Σκέψεις του Ερντογάν να μεταφέρει πιο νωρίς τις προεδρικές εκλογές του 2023 στην Τουρκία

Σκέψεις του Ερντογάν να μεταφέρει πιο νωρίς τις προεδρικές εκλογές του 2023 στην Τουρκία
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν AP

Εκλογές που επιδιώκει να κερδίσει μεταφέροντας το πεδίο της αντιπαράθεσης από την οικονομία και τη δημοκρατία στην “επανίδρυση της Τουρκίας”. Ο Ιμάμογλου, πάντως, στις δημοσκοπήσεις για τις προεδρικές εκλογές του 2023 προηγείται του “Σουλτάνου” με 5 μονάδες διαφοράς

Σε έναν ευρύτερο στρατηγικό σχεδιασμό του Ταγίπ Ερντογάν εντάσσονται οι τελευταίες επιλογές της Άγκυρας, που απειλούν με νέες φωτιές στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και με απρόβλεπτες εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις -σχεδιασμό που αφορούν και το προσωπικό του πολιτικό μέλλον.

Σύμφωνα με πληροφορίες των “Παιχνιδιών Εξουσίας”, ο Ταγίπ Ερντογάν φλερτάρει πλέον με την ιδέα να επισπεύσει τις προεδρικές εκλογές στην Τουρκία, οι οποίες είναι προγραμματισμένες για το 2023- οι προηγούμενες, τις οποίες και κέρδισε, διεξήχθησαν στις 24 Ιουνίου του 2018.

Ο “Σουλτάνος” επιδιώκει να μεταφέρει το διακύβευμα των εκλογών από την οικονομία, την κοινωνία και τη δημοκρατία, στην “επανίδρυση της Τουρκίας”, με την αναθεώρηση Συνθηκών -με κορυφαία αυτή της Λοζάνης.

Πολύ περισσότερο που ο Δήμαρχος Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, που δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος για τη θέση του Προέδρου, προηγείται στις δημοσκοπήσεις με 5 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ υποψήφιος για την Προεδρία αναμένεται να είναι και ο Αμπντουλάχ Γκιουλ. Ο Α. Γκιουλ, πρώην Πρόεδρος της χώρας, μάλιστα, αναμένεται να στηριχθεί και από τα δυο νέα κόμματα που θα έχουν σε σύντομο χρονικό διάστημα ολοκληρώσει την ίδρυση τους και τη λειτουργία τους στη γειτονική μας χώρα, το -κοσμικό- κόμμα του πρώην αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης Αλί Μπαμπατζάν και του πρώην πρωθυπουργού (και άλλοτε στενού συνεργάτη του τούρκου Προέδρου) Αχμέτ Νταβούτογλου.

Ο Τ. Ερντογάν φέρεται να εκτιμά ότι η στρατηγική της “επανίδρυσης της Τουρκίας”, με κινήσεις που θα παραβιάζουν τη Συνθήκη της Λοζάνης, δεν μπορεί να αντέξει ως το 2023 και, ως εκ τούτου, θα πρέπει να βρεθεί τρόπος, αναλόγως και των εξελίξεων, οι κάλπες να έρθουν νωρίτερα -να θυμίσουμε ότι στο συγκεκριμένο έτος, το 2023, θα γιορταστούν με ιδιαίτερη μεγαλοπρέπεια και τα 100 χρόνια από την ίδρυση του τουρκικού κράτους.

Η οριστικοποίηση της στρατηγικής των πρόωρων εκλογών από τον “Σουλτάνο”, πάντως, θα σηματοδοτήσει επικίνδυνη κλιμάκωση της έντασης από την Τουρκία στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, με ότι αυτό συνεπάγεται για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τη φάση νέας επικινδυνότητας που αυτές εισέρχονται…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version