ΣΥΡΙΖΑ προς κυβέρνηση: Μας χαρακτηρίζετε “Δούρειο Ίππο του Ερντογάν”, πώς θα ζητήσετε συναίνεση;

ΣΥΡΙΖΑ προς κυβέρνηση: Μας χαρακτηρίζετε “Δούρειο Ίππο του Ερντογάν”, πώς θα ζητήσετε συναίνεση;
Εικόνα από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ Eurokinissi

Η αξιωματική αντιπολίτευση δίνει συνέχεια και σηκώνει ψηλά στην ατζέντα το θέμα της ακροδεξιάς. Τι διαμηνύουν πηγές της Κουμουνδούρου.

Αδιανόητες, προκλητικές και εκτός πολιτικής λογικής θεωρούν στην αξιωματική αντιπολίτευση τις επιθέσεις που δέχτηκαν τις τελευταίες ημέρες από κυβερνητικά στελέχη, μεταξύ των οποίων και ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, για τη στάση στο προσφυγικό.

«Μας χαρακτηρίζουν ως «Δούριο Ίππο του Ερντογάν, επαναφέροντας εμφυλιοπολεμικές φρασεολογίες. Αναρωτούμαστε πώς θα ζητήσουν συναίνεση στα κρίσιμα θέματα», σημειώνουν αρμόδιες πηγές της Κουμουνδούρου, ενώ παράλληλα σηκώνουν ψηλά στην ατζέντα της πολιτικής αντιπαράθεσης το θέμα της ακροδεξιάς και της ανεμπόδιστης δράσης ακραίων ομάδων στα νησιά και τον Έβρο.

Στελέχη της Κουμουνδούρου, μάλιστα, σημειώνουν τα ακόλουθα για το θέμα:

«Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεπέρασε κάθε όριο χυδαιότητας. Διότι προβαίνει σε τέτοιες δηλώσεις παρόλο που γνωρίζει πολύ καλά τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την Τουρκία, όπως αυτές έχουν καταγραφεί σε συλλογικές αποφάσεις και διατυπώνονται δημόσια από τον Αλ. Τσίπρα και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Γνωρίζει πολύ καλά ο κ. Πέτσας την πρόσφατη απόφαση της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με την οποία:

— Η defacto ακύρωση της Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας από την γείτονα, συνιστά εργαλειοποίηση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών με σκοπό τον εκβιασμό της ΕΕ για την εξυπηρέτηση των τουρκικών γεωπολιτικών συμφερόντων, σε συνέχεια της εισβολής της στην Συρία.  Στην πράξη, αποτελεί επιθετική ενέργεια εις βάρος της Ελλάδας, μέσω της εκμετάλλευσης ευάλωτων πληθυσμών. Οι γεωστρατηγικές επιδιώξεις της Τουρκίας, που υποβλέπει τόσο την Ελλάδα, όσο και την περιοχή, συνιστούν μια σοβαρή στρατηγική απειλή για τη χώρα μας.

— Η φύλαξη των συνόρων είναι αυτονόητο καθήκον κάθε ελληνικής κυβέρνησης, ιδιαίτερα σε συνθήκες όπως οι σημερινές. Αυτό που δεν είναι καθόλου αυτονόητο είναι η προπαγάνδα του πολέμου που έχει εξαπολύσει με όλα τα μέσα η κυβέρνηση Μητσοτάκη, και έχει σχέση με τις κομματικές της επιδιώξεις και όχι με τις εθνικές ανάγκες.

— Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τονίσει κατ’ επανάληψη ότι είναι διατεθειμένος να στηρίξει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης αυτής της κατάστασης και γενικότερα της προσφυγικής – μεταναστευτικής κρίσης, τόσο σε σχέση με την εσωτερική τους διαχείριση στη βάση της ασφάλειας και του σεβασμού στο διεθνές δίκαιο, όσο και σε σχέση με την ευρωπαϊκή τους διάσταση. Καλεί, μάλιστα την κυβέρνηση να συγκαλέσει Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών για το θέμα, στα πρότυπα του Συμβουλίου που συγκλήθηκε στις 4/3/2016 ενόψει του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας και της σύγκλησης Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

— Η κυβέρνηση, ενώ αναγνωρίζει ότι η ακύρωση της Δήλωσης από την Τουρκία αποτελεί μια επιθετική γεωπολιτική ενέργεια που μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο στο πιο υψηλό επίπεδο, αρνείται να διεκδικήσει δυναμικά τη σύγκληση έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ειδικότερα, αρνείται να διεκδικήσει δυναμικά και με την απειλή βέτο σε ευρωπαϊκές αποφάσεις:

(Α) την άσκηση πίεσης από την ΕΕ προς την Τουρκία (με απειλή κυρώσεων) για εκ νέου εφαρμογή της Δήλωσης και συμφωνία επί ενός νέου ευρωτουρκικού πακέτου,

(Β) την άσκηση πίεσης επί της ΕΕ για ένα νέο πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων από την Ελλάδα.

Παρόλο λοιπόν που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος γνωρίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί την εργαλειοποίηση των προσφύγων από την Τουρκία ως “σοβαρή στρατηγική απειλή για τη χώρα μας”, παρόλο που γνωρίζει ότι γι’αυτό τον λόγο ζητάμε να συγκληθεί το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών και δηλώνουμε διατεθειμένοι να στηρίξουμε ένα “ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης της κατάστασης”, παρόλο που γνωρίζει ότι ασκούμε κριτική στον κ. Μητσοτάκη διότι ο ίδιος αρνείται να ζητήσει να συγκληθεί Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και αρνείται να διεκδικήσει“δυναμικά και με απειλή βέτο σε ευρωπαϊκές αποφάσεις την άσκηση πίεσης από την ΕΕ προς την Τουρκία” ακόμη και με “απειλή κυρώσεων”, ενώ τα γνωρίζει όλα αυτά προτιμάει τις αθλιότητες. Για να αποποιηθεί τις ευθύνες της κυβέρνησης για το οκτάμηνο μπάχαλο στο προσφυγικό και την πρωτοφανή δράση ενόπλων παραστρατιωτικών και νεοναζί, καταφεύγει σε πρακτικές από τις πιο σκοτεινές περιόδουςτης ελληνικής ιστορίας: στην ανακάλυψη «προδοτών» και «εσωτερικών εχθρών».

Καμία ακροδεξιά προβοκάτσια όμως δεν μπορεί να αποπροσανατολίσει από τις ευθύνες της κυβέρνησης, που κάνει τα στραβά μάτια στη δράση παραστρατιωτικών ομάδων – και όχι εθνοφυλάκων, όπως ψευδώς είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ομάδες μάλιστα, που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια πολιτών, αστυνομικών και προσφύγων.

Ο κ. Μητσοτάκης έχει την αποκλειστική ευθύνη τόσο για τον εμφυλιοπολεμικό λόγο του εκπροσώπου του, όσο και για ό,τι συμβεί στον Έβρο και τη Λέσβο από τη δράση ενόπλων που παριστάνουν τους σερίφηδες. Το αυτονόητο έργο της φύλαξης των συνόρων ανήκει αποκλειστικά στις αρμόδιες Αρχές και αυτό οφείλει να το διασφαλίσει η κυβέρνηση.

Απαιτείται άμεση διερεύνηση των συνθηκών κάτω από τις οποίες κάηκε το σχολείο προσφυγόπουλων παρουσία Γερμανών νεοναζί, που δρουν ανεξέλεγκτοι με την κυβέρνηση σε ρόλο θεατή ή και κλακαδόρου, όπως στην περίπτωση του στελέχους της από την Ηλεία.

Σε κάθε περίπτωση, η δημοκρατική πλειοψηφία του λαού μας δεν θα επιτρέψει μια εθνική κρίση να εξελιχθεί σε εσωτερική τραγωδία για τη Δημοκρατία και τη χώρα».

Όπως σημειώσαμε ήδη η Κουμουνδούρου σκοπεύει να κρατήσει ψηλά το θέμα όλο το επόμενο διάστημα, ενώ δεν αποκλείεται να φτάσει και στη Βουλή σε υψηλό επίπεδο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα