Είμαστε όλοι επώνυμοι: Πλακάκης και Καλαϊτζής

Είμαστε όλοι επώνυμοι: Πλακάκης και Καλαϊτζής

Σήμερα έχουμε δύο απαντήσεις - οι φίλοι επισκέπτες του news247 κ. Καλαϊτζής και Πλακάκης, ρώτησαν για την προέλευση του επωνύμου τους.

Λοιπόν, το επώνυμο «Πλακάκης» κατά  πάσα πιθανότητα προέρχεται από τοπωνύμιο, όπως, για παράδειγμα, το « Χανιωτάκης» από τα Χανιά. Στην προκειμένη περίπτωση, ο «Πλακάκης» είναι ο καταγόμενος από την Πλάκα. Υπάρχουν χωριά, οικισμοί και τοπωνύμια με το όνομα «Πλάκα» σε πολλά μέρη στην Ελλάδα (Λήμνος, Κερατέα, Καλάβρυτα, Αποκόρωνας Χανίων, Αλεξανδρούπολη, Λιτόχωρο, Βόλος, Λεωνίδιο, Δωδώνη, Μεραμπέλο Λασηθίου κλπ.). Πιθανότατα το επώνυμο δεν έχει καμία σχέση με την πλάκα, το επίπεδο στερεό σώμα ή, μεταφορικά, με το πειραχτικό αστείο.

Το επώνυμο «Καλαϊτζής» είναι σαφώς ένα Μικρασιατικό επώνυμο, προερχόμενο από επαγγελματική ιδιότητα. Ο καλαϊτζής («kalayci» στα τούρκικα) είναι ο «γανωματής», αυτός που επικαλύπτει την εσωτερική επιφάνεια δοχείου με καλάι, δηλαδή με κασσίτερο. Από την τουρκική λέξη «καλάϊ» προέρχεται το επώνυμο. Αυτή η διαδικασία  της κασσιτέρωσης, λέγεται «γάνωμα». Το επώνυμο «Καλαϊτζής» απαντάται συχνά και ως «Καλαντζής», αλλά και «Καλατζής», με την ίδια σημασία.

Από πού κρατάει η σκούφια μας

 Κάθε λέξη κρύβει μια ιστορία. Η ετυμολογία της, δηλαδή η αναζήτηση της προέλευσής της και της αρχικής της σημασίας, μπορεί να μας οδηγήσει πολύ μακριά, τόσο στα ονόματα των ανθρώπων και των τόπων, όσο και στις λέξεις που περιγράφουν αντικείμενα και αφηρημένες έννοιες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα