Τα σημεία της “απολογίας” του Ιλίρ Μέτα στην Εξεταστική Επιτροπή της αλβανικής Βουλής

Τα σημεία της “απολογίας” του Ιλίρ Μέτα στην Εξεταστική Επιτροπή της αλβανικής Βουλής
Ιλίρ Μέτα AP

Γιατί ο Πρόεδρος δεν μπορεί να απαλλαγεί των καθηκόντων του ακόμα και εάν λάβει την σχετική απόφαση η αλβανική Βουλή,

«Σκληρός» εμφανίστηκε στην «απολογία» του ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής της αλβανικής Βουλής ο Πρόεδρος της γειτονικής μας χώρας Ιλίρ Μέτα, προκειμένου να απαντήσει σε ερωτήσεις βουλευτών για τη συνταγματικότητα των Διαταγμάτων του για την ακύρωση των δημοτικών εκλογών στις 30 Ιουνίου και την προκήρυξή τους εκ νέου για τις 13 Οκτωβρίου.

Όπως ισχυρίστηκε ο Ιλίρ Μέτα:

– Στις 7 Ιουνίου έλαβε εμπιστευτικές πληροφορίες από αξιόπιστες εξειδικευμένες υπηρεσίες, ότι ορισμένα άτομα, εκμεταλλευόμενα τη διαδήλωση της αντιπολίτευσης  της 8 Ιουνίου, παράλληλα με άλλες βίαιες αποσταθεροποιητικές ενέργειες, θα επιχειρούσαν να πυρπολήσουν το κτίριο της Αλβανικής Βουλής.

-Διότι με το Διάταγμα αυτό, υπερασπίστηκε το δικαίωμα του εκλέγειν των πολιτών. 

Συνδυάζοντας  τις πληροφορίες αυτές  και άλλες πληροφορίες,  με την εσωτερική και διεθνή πολιτική κατάσταση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποστήριξε ότι  δεν μπορούσε να αποδεχθεί ή να επιτρέψει εξελίξεις που θα είχαν επικίνδυνες  συνέπειες για τη ζωή των πολιτών, αλλά και την αμαύρωση της εικόνας της Αλβανίας. Συνεπώς, δήλωσε ο Μέτα, μαζί με τους συμβούλους του για θέματα εθνικής ασφάλειας, έκριναν ότι εκείνη τη στιγμή  έπρεπε να αποτραπούν  γεγονότα  με σοβαρές συνέπειες. «Υπέγραψα το Διάταγμα για να αποτρέψω εμφύλια αντιπαράθεση στη χώρα, να αποτρέψω μια αρνητική απόφαση ως προς την έναρξη των διαπραγματεύσεων» είπε χαρακτηριστικά.

– Αποκάλυψε μάλιστα στην Εξεταστική Επιτροπή και το προειδοποιητικό μήνυμα που έστειλε στον αρχηγό της αντιπολίτευσης Λουλζίμ Μπάσα, κατά την έναρξη της διαδήλωσης της 8 Ιουλίου, όπου του διευκρίνιζε ότι σε περίπτωση επίθεσης ή ζημίας στη Βουλή, η ευθύνη θα ήταν αποκλειστικά  δικιά του. 

Απαντώντας σε ερώτηση της βουλευτού του Σοσιαλιστικού Κόμματος Κλοτίλντα Μπούσκα, δήλωσε ότι εξάντλησε όλα τα μέσα ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, για να φέρει τις δύο παρατάξεις σε διάλογο, ώστε κυβέρνηση και αντιπολίτευση να συμμετέχουν στις δημοτικές εκλογές. Τα δύο βασικά εμπόδια στην πρωτοβουλία αυτή, σύμφωνα με τον Ιλίρ Μέτα, είναι ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα και ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Λουλζίμ Μπάσα, οι οποίοι, όπως είπε, έθεταν όρους  οι οποίοι για αυτόν είναι απαράδεκτοι. Η παράδοση των βουλευτικών εντολών από την Αντιπολίτευση, είπε χαρακτηριστικά, ήταν πράξη ανεύθυνη  και ανώφελη, αλλά και η κυβέρνηση, κατά τρόπο απαράδεκτο, έσπευσε να αντικαταστήσει  τις βουλευτικές εντολές της Αντιπολίτευσης. Η Αλβανία σήμερα, τόνισε, βρίσκεται ενώπιον μιας φοβερής κρίσης εκπροσώπησης, και γι΄ αυτό ευθύνονται οι δύο παρατάξεις.

Ο Ιλίρ Μέτα, πάντως, έδειξε ότι δεν ανησυχεί από την πρωτοβουλία της κυβέρνησης και της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας να τον απαλλάξει από τα καθήκοντά του. «Θέλω να διαβεβαιώσω όλους ότι μέχρι της 22 Ιουλίου 2022 (σ.σ. τότε λήγει η θητεία του) η Προεδρία θα είναι φρούριο προάσπισης του Συντάγματος» είπε χαρακτηριστικά. Βλέπετε και να τον απαλλάξει από τα καθήκοντά του το Κοινοβούλιο, για να συμβεί αυτό απαιτείται απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας, το οποίο όμως εδώ και τουλάχιστον δυο χρόνια δεν λειτουργεί λόγω εμπλοκής πολλών μελών του σε υποθέσεις με τη δικαιοσύνη. Όλα συνεπώς δείχνουν ότι η κρίση στη γειτονική μας χώρα θα συνεχιστεί και θα βαθύνει, με πρώτη ημερομηνία – κλειδίι την 13 Οκτωβρίου, όπου θα πραγματοποιηθούν οι δημοτικές εκλογές στις οποίες δεν συμμετέχει η κυβερνητική πλειοψηφία, με το επιχείρημα ότι έχουν ξαναγίνει στις 30 Ιουνίου, όπου όμως δεν συμμετείχε σύσσωμη η αντιπολίτευση!

Την ίδια στιγμή ο διεθνής παράγοντας στηρίζει εμφαντικά τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα, γεγονός που περιπλέκει ακόμα περισσότερο την κατάσταση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα