Τέσσερις βουλευτές αναζητεί ακόμα ο Ζάεφ για να συμπληρώσει τους ογδόντα

Τέσσερις βουλευτές αναζητεί ακόμα ο Ζάεφ για να συμπληρώσει τους ογδόντα
O πρωθυπουργός της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ AP

Πηγές από τα Σκόπια κάνουν λόγο για δυο ακόμα βουλευτές που είναι κοντά στο να πουν «ΝΑΙ» στη Συμφωνία των Πρεσπών. Τα ονόματα των βουλευτών. Τι γράφει ο Τύπος της FYROM. Τι θα πράξουν τα κόμματα των Αλβανών. Αποκλειστικές πληροφορίες.

Τέσσερις ακόμα βουλευτές αναζητεί ο Ζόραν Ζάεφ προκειμένου να συμπληρωθεί ο μαγικός αριθμός ογδόντα και να περάσει από την παρούσα Βουλή της FYROM, χωρίς δηλαδή να απαιτηθούν πρόωρες κάλπες, η Συμφωνία των Πρεσπών.

Ο πρωθυπουργός της FYROM, όπως είναι σε θέση να γνωρίζουν τα «Παιχνίδια Εξουσίας», ενημέρωσε ανώτερες ευρωπαϊκές πηγές, πιθανόν και την Αθήνα, ότι οι βουλευτές που στηρίζουν αυτή τη στιγμή τη Συμφωνία των Πρεσπών ανέρχονται  σε 76 και ότι δυο ακόμα βρίσκονται  πολύ κοντά στη στήριξη της συνταγματικής αναθεώρησης.

Το παρασκήνιο αυτές τις ημέρες και ενόψει των ψηφοφοριών της επόμενης εβδομάδας στη Βουλή της γειτονικής μας χώρας, πραγματικά οργιάζει: οι φήμες περί εξαγοράς αλλά και περί απαλλαγής όσων κατηγορούνται για σκάνδαλα εφόσον ψηφίσουν «ΝΑΙ» και οι διεθνείς πιέσεις βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη. Παράλληλα βαρύ πέφτει  το φορτίο στις πλάτες των βουλευτών που θα κρίνουν το αποτέλεσμα, καθώς πολλοί εκτιμούν πως αν επικρατήσει το «ΟΧΙ» το αλβανικό στοιχείο θα θελήσει να ενωθεί με τα Τίρανα, με ότι αυτό σημαίνει για την ακεραιότητα της FYROM.

Καλεί τους βουλευτές του να μην στηρίξουν

Επικαλούμενη πληροφορίες της, η εφημερίδα “NEZAVISEN VESNIK” αναφέρει ότι ο Πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος (SPM) Λιούμπισλαβ Ιβάνοφ-Τζίνγκο κάλεσε τους τρεις βουλευτές του κόμματός του,  που εξελέγησαν με τα ψηφοδέλτια του VMRO-DPMNE,  να δεσμευτούν ότι δεν θα στηρίξουν τις συνταγματικές τροπολογίες που προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών και ότι οι βουλευτές ορκίστηκαν πως δεν θα το πράξουν.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι δύο από τους τρεις βουλευτές του SPM – η Σλομποντάνκα Αβίροβιτς και ο Λιούμπτσο Ντίμοφσκι – «έχουν προβλήματα με τη δικαιοσύνη και γι’ αυτό υπήρχαν εικασίες στα ΜΜΕ ότι θα βρουν κοινή γλώσσα με την κυβερνητική πλειοψηφία».

Εκτιμά δε ότι η εξέλιξη αυτή ενισχύει τις θέσεις του VMRO-DPMNE στην προσπάθειά του να αποτρέψει την ψήφιση των συνταγματικών τροπολογιών από βουλευτές της αντιπολίτευσης.

TELMA: 6 βουλευτές του VMRO-DPMNE εξετάζουν τη στήριξη των συνταγματικών αλλαγών

Επικαλούμενος αποκλειστικές πληροφορίες από πηγές που δεν κατονομάζει, ο φιλοκυβερνητικός τηλεοπτικός σταθμός “TELMA” μετέδωσε προχθές ότι «έξι βουλευτές του VMRO-DPMNE διαπραγματεύονται την πιθανότητα να στηρίζουν με την ψήφο τους τις συνταγματικές αλλαγές».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, την σχετική πληροφορία επιβεβαίωσαν εμμέσως πηγές από την κυβερνητική πλειοψηφία, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει συνεχής επικοινωνία με τους βουλευτές της αντιπολίτευσης, ενώ ο βουλευτής του SDSM Μουχάμεντ Ζεκίρι ανέφερε ότι «συζητάμε με όλους τους βουλευτές του VMRO-DPMNE εκτός από τον Νίκολα Γκρούεφσκι».

Από την πλευρά του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ούτε επιβεβαιώνει ούτε διαψεύδει ότι υπάρχουν συναντήσεις σε επίπεδο βουλευτών. Όπως αναφέρει ο συγκεκριμένος τηλεοπτικός σταθμός, πηγές του VMRO-DPMNE επιβεβαίωσαν ότι τις προηγούμενες ημέρες υπήρξε συνάντηση του Προέδρου του κόμματος, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, με τον ηγέτη του συγκυβερνώντος αλβανικού DUI, Αλί Αχμέτι, χωρίς να αποκαλύπτουν λεπτομέρειες για το περιεχόμενο των συζητήσεων. Οι ίδιες πηγές υπογράμμισαν ότι συνάντηση του Προέδρου του VMRO-DPMNE με τον Πρωθυπουργό Ζάεφ ούτε υπήρξε, ούτε πρόκειται να υπάρξει, εκτός αν η κυβέρνηση κάνει δεκτά τα αιτήματα του κόμματος – σχηματισμός υπηρεσιακής κυβέρνησης κατά το “μοντέλο Πρζινο” 100 ημέρες πριν τις εκλογές, εξεταστική επιτροπή στο κοινοβούλιο για τις “παρατυπίες στο δημοψήφισμα” και αντικατάσταση του Γενικού Εισαγγελέα από νέο που θα προταθεί από την αντιπολίτευση. 

Από την πλευρά της, η φιλοκυβερνητική ιστοσελίδα “SDK” αναφέρει ότι βουλευτές του VMRO-DPMNE που συνομιλούν αυτές τις ημέρες με συναδέλφους τους της κυβερνητικής πλειοψηφίας αλλά και με ξένους Πρέσβεις, εκφράζουν παράπονα για απειλές που διατυπώνονται εναντίον τους σε περίπτωση που υποστηρίξουν τις συνταγματικές τροπολογίες. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα, οι απειλές αυτές στρέφονται κατά των ίδιων των βουλευτών του VMRO-DPMNE καθώς και των παιδιών τους και διατυπώνονται με την μορφή μνημάτων σε sms, what’s up και viber. Επικαλούμενη πηγές της, η ιστοσελίδα υποστηρίζει ότι βουλευτές της αντιπολίτευσης έχουν δείξει ανάλογα μηνύματα σε συναδέλφους τους της κυβερνητικής πλειοψηφίας, σε ξένους διπλωμάτες και σε δημοσιογράφους, δεν έχουν προχωρήσει όμως σε καταγγελίες στις αρμόδιες αστυνομικές και δικαστικές αρχές. 

Σύμφωνα με την εφημερίδα “NEZAVISEN VESNIK”, πηγές του VMRO-DPMNE διέψευσαν τις πληροφορίες του “TELMA” περί ύπαρξης βουλευτών του κόμματος που εμφανίζονται διατεθειμένοι να στηρίξουν τις συνταγματικές αλλαγές.

Οι θέσεις των αλβανικών κομμάτων για τις πρόωρες εκλογές

Όπως μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός “TELMA”, σε περίπτωση που οι προσπάθειες για την ψήφιση των συνταγματικών τροπολογιών από την σημερινή Βουλή αποτύχουν, το συγκυβερνών αλβανικό DUI εξετάζει τρία σενάρια για τον τρόπο συμμετοχής του στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Το πρώτο σενάριο αφορά την αυτόνομη κάθοδο, το δεύτερο σενάριο προβλέπει την σύμπραξη με τα άλλα αλβανικά κόμματα και το τρίτο σενάριο περιλαμβάνει την κοινή κάθοδο, με ενιαία ψηφοδέλτια, με το SDSM και τα άλλα κόμματα που υποστήριξαν από κοινού το “υπέρ” στο δημοψήφισμα.

Ωστόσο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η αντιπολιτευόμενη «Συμμαχία για τους Αλβανούς» απορρίπτει τα δύο τελευταία σενάρια (σ.σ. σύμπραξη αλβανικών κομμάτων, συνασπισμός κομμάτων που υποστήριξαν το “υπέρ” στο δημοψήφισμα), ενώ το αντιπολιτευόμενο BESA (πτέρυγα Τετόβου) απορρίπτει την συνεργασία με το SDSM. Από την πλευρά της, η πτέρυγα Σκοπίων του κινήματος BESA, που συμμετέχει στην κυβέρνηση, υπογραμμίζει ότι αυτήν την στιγμή οι προσπάθειες πρέπει να εστιαστούν στην ψήφιση των συνταγματικών τροπολογιών από την σημερινή Βουλή, ενώ επιφυλάσσεται για την στάση που θα τηρήσει στις εκλογές, λέγοντας ότι αυτό θα αποφασιστεί από τα κομματικά όργανα.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το κίνημα BESA (πτέρυγα Τετόβου) αναφέρεται ότι μετά το δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου η σημερινή Βουλή έχει την ευθύνη να ανοίξει το ζήτημα των συνταγματικών αλλαγών. Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι οι στιγμές είναι ιστορικές και ότι αν ανοίξει διαδικασία συνταγματικών αλλαγών, το BESA θα καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για την προώθηση των συνταγματικών δικαιωμάτων των Αλβανών της πΓΔΜ. Σε αυτό το πλαίσιο το BESA καλεί τα άλλα αλβανικά πολιτικά κόμματα σε πολιτικό διάλογο προκειμένου να συντονίσουν την δράση τους για θέματα εθνικού συμφέροντος των Αλβανών της πΓΔΜ. Ακόμα, στην ανακοίνωση το BESA δηλώνει ότι απορρίπτει με κατηγορηματικό τρόπο την πιθανότητα προεκλογικής συνεργασίας με το SDSM, «εκτιμώντας ότι κάθε συνασπισμός του SDSM με οποιοδήποτε αλβανικό κόμμα, δίχως την ολοκλήρωση των συνταγματικών δικαιωμάτων των Αλβανών ως ίσων πολιτών της “Μακεδονίας”, θα έπληττε τα συμφέροντα των Αλβανών». Τέλος, στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι το BESA είναι ανοιχτό σε συνεργασία με όλα τα αλβανικά πολιτικά κόμματα, με μη κυβερνητικές οργανώσεις και με ομάδες διανοουμένων, με σκοπό την ενίσχυση της φωνής των Αλβανών, ως μοναδική προοπτική για ποιοτική και αξιοπρεπή πολιτική εκπροσώπηση των Αλβανών στην πΓΔΜ..

Οι κρίσιμοι βουλευτές

Όπως σημειώνει στις 4 Οκτωβρίου η φιλοκυβερνητική εφημερίδα “SLOBODEN PECHAT” , αυτή τη στιγμή η κυβερνητική πλειοψηφία και τα κόμματα της αλβανικής αντιπολίτευσης που στήριξαν το “υπέρ” στο δημοψήφισμα διαθέτουν συνολικά 72 βουλευτές. Σε αυτούς περιλαμβάνεται και ο βοσνιακής καταγωγής Φερίντ Μούχιτς, ο οποίος εξελέγη ως συνεργαζόμενος με το SDSM αλλά είχε ψηφίσει “παρών” στο κοινοβούλιο κατά την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, εκτιμάται ότι ο Μούχιτς θα μπορούσε να στηρίξει τις συνταγματικές αλλαγές, πράγμα που σημαίνει ότι η κυβέρνηση αναζητά πλέον την στήριξη 8 τουλάχιστον βουλευτών της αντιπολίτευσης προκειμένου να εξασφαλίσει πλειοψηφία δύο τρίτων.

Από την άλλη πλευρά, αναφέρει η εφημερίδα, το VMRO-DPMNE και τα συνεργαζόμενα με αυτό κόμματα διαθέτουν αυτή τη στιγμή 48 βουλευτές. Η κυβέρνηση ενδεχομένως θα επιχειρήσει να εξασφαλίσει την υποστήριξη των συνταγματικών αλλαγών από 5 βουλευτές συνεργαζόμενων κομμάτων που εξελέγησαν με τα ψηφοδέλτια του VMRO-DPMNE: του βοσνιακής καταγωγής Ζεκίρ Ραμτσίλοβιτς από το κόμμα AVAZ, του Πάντσο Μίνοφ από το κόμμα GROM και των Βλαντάνκα Αβίροβιτς, Λιούπτσο Ντίμοφσκι και Στόγιαν Μιλάνοφ από το Σοσιαλιστικό Κόμμα. Ακόμα και αν το επιτύχει, θα χρειαστεί την υποστήριξη των συνταγματικών αλλαγών από 3 ακόμα βουλευτές του VMRO-DPMNE. Ορισμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτοί θα μπορούσαν να είναι οι Ντράγκαν Ντάνεφ, Ντανιέλα Ρανγκέλοβα και Κρστο Ιβάνοφσκι που ψήφισαν στο δημοψήφισμα. Όμως και οι τρεις έχουν δηλώσει ότι δεν πρόκειται να στηρίξουν τις συνταγματικές τροπολογίες.

Η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι σε αυτήν την προσπάθεια της κυβέρνησης κρίσιμης σημασίας αναμένεται να είναι η υποστήριξη του διεθνούς παράγοντα.

Ωστόσο, όπως προσθέτει, η εντύπωση που κυριαρχεί αυτή τη στιγμή στους πολιτικούς κύκλους στα Σκόπια είναι ότι η κυβέρνηση δύσκολα θα μπορέσει να εξασφαλίσει τη συναίνεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την ψήφιση των συνταγματικών αλλαγών. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ ένας επιπλέον λόγος που δυσκολεύει την επίτευξη συναίνεσης είναι το κλίμα δυσπιστίας μεταξύ των δύο μεγαλύτερων σλαβικών κομμάτων. «Το VMRO-DPMNE έλεγε στους εκπροσώπους της διεθνούς κοινότητας ότι δεν θα μποϋκοτάρει το δημοψήφισμα, αλλά τελικά το έκανε. Ποιος μας λέει ότι δεν θα ξανακάνει το ίδιο, να συναινέσει δηλαδή τώρα στην διαδικασία των συνταγματικών αλλαγών και όταν θα έρθει η ώρα της τελικής ψήφισης, μετά από δύο μήνες, να αλλάξει την στάση του; Και τότε πλέον δεν θα υπάρχει χρόνος για εκλογές», δηλώνουν πηγές στην εφημερίδα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα