Τι σηματοδοτεί η επίσκεψη Μητσοτάκη με τους επικεφαλής των τριών ευρωπαϊκών θεσμών στα ελληνοτουρκικά σύνορα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης. AP

Με αυτή την εξέλιξη ολοκληρώνονται όλες οι προϋποθέσεις για τη σύγκλιση εκτάκτου Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, εφόσον αυτή επεκταθεί το επόμενο διάστημα. Η «προτίμηση» της Γερμανίας προς την Άγκυρα και η «χαλαρή» στήριξη από τον Ντόναλντ Τραμπ.

Και δεύτερη ανάγνωση έχει η επίσκεψη των επικεφαλής των τριών ευρωπαϊκών θεσμών με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στα ελληνοτουρκικά σύνορα το μεσημέρι της Δευτέρας. Δεν συμβαίνει άλλωστε και συχνά να περιοδεύουν από κοινού σε μια χώρα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Ντέιβιντ Σασόλι.

Με την επίσκεψη των τριών επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών, όπως αποκαλύπτουν σήμερα τα «Παιχνίδια Εξουσίας», δημιουργούνται και ολοκληρώνονται οι προϋποθέσεις σύγκλισης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το προσφυγικό, εφόσον αυτό ζητηθεί από την Ελλάδα, εξέλιξη που παραμένει εξαιρετικά πιθανή, αναλόγως βεβαίως και των εξελίξεων στα σύνορα με την Τουρκία.

ADVERTISING

Προκειμένου να συγκληθεί εκτάκτως το Συμβούλιο Κορυφής για ειδικό θέμα, σύμφωνα με το άρθρο 78 παρ. 3 της Συνθήκης, απαιτείται αίτημα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κατόπιν διαβούλευσης και σύμφωνης γνώμης με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, δηλαδή, θα πρέπει να υποβάλλει αίτημα στον Σαρλ Μισέλ, κατόπιν διαβούλευσης με τον Ντέιβιντ Σασόλι. Ε, στον Έβρο, το μεσημέρι της Δευτέρας, θα έχουν αποκτήσει και προσωπική άποψη και δεν θα χρειαστεί χρόνος για ενημέρωση εάν εκτιμηθεί ότι απαιτείται το έκτακτο Συμβούλιο Κορυφής. Η πραγματοποίηση του Συμβουλίου Εσωτερικών εντός των επομένων ημερών και η έκτακτη σύκλιση του Συμβουλίου Εξωτερικών που ζήτησε ο Νίκος Δένδιας στο Ζάγκερμπ της Κροατίας στο τέλος της εβδομάδας, συμπληρώνουν όλες τις τυπικές προϋποθέσεις που απιτεί τι άρθρο 78 παρ. 3 της Συνθήκηςγια την έκτακτη σύγκλιση του Συμβουλίου Κορυφής, οπότε δεν θα απομένει παρά μόνο η πολιτική απόφαση.

Την ίδια στιγμή, πάντως, η Γερμανία, όπως φάνηκε και από τις δηλώσεις Μέρκελ, αρνείται να «αδειάσει» την Άγκυρα, κρατώντας και στο Συριακό την ίδια στάση με το Λιβυκό.

Απαρατήρητη δεν μπορεί να περάσει και η στάση του Ντόναλντ Τραμπ στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε την Καθαρή Δευτέρα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Η αναγνώριση του δικαιώματος της χώρας μας να υπερασπίζεται τα σύνορά της, όπως φέρεται ότι προκύπτει από τα όσα είπε στον πρωθυπουργό, είναι αυτονόητο και δεν (πρέπει να) μπαίνει υπό την κρίση κανενός. Να παρέμβει προς τον Ερντογάν να σταματήσει τις προκλήσεις προφανώς θα ήθελε η Αθήνα, η Ουάσιγκτον, ωστόσο, δεν δείχνει διατεθειμένη να το πράξει…

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κυριάκος Μητσοτάκης, Έβρος
SHARE:

24Media Network