Το δίλημμα της Αθήνας: Κατάθεση συντεταγμένων; Και πότε;

Το δίλημμα της Αθήνας: Κατάθεση συντεταγμένων; Και πότε;
Στιγμιότυπο από τη συνεκπαίδευση τη Φρεγάτας ΚΑΝΑΡΗΣ, με τη γερμανική Φρεγάτα FGS MECKLENBURG - VORPOMMERN, στη θαλάσσια περιοχή του κεντρικού Αιγαίου (Φωτογραφία αρχείου) Eurokinissi

Η επιδίωξη συμφωνίας με την Αίγυπτο και η ανάδειξη του θέματος στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Τα μηνύματα της Τουρκίας είναι τόσο ισχυρά που δεν χρειάζεται και μεγάλη προσπάθεια να τα αποκρυπτογραφήσεις:

Χρησιμοποίησε το προσφυγικό στον Έβρο για να πετύχει μια νέα συμφωνία με την ΕΕ, η επίτευξη της οποίας είναι θέμα χρόνου να επιτευχθεί, τουλάχιστον ως προς τα χρήματα που θα δοθούν στην Άγκυρα, ενώ χρησιμοποιεί το τουρκολιβυκό μνημόνιο προκειμένου να προχωρήσει σε υλοποίηση των στρατηγικών της επιδιώξεων στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο.

Η κατάθεση από την Άγκυρα στα Ηνωμένα Έθνη του χάρτη των συντεταγμένων που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο με την κυβέρνηση της Τρίπολης και που αγνοούν την ύπαρξη υφαλοκρηπίδας στα ελληνικά νησιά και την Κύπρο, αποδεικνύει ότι το καθεστώς Ερντογάν είναι έτοιμο να προχωρήσει σε αποστολή γεωτρύπανου  στην περιοχή.

Μπορεί ο κορονοϊός να καθυστερεί λίγο τα σχέδια αυτά, αλλά δεν τα ματαιώνει και εκείνο που ουσιαστικά απομένει να γνωρίζουμε είναι ο χρόνος κι ο τόπος που ο …Σουλτάνος θα αποστείλει το γεωτρύπανο, συνοδευόμενο από φρεγάτες του τουρκικού πολεμικού ναυτικού.

Η Αθήνα έδωσε την πρώτη απάντηση στην κίνηση της Άγκυρας με την κατάθεση των συντεταγμένων με την επιστολή της ελληνίδας Μονίμου αντιπροσώπου στον ΟΗΕ Μαρίας Θεοφίλου, αλλά και με την ανακοίνωση του  υπουργείου Εξωτερικών ανήμερα της 25ης Μαρτίου, ενώ είναι σαφές πως θα υπάρξουν και άλλες, πιο ολοκληρωμένες απαντήσεις το αμέσως επόμενο διάστημα.

Το μεγάλο δίλημμα είναι πάντως η κατάθεση συντεταγμένων από τη χώρα μας, γεγονός που αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την αντιμετώπιση των σχεδίων του Ερντογάν και που για πολλούς θα πρέπει να έχει γίνει πριν η Άγκυρα ξεκινήσει τις γεωτρήσεις σε περιοχές που προβλέπονται από το παράνομο Μνημόνιο που έχει υπογράψει με την κυβέρνηση της Λιβύης. Η Αθήνα θα προτιμούσε πριν την κατάθεση των συντεταγμένων να έχει υπάρξει συμφωνία της χώρας μας με την Αίγυπτο, αλλά το Κάιρο εμφανίζεται από διστακτικό έως αρνητικό σε μια τέτοια εξέλιξη.

Την ίδια στιγμή, όμως, στο πλαίσιο και της τοποθέτησης του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος τοποθετήθηκε πρώτος για την τουρκική πρόκληση της κατάθεσης συντεταγμένων στα Ηνωμένα Έθνη, η Αθήνα δεν μπορεί παρά να θέσει το θέμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ζητώντας κυρώσεις έναντι της Τουρκίας.

Ο κορονοϊός, άλλωστε, μπορεί να καθυστερήσει τις εξελίξεις, αλλά και αν αυτό συμβεί και ο Ερντογάν δεν εκπλήξει ακόμα μια φορά αρνητικά, θα είναι για λίγο..

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα