των πολιτικών κομμάτων, ενόψει και των συναντήσεων του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, που θα πραγματοποιηθούν, μάλιστα, κατά πάσα πιθανότητα την ερχόμενη εβδομάδα.

Στο επίκεντρο είναι η ψήφος των ομογενών και ο εκλογικός νόμος, αλλά και η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, θέματα που θα κρίνουν εν πολλοίς πολιτικές συμμαχίες, συναίνεση ή όχι στους κανόνες του παιχνιδιού, αλλά πιθανόν και την ίδια την κατεύθυνση του πολιτικού συστήματος για τα επόμενα χρόνια.

Καθοριστική, βεβαίως, για τις εξελίξεις θα είναι η στάση του πρωθυπουργού, ο οποίος με τις προτάσεις του θα επιλέξει μεταξύ άλλων εάν προτιμά ένα “σκληρό δικομματικό σύστημα”, που θα μονομαχεί με την εξουσία ο ίδιος με τον Αλέξη Τσίπρα ή εάν θα προτιμήσει τη συνδρομή του Κινήματος Αλλαγής, αν και στην παρούσα φάση αισθάνεται να παίζει εν ου παικτοίς.

Την ίδια στιγμή, η στάση που θα κρατήσει στα μείζονα αυτά θέματα το Κίνημα Αλλαγής, θα αποτελέσει εκ των πραγμάτων καθοριστικό στοιχείο για την πολιτική του φυσιογνωμία και τις μελλοντικές συμμαχίες του. Ήδη στο θέμα της ψήφου των ελλήνων του εξωτερικού έχει αλλάξει την πάγια θέση της Χαριλάου Τρικούπη από τον καιρό του Ανδρέα Παπανδρέου, με αποτέλεσμα να έρθει περισσότερο κοντά, σχεδόν να ταυτιστεί με την κυβέρνηση, ενώ για το εκλογικό σύστημα έχει εγκαταλείψει την απλή αναλογική (υπέρ της καθιέρωσης της οποίας κατέθεσε το 2014 πρόταση σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα, που υπέγραφε πρώτος ο τότε Πρόεδρος Ευάγγελος Βενιζέλος ενώ μεταξύ των βουλευτών που υπέγραφαν ήταν και η Φώφη Γεννηματά, προτείνοντας ένα λιγότερο πλειοψηφικό σύστημα από αυτό που θα επιθυμούσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

“Η στάση που θα κρατήσει το ΚΙΝΑΛ στο θέμα του εκλογικού νόμου και της ψήφου των ελλήνων του εξωτερικού είναι η κομβική για το μέλλον των σχέσεών μας. Το ΚΙΝΑΛ εκ των πραγμάτων στα θέματα αυτά έχει να αποφασίσει σε ποιο στρατόπεδο θα ενταχθεί μετά το νέο τοπίο των εκλογών” αναφέρουν χαρακτηριστικά υψηλόβαθμα στελέχη της Κουμουνδούρου στα “Παιχνίδια Εξουσίας”.

Έως τις συναντήσεις των πολιτικών αρχηγών με τον πρωθυπουργό, πάντως, οι ζυμώσεις θα κορυφωθούν. Τόσο μεταξύ των κομμάτων, όσο, κυρίως, στο εσωτερικό τους, προκειμένου να λάβουν τις τελικές τους αποφάσεις.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα